Houten balken beitsen

Houten balken beitsen is dé oplossing voor als je het hout wil verduurzamen. Maar: welk product is geschikt? En vooral, kan je binnen en buiten dezelfde beits gebruiken? We leggen het uit.

Balken zijn er zelden voor de sier. Een balk heeft een dragende functie en is daarmee een essentieel element in de constructie. We komen houten balken tegen in huizen, maar ook buiten als onderdeel van een veranda, carport of tuinhuis. Het hout moet in alle gevallen goed beschermd worden, juist vanwege die dragende functie. Je moet er niet aan denken dat een balk boven je hoofd instabiel wordt.

De plek is erg belangrijk voor de productkeuze. Binnenshuis heeft een balk geen of weinig last van vocht en zijn er meestal geen extreme temperatuurschommelingen. Buiten daarentegen staat hout bloot aan regen, wind, vorst, felle zon, vochtige of droge lucht, kou en extreme hitte. Hieronder maken we daarom onderscheid tussen binnen balken beitsen en buiten balken beitsen. Lees hier meer over het dekkend verven van balken.

Productkeuze houten balken beitsen

Jotun Demidekk Terrasslasyr: de beits voor buiten. Ideaal voor als je een adequate maar toch betaalbare bescherming zoekt. Waterverdunbaar en transparant, en ontwikkeld voor toepassing op geïmpregneerd hout. Terraslasyr is waterafstotend en beschermt het hout tegen overdadig zonlicht. Scheuren in het oppervlak worden voorkomen, en ook schimmels en houtrot blijven op afstand. Deze beits uit de kwaliteitsfabriek van Jotun is mat en vormt geen film. Zuinig in gebruik: Terraslasyr heeft vaak maar één laag nodig.

Jotun Panellakk: het product dat we aanraden als je binnen houten balken gaat beitsen. Dit is een matte, waterverdunbare beits op basis van acrylaat die een beschermende, transparante film op het hout legt. Bestaat zowel volledig transparant als met een toegevoegde kleur en in white wash. Geschikt voor tal van lichte houtsoorten, waaronder grenen, vuren, essen, oregon pine en hemlock. Snel te verwerken, want je kunt al na 2-3 uur overschilderen. Ook geschikt voor meubels, wanden en vloeren. De natuurlijke verkleuring van hout wordt met Panellakk geremd. De UV-filter voorkomt vergelen.

Bel ons op 06-47551826 voor persoonlijk advies als u overweegt andere beits te gebruiken.

Houten balken beitsen: kleur en uitstraling

Jotun heeft voor Terrasslasyr een eigen kleurenkaart. Populaire tinten voor Terrassslasyr zijn houtkleuren als Demidekk 9000 (Terrassebrun) en Demidekk 9052 (Eksotisk Tre). Ook het donkergrijze Demidekk 0683 (Sotgrå) komen we veel tegen. Het grijze Demidekk 9073 (Shimmergrå) is geliefd onder wie een grey wash-uitstraling zoekt.

Panellakk is standaard volledig transparant. Daarnaast kan deze beits voor binnen in een hele serie transparante kleuren worden besteld. Die geven het hout een kleur, maar laten toch de houtnerf perfect zichtbaar. Kortom, het "houtgevoel" blijft.

Gebruikt u een andere beits voor balken, kunt u deze meestal in RAL- of NCS-kleuren laten mengen. Kijk hier voor ons overzicht van verfkleuren.

Houten balken beitsen

Waarop letten bij houten balken beitsen

Hieronder volgen enkele aandachtspunten voor het beitsen van balken. Dit zijn algemene tips: voor elk product en elke situatie kunnen er specifieke afwijkingen zijn. Lees daarom altijd de technische datasheet voor u een beits of houtverf gebruikt.

  • Gaat het om nieuw geïmpregneerd hout, laat dit dan vier tot acht weken drogen voordat u beitst.
  • Maak de ondergrond altijd goed schoon. We raden ontvettende zeep aan. Voor sterk vervuild hout raden we Jotun Kraftvask aan.
  • Eventueel aanwezige oude laklagen schuurt u weg.
  • Buiten kunnen er sporen van algen en mossen zijn. Gebruik water en een borstel om deze weg te werken.
  • Is er geen oude verf, schuur de ondergrond dan mat op. Dit verbetert de hechting.
  • Breng de beits aan door met de kwast mee te bewegen in de richting van de nerf.
  • Gebruikt u Panellakk voor balken binnen, breng dan een tweede laag. Doe dit na de eerste droge laag licht te hebben opgeschuurd.
  • Vermijd dikke lagen. Beits moet in het hout trekken. Te veel beits kan, zolang deze nog nat is, met textiel worden weggeveegd.

Bel of mail voor advies over beits of houtverfBel gerust

Wilt u meer weten of hebt u vragen over het verven, lakken of beitsen van houten balken, bel of mail ons dan. Hout Coatings heeft vele jaren ervaring met het behandelen en beschermen van hout. Wij geven advies op maat over alle soorten houtverf en beits.

Er zijn diverse soorten houtverf en beits waarmee u balken kunt beitsen. Bel gerust voor productadvies;  06-47551826 of u kunt contact opnemen via het Hout Coatings contactformulier.