Houten balken verven

Als we spreken over houten balken verven, bedoelen we dekkend verven van hout buiten. Kortom: alles in één dekkende kleur met houtverf, dus niet transparant of met aangekleurde transparante beits. Hieronder leest u welke producten geschikt zijn en waarop u moet letten.

Wat u ook kiest, laat houten balken in elk geval nooit onbeschermd. Een balk is in veel gevallen een dragend element. Wordt het hout daarvan aangetast, bijvoorbeeld door houtrot, verzwakt u de constructie. Houtrot ontstaat door vocht. Door de balken te verven of te beitsen brengt u een bescherming aan die vocht geen kans geeft. Zo draagt houtverf bij tot de duurzaamheid van uw woning of andere constructie.

Wilt u meer weten over buiten of binnen houten balken beitsen, klik dan hier. Op deze pagina gaan we verder met dekkend verven van balken.

Houten balken verven: productkeuze

Jotun Demidekk Ultimate Täckfärg: duurzame, elastische houtverf voor buiten die de houtnerf accentueert. Beroemd en toegepast over de hele wereld, en nog altijd de eerste keus voor velen die balken gaan verven. Onder normale omstandigheden gaat deze hybride zijdeglans verf tot wel 12 jaar mee. Demidekk Ultimate is een verf op waterbasis en belast het milieu minder dan andere verf of beits. Geef optimale bescherming tegen UV-licht, waardoor de kleur langer mooi blijft. Ook regen, schimmels en mossen kunnen nauwelijks nog schade aanrichten. Wie graag een matte versie van deze houtverf gebruikt, kiest voor Jotun Demidekk Ultimate Helmatt.

Teknos Drywood Verf voor Hout Master: sneldrogende systeemverf die opvalt omdat ze gebruikt kan worden zonder voorbehandeling met een primer. Deze zijdeglans houtverf geeft dus een flinke tijdwinst. Door de grote elasticiteit beweegt deze verf mee als de houten balk door temperaturen uitzet of krimpt. Dit voorkomt scheuren en doorlating van vocht.

Voor het verven van houten balken kunt u natuurlijk ook andere producten gebruiken. We raden wel aan om ons vooraf te bellen op 06-47551826, zodat u geen verf koopt die ongeschikt zijn.

Kleur en uitstraling houten balken verven

Balken kunt u met dekkende verf in alle kleuren verven. De uitstraling is aan u. Bij Hout Coatings kunnen we de meeste producten in elke RAL- of NCS-code laten mengen. Dit zijn systemen met universele kleurcodes. Bedenk dat de kleur van een balk bij de omgeving moet passen. Kies ofwel voor een scherp contrast, voor iets dat nauw aansluit of voor precies dezelfde kleur.

Houten balken verven

Waarop letten bij houten balken verven

Hieronder een aantal algemene aanwijzingen die goed zijn om te weten voordat u een houten balk gaat schilderen. Let op: elk product heeft een eigen gebruiksaanwijzing, te vinden op de productpagina in de Hout Coatings webshop.

  • Voor een adequate bescherming tegen schimmels, houtrot en extreem weer moeten nieuwe houten balken binnen vier tot acht weken behandeld worden.
  • Hout impregneren is een must, en dient te gebeuren voordat u de balk afwerkt met Jotun Demidekk. Vaak is dit echter al bij de leverancier gebeurd (vraag er eventueel naar). Een impregneermiddel dat we aanraden is Jotun Visir Oljegrunning Klar. U brengt de kopse kanten met de kwast 3-4 keer nat in nat aan. De houtimpregneer moet in het hout dringen en mag zeker geen laag vormen. Gebruikt u Drywood Verf voor Hout Master, is vooraf impregneren niet nodig.
  • Maak de ondergrond stofvrij en reinig indien nodig met een krachtig middel zoals Jotun Kraftvask, ook geschikt voor sterk vervuild hout.
  • Werk barsten, gaatjes en andere beschadigingen weg met een goed houtvulmiddel.
  • Schuur het hout van de balk op (korrel 100 tot korrel 160 voor nieuw hout). Dit bevordert de hechting.
  • Oude verflagen moeten worden verwijderd. Schuren met grove korrel werkt veelal het best. Anders gebruik een verfföhn of een afbijtmiddel.
  • Zitten er schimmels, mossen of algen op het hout? Was dit dan weg.
  • Voor een goed resultaat adviseren we twee lagen houtverf als u houten balken gaat verven. Drie lagen versterkt de dekking, maar is niet altijd nodig.
  • Houten balken verven doet u het best bij matige temperaturen en op droge dagen. Vermijd werken in de volle zon.

Gratis houtverf en beits advies

Bel gerust

Hout Coatings heeft vele soorten houtverf en beits voor het verven van houten balken. Elke situatie is anders en het is belangrijk dat u de juiste product(en) kiest. Wij hebben vele jaren ervaring in het beitsen, verfraaien en verduurzamen van hout, en delen onze kennis graag met u.

Bel ons daarom voor meer informatie, een vrijblijvende offerte of persoonlijk advies: 06-26839279. U kunt ook contact opnemen via het Hout Coatings contactformulier.