Eikenhout Beitsen

Eikenhout beitsen is iets wat vaak gedaan wordt. Zeker als het hout buiten heeft gestaan en niet meer de uitstraling heeft die het ooit had is het beitsen een goede oplossing. In dit artikel gaan we in op het beitsen van het eikenhout. Wilt u liever u hout dekkend beitsen dan vind u hier meer over het eikenhout dekkend beitsen. Er zijn vele soorten eikenhout die allemaal weer een verschillende uitstraling hebben. Het traditionele eikenhout komt uit Europa en wordt vaak gebruikt voor deuren, parket, kozijnen en trappen. Sommige oppervlakken worden meer belast dan andere en kunnen en vaak versleten uitzien. Met de juiste beits producten kunt u het hout weer een mooie uitstraling geven. In dit artikel vertellen wij u welke producten u het beste kunt gebruiken en hoe u het beste te werk kunt gaan.

 

Aanbevolen producten voor het eikenhout beiten

Jotun Trebitt Oljebeis

 

Jotun Trebitt Oljebeis is een beits die diep in het hout dringt en hierdoor een goede hechting heeft. De trebitt kan gebruikt worden op nieuw eikenhout, maar ook op voorheen gebeitst of geïmpregneerd eikenhout. Deze buitenbeits is zeer waterafstotend en geeft een goede bescherming tegen houtrot, schimmels en zwam. Bovendien is de Trebitt door de speciale samenstelling van alkydhars, talolie en Chinese houtolie uitstekend geschikt voor poreuze of verweerde ondergronden. Op de kleurkaart van de Trebitt kunt u alle transparante kleuren vinden die te mengen zijn.

 

Drywood Woodstain VV

Drywood Woodstain VV is een watergedragen beits voor het beitsen van eikenhout. De beits is sneldrogend en dringt diep door in het hout en heeft hierdoor een goede hechting. De Woodstain is geschikt voor binnen en buiten, Heeft een zijdeglans afwerking en accentueert de houtnerf. Dit Jotun product is speciaal geschikt voor het beitsen van kozijnen, schuttingen en steigerhouten betimmeringen. Let op dat er vele mogelijkheden zijn met de Woodstain. Zo kan het product kleurloos geleverd worden, of in kleur gemengd worden. Kiest u de kleurloze variant dan is deze alleen geschikt voor binnen gebruik door het ontbreken van de kleurpigmenten.

 

 

 

 

Stappenplan voor het beitsen van eikenhout

De volgende stappen beschrijven hoe u uw eikenhout kunt beitsen. Deze stappen zijn gebaseerd op de bovenstaande vermelde producten. We raden echter altijd aan om het technisch datasheet van elk product door te nemen. Waarom? Omdat elk merk en product een specifieke werkwijze heeft en deze staat altijd vermeld in datasheet van het product. Ook vindt u informatie over het beitsen bij de juiste temperaturen en droogtijden.

 

het schoonmaken van eikenhout1. Het voorbereiden van het eikenhout. Een goed voorbereiding kan de klus een stuk gemakkelijker maken. Zorg dat u alle materialen in huis heeft en als u buiten gaat verven zorg er dan voor dat het weer geschikt is om te verven. U kunt beginnen met het beschermen van de omgeving rondom het te schilderen object. Misschien moeten er dingen afgeplakt of afgedekt worden. Verwijder eventuele handvaten of scharnieren, of plak deze af met tape. Is het eikenhout erg vervuild dan moet u de ondergrond goed schoonmaken. Gebruik hiervoor de Jotun kraftvask. Zijn er eventueel nog plekken die gerepareerd moeten worden dan kunt u dit doen met een houtvuller.

 

schuren van eikenhout2. Het schuren van het eikenhout. Het is een goed idee om het hout licht te schuren voordat u gaat impregneren of beitsen. Hierdoor hecht de beits beter en zijn de eventueel gerepareerde oppervlakken helemaal vlak. Voor het heel licht schuren kunt u een korrel 220 tot 280 gebruiken, wilt u meer hout afschuren dan kunt u een grovere korrel gebruiken. Let op dat als er bijvoorbeeld een waslaag op het hout zit je deze eerst moet verwijderen, doet u dit niet dan zal de waslaag zich ophopen in het schuurpapier. Bij zowel het schuren met de hand als het schuren met een schuurmachine moet u met de houtnerf mee schuren. Na het schuren zouden er geen oneffenheden meer moeten zijn.

 

impregneren van eikenbhout3. Het impregneren van het eikenhout. Bent u opzoek naar een duurzame bescherming van uw eikenhout dan kun u ervoor kiezen het hout eerst te impregneren. Voor de Jotun producten kunt u dan kiezen voor de Jotun Visir. Hierover kunt u dan de uiteindelijke beits aanbrengen. Kiest u voor de Drywood Woodstain dan is het niet nodig om eerst te impregneren. Hier zit er namelijk al impregneermiddel in verwerkt.

 

 

eikenhout beitsen4. Het eikenhout beitsen. Het eikenhout heeft nu de juiste voorbehandeling gehad en is klaar om gebeitst te worden. Zorg ervoor dat u voor het beitsen het datasheet van de producten goed gelezen heeft. Hier staan namelijk de droogtijden in en kunnen verschillend zijn per product. Breng hier ook weer de beits aan met de houtnerf mee. Het wordt aangeraden om 2 lagen beits aan te brengen, let hier ook weer op de droogtijden. Let op hoe meer lagen u aanbrengt hoe dieper de kleur zal zijn. U kunt de beits zowel met een roller als een kwast aanbrengen.

 

 

 

Bel gerust

Wilt u meer weten of hebt u vragen over eikenhout beitsen, bel ons dan. Hout Coatings kan u voorzien van advies op maat over alle soorten beits, primers en schoonmaakmiddelen voor houten huizen.

Bel direct voor gratis, deskundig productadvies:  06-47551826. U kunt ook contact opnemen via het Hout Coatings contactformulier.

 

Meer weten? Hier vind u alle informatie over onze beits producten.