Eikenhout verven

U kunt uw eikenhout verven in vele verschillende kleuren. U kunt ervoor kiezen om het eikenhout te beitsen of dekkend te verven. In dit artikel gaan we meer in op het dekkend afwerken van het hout. Er bestaan vele verschillende soorten eikenhout die elke weer een andere uitstraling hebben. Er is bijvoorbeeld het Europees eiken, Amerikaans wit eiken, Amerikaans rood eiken en Japans eiken. Deze houtsoorten zijn voor vele doelen geschikt en worden veel gebruikt voor bijvoorbeeld deuren en meubels. Ook wordt het veel gebruikt voor het maken van fineerlagen die weer op meubels worden verlijmd. Al deze vormen van eikenhout kunnen dekkend geverfd worden met de juiste producten en de juiste procedure. In dit artikel helpen wij u met het vinden van de juiste producten en vertellen wij u hoe u het beste te werk kunt gaan.

 

Aanbevolen producten voor het verven van eikenhout

Jotun Demidekk Ultimate

 

Jotun Demidekk Ultimate Täckfärg is een dekkende beits en een super beschermlaag voor uw eikenhout. Deze verf accentueert de houtnerf waardoor er een mooi natuurlijk eindresultaat ontstaat. Deze watergedragen verf droogt snel, is zeer elastisch en beweegt dus met het hout mee als er temperatuurschommelingen zijn. Door de vochtregulerende eigenschap is het houtwerk tot wel 12 jaar beschermt. De Demidekk Ultimate is breed inzetbaar en wordt vaak gebruikt voor dakgootconstructies, dakkapellen, overstekken, rabatdelen, houtskeletbouw en houtstapelbouw. Verkrijgbaar in alle RAL en NCS kleuren.

 

Drywood verf voor hout nova

 

Drywood verf voor hout nova is een alleskunner en is uitermate geschikt voor het verven van eikenhout. Deze verf is namelijk een 1-pot systeem waardoor voorbehandelen met grondverf niet nodig is. U kunt deze verf gebruiken als grondlaag en aflak voor zowel binnen als buiten. De Nova is een watergedragen, zijdeglanzende verf en is sneldrogend. Door de hoge duurzaamheid en de duurzame elasticiteit zijn lange onderhoudsintervallen mogelijk. Door het goed vullend vermogen worden kleine scheurtjes in het hout mooi opgevuld. De verf voor hout nova wordt vaak gebruikt voor het verven van kozijnen, meubels, steigerhout en schuttingen. De verf is leverbaar in alle RAL en NCS kleuren. Bovendien is deze verf ook verkrijgbaar als een glanzende variant.

 

drywood verf voor hout master

 

Drywood verf voor hout master kan zowel op eikenhout binnen als buiten gebruikt worden. Deze watergedragen, glanzende systeemverf is sneldrogend. De Master wordt vaak gebruikt voor het verven van boeidelen, windveren, gootbetimmering voor zowel nieuwbouw als onderhoudswerk. Bovendien heeft deze verf als eigenschap dat deze zeer goed dekkend is, een goede vulling heeft en zeer snel droog is. Deze Verf van Drywood is dampopen en zeer elastisch, dit betekend dat de verf uit kan zetten en weer kan krimpoen als het hout dat ook doet. Alle RAL en NCS kleuren leverbaar. 

 

 

Stappenplan voor het eikenhout verven

De volgende stappen beschrijven hoe u uw eikenhout kunt verven. Deze stappen zijn gebaseerd op de bovenstaande vermelde producten. We raden echter altijd aan om het technisch datasheet van elk product door te nemen. Waarom? Omdat elk merk en product een specifieke werkwijze heeft en deze staat altijd vermeld in datasheet van het product. Ook vindt u informatie over het verven bij de juiste temperaturen en droogtijden.

 

het schoonmaken van eikenhout1. Het voorbereiden van het eikenhout. De eerste stap is het schoonmaken van het eikenhouten oppervlak. Het is belangrijk dat het eikenhout schoon zijn voordat de verf aangebracht wordt, hierdoor zal de verf beter hechten en wordt het hout beter beschermd. Eventuele scharnieren of sloten kunt u eraf halen. Hierna kun u beginnen met ontvetten, een uitstekend product hiervoor is de Jotun Kraftvask. Zorg ervoor dat u het product in de juiste verhouding mengt. U kunt hier alles over lezen in het datasheet.

 

schuren van eikenhout2. Het schuren van het eikenhout. Nadat het oppervlak helemaal opgedroogd is kunt u beginnen met schuren. Voor de grotere oppervlakken kunt u een schuurmachine gebruiken. Is de oppervlakte kleiner kan kunt u het beste met de hand schuren, gebruik hiervoor een schuurblokje. Schuur met de houtnerf mee. Heeft u te maken met kaal hout dan kunt u het beste schuren met een middelgrof schuurpapier korrel 150 tot 180. Ook als er nog verf los zit op het oppervlak is het op deze manier gemakkelijk om de verf eraf te schuren. Zit er een verflaag op die goed vastzit dan kunt u schuren met een fijnere korrel bijvoorbeeld 220 tot 280. Gebruik daarna een borstel om het oppervlak stofvrij te maken.

 

impregneren van eikenbhout3. Het impregneren van het eikenhout. Heeft u te maken met nieuw eikenhout dan is het belangrijk dat u eerst een impregneer aanbrengt voordat u de uiteindelijke verf aanbrengt. Voor de producten van Jotun is dit de Jotun Visir. Dit is een kleurloze transparante primer die beschermt tegen houtrot en schimmels. Deze primer kan na het voorbehandelen afgewerkt worden met de jotun houtverf. Gebruikt u de drywood producten dan is het voorbehandelen met een primer niet nodig. Hier zit de primer namelijk al in de houtverf.

 

eikenhout beitsen4. Het aanbrengen van de houtverf op het eikenhout. Nu kunt u de uiteindelijke houtverf aan gaan brengen. Zorg voor een schone kwast en een schoon oppervlak. Als u het blik openmaakt is het zorg dat u de verf nog even goed doorroert. Breng de verf aan in de lengte richting van het hout. Dekt de verf niet de eerste keer dan kunt u een tweede laag aan brengen. Voor hout wat buiten staat is het aan te bevelen om 2 of 3 lagen aan te brengen. Let op de droogtijden van de verf, deze staan vermeld in de datasheets.

 

 

 

Bel gerust

Wilt u meer weten of hebt u vragen over het verven van houten huizen of houten gevelbekleding, bel ons dan. Hout Coatings kan u voorzien van advies op maat over alle soorten houtverf en beits, primers en schoonmaakmiddelen voor houten huizen.

Bel direct voor gratis, deskundig productadvies:  06-47551826. U kunt ook contact opnemen via het Hout Coatings contactformulier.

 

Meer weten? Hier vind u alle informatie over onze houtverf en beits producten.