Houten Balken Beitsen

Houten balken beitsen is dé oplossing voor als je het hout wil verduurzamen. Maar: welk product is geschikt? En vooral, kan je binnen en buiten dezelfde beits gebruiken? We leggen het uit.

Balken zijn er zelden voor de sier. Een balk heeft een dragende functie en is daarmee een essentieel element in de constructie. We komen houten balken tegen in huizen, maar ook buiten als onderdeel van een veranda, carport of tuinhuis. Het hout moet in alle gevallen goed beschermd worden, juist vanwege die dragende functie. 

De plek is erg belangrijk voor de productkeuze. Binnenshuis heeft een balk geen of weinig last van vocht en zijn er meestal geen extreme temperatuurschommelingen. Buiten daarentegen staat hout bloot aan regen, wind, vorst, felle zon, vochtige of droge lucht, kou en extreme hitte. Hieronder maken we daarom onderscheid tussen binnen balken beitsen en buiten balken beitsen. Lees hier meer over het houten balken dekkend beitsen.

 

Aanbevolen producten voor het beitsen van houten balken

 

 

Inno Coatings Houtbeits 2 in 1 Transparant: Met deze beits geeft u kleur aan het hout maar blijft de ondergrond zichtbaar. De beits is in alle RAL en NCS kleuren te mengen. De 2 in 1 beits kan als voorbehandeling gebruikt worden maar ook als afwerking. Wilt u liever de balken dekkend beitsen dan is deze beits ook als dekkende beits te krijgen. Ook de dekkende variant is te verkrijgen in alle RAL en NCS kleuren. Beide beitsen zijn geschikt voor binnen en buiten, dampopen, watergedragen en schimmelwerend.

 

 

jotun demidekk terrasslasyr

 

Jotun Demidekk Terrasslasyr: Hout beitsen buiten. Ideaal voor als je een adequate maar toch betaalbare bescherming zoekt. Waterverdunbaar en transparant, en ontwikkeld voor toepassing op geïmpregneerd hout. Terrasslasyr is waterafstotend en beschermt het hout tegen overdadig zonlicht. Scheuren in het oppervlak worden voorkomen, en ook schimmels en houtrot blijven op afstand. Deze beits uit de kwaliteitsfabriek van Jotun is mat en vormt geen film. Zuinig in gebruik: Terrasslasyr heeft vaak maar één laag nodig en is uitstekend geschikt voor het beitsen van houten balken.

 

 

Jotun Panallak

 

Jotun Panellakk: Hout beitsen binnen. het product dat we aanraden als je binnen houten balken gaat beitsen. Dit is een matte, waterverdunbare beits op basis van acrylaat die een beschermende, transparante film op het hout legt. Bestaat zowel volledig transparant als met een toegevoegde kleur en in white wash. Geschikt voor tal van lichte houtsoorten, waaronder grenen, vuren, essen, oregon pine en hemlock. Snel te verwerken, want je kunt al na 2-3 uur de volgende laag aanbrengen. Ook geschikt voor meubels, wanden en vloeren. De natuurlijke verkleuring van hout wordt met Panellakk geremd. De UV-filter voorkomt vergelen.

 

 

Populaire kleuren voor het beitsen van houten balken

Jotun heeft voor Terrasslasyr een eigen kleurenkaart. Populaire tinten voor Terrassslasyr zijn houtkleuren als Demidekk 9000 (Terrassebrun) en Demidekk 9052 (Eksotisk Tre). Ook het donkergrijze Demidekk 0683 (Sotgrå) komen we veel tegen. Het grijze Demidekk 9073 (Shimmergrå) is geliefd onder wie een grey wash-uitstraling zoekt.

Panellakk is standaard volledig transparant. Daarnaast kan deze beits voor binnen in een hele serie transparante kleuren worden besteld. Die geven het hout een kleur, maar laten toch de houtnerf perfect zichtbaar. Kortom, het "houtgevoel" blijft. Gebruikt u een andere beits voor balken, kunt u deze meestal in RAL- of NCS-kleuren laten mengen. Kijk hier voor ons overzicht van beits kleuren.

 

       
Jotun 9052 
Eksotisk Tre
  Jotun 0683
Sotgrå
  Jotun 9073 
Shimmergrå
   

 

Werkwijzer voor het beitsen van houten balken

De volgende stappen beschrijven hoe u uw houten balken kunt beitsen. Deze stappen zijn gebaseerd op de bovenstaande vermelde producten. We raden echter altijd aan om het technisch datasheet van elk product door te nemen. Waarom? Omdat elk merk en product een specifieke werkwijze heeft en deze staat altijd vermeld in datasheet van het product. Ook vindt u informatie over het hout beitsen bij de juiste temperaturen en droogtijden.

 

 

1. Het voorbereiden van de ondergrond. Gaat het om nieuw geïmpregneerd hout, laat dit dan vier tot acht weken drogen voordat u beitst. Maak de ondergrond altijd goed schoon. We raden ontvettende zeep aan. Voor sterk vervuild hout raden we Jotun Kraftvask aan.

 

 

 

2. Het schuren van de houten balken. Eventueel aanwezige oude beitslagen schuurt u weg. Buiten kunnen er sporen van algen en mossen zijn. Gebruik water en een borstel om deze weg te werken. Is er geen oude beits, schuur de ondergrond dan mat op. Dit verbetert de hechting.

 

 

 

3. Het aanbrengen van de beits op de houten balken. Breng de beits aan door met de kwast mee te bewegen in de richting van de nerf. Gebruikt u Panellakk voor balken binnen, breng dan een tweede laag. Doe dit na de eerste droge laag licht te hebben opgeschuurd. Vermijd dikke lagen. Beits moet in het hout trekken. Te veel beits kan, zolang deze nog nat is, met textiel worden weggeveegd.

 

 

Bel of mail voor advies over beits of houtverf

 

Bel gerust

Wilt u meer weten over beits kopen of hebt u vragen over het beitsen van houten balken, bel of mail ons dan. Hout Coatings heeft vele jaren ervaring met het behandelen en beschermen van hout. Wij geven advies op maat over alle soorten beits.

Bel direct voor gratis, deskundig productadvies:  06-47551826. U kunt ook vrijblijvend contact opnemen over uw houten balken beitsen via ons contactformulier.

Direct aan de slag? Beits kopen doet u gemakkelijk en veilig in onze webshop.