Douglas hout verven

Douglas hout verven is gemakkelijk en verduurzaamt het hout. Natuurlijk moet u dan wel de juiste producten hebben. Wij vertellen welke dat zijn en waarop u moet letten bij het schilderen van douglas.

De douglasspar herkennen de meeste mensen niet, maar het hout ervan komen we intussen op grote schaal tegen. Deze naaldboom wordt op steeds grotere schaal aangeplant, met name in Duitsland en Frankrijk. Ook in Nederland komen we hem inmiddels tegen. Douglashout wordt gebruikt als gevelbekleding, carports, veranda’s, vlonders, schuttingen en nog veel meer toepassingen. Het is van nature heel duurzaam. Het kernhout is rijk aan hars en geelrood van kleur. Douglas gaat langer mee dan eiken, en wat korter dan vuren of grenen. Maar door te verven kan het hout wel lang in topconditie blijven. Douglas hout verven of douglashout beitsen is dan ook dé manier om de levensduur van douglashout verder te verlengen.

 

Aanbevolen producten voor het verven van Douglas hout

jotun demidekk ultimate

 

Jotun Demidekk Ultimate Täckfärg: Dit is een duurzame, elastische verf die de houtnerf niet vol laat lopen maar zelfs accentueert. Het hout blijft echt als hout herkenbaar. Onder de juiste omstandigheden gaat deze hybride zijdeglans houtverf twaalf jaar mee. Dit is een product op waterbasis en daardoor minder milieubelastend dan andere verf. Beschermt zeer goed tegen UV-licht, regen, schimmels en mossen. Vochtinslag in de verf gebeurt niet, omdat Jotun Demidekk naast water- ook een oliebasis heeft. Er bestaat tevens een matte versie van (Jotun Demidekk Ultimate Helmatt). 

 

drywood verf voor hout master

 

Drywood Verf voor Hout Master: sneldrogende zijdeglans systeemverf van Nederlandse herkomst, zeer geschikt voor douglashout. Verf voor Hout Master vereist geen voorbehandeling met een primer, wat zowel tijd, moeite en geld scheelt. De grote elasticiteit zorgt ervoor dat de verflaag mee beweegt met uitzettend of krimpend hout.

 

 

Populaire kleuren voor het verven van uw Douglas hout

Douglas wordt voor talloze toepassingen gebruikt. Wat een goede kleur is hangt daar van af: een compleet rood huis wilt u misschien niet, maar een witte gevel met een rode deur wellicht wel. Natuurlijk moet u de kleur en uitstraling afstemmen op de omgeving. Lokale welstandseisen kunnen hierbij een rol spelen. Douglashout laat zich in elke kleur verven, dus dat is alvast geen probleem. U kunt kiezen voor de uitstraling die u zelf wenst.

Hieronder ziet u een aantal populaire kleuren die vaak worden gebruikt voor het verven van Douglas hout:

             
Jotun 624 
Letthet
  Jotun 2279 
Rørosrød
  Jotun 1038
Sandbanke
  Jotun 9010
Pure White

 

 

Douglas hout verven

Werkwijzer voor het verven van Douglas hout

De volgende stappen beschrijven hoe u uw Douglas hout kunt verven. Deze stappen zijn gebaseerd op de bovenstaande vermelde producten. We raden echter altijd aan om het technisch datasheet van elk product door te nemen. Waarom? Omdat elk merk en product een specifieke werkwijze heeft en deze staat altijd vermeld in datasheet van het product. Ook vindt u informatie over het verven bij de juiste temperaturen en droogtijden.

 

1. Het voorbereiden van de ondergrond. Douglas hout moet droog, stof- en vetvrij zijn voordat u gaat verven. Meestal is water en sop voldoende voor de reiniging. Gebruik anders een speciaal schoonmaakmiddel. Een krachtig middel is Jotun Kraftvask. Voor minder sterke vervuiling raden we Jotun Husvask aan. Gebruik nooit een staalborstel bij het schoonmaken of douglas hout verven. Deze kan metaal achterlaten dat gaat roesten.

 

 

2. Het schuren van het Douglas hout. Haal eventuele oude verflagen weg. Schuren met grove korrel is veilig en meestal voldoende. Gebruik anders een verfföhn of afbijtmiddel. Douglas hout produceert relatief veel hars. Haal dit weg voordat u het hout verder behandelt. Was ook eventuele schimmels, mossen en algen weg met een hiervoor bestemd middel. Schuur het hout altijd op voordat u gaat verven (korrel 100, of korrel 160 voor nieuw hout). Een ruw oppervlak bevordert de hechting.

 

 

3. Impregneren van het hout. Douglas moet voor het verven worden geïmpregneerd met houtimpregneer. Een voorbeeld dat we graag aanbevelen is Jotun Visir Oljegrunning Klar. Breng het niet te dik aan: Visir Klar mag geen laag vormen. De kopse kanten met de kwast 3-4 keer nat in nat impregneren. Gebruikt u Drywood Verf voor Hout Master, is een voorlak (primer) niet nodig. De verf kan er zo op. Wel vooraf schuren.

 

 

4. Het aanbrengen van de houtverf op Douglas hout. Controleer bij eerder behandeld hout voor u gaat schilderen of alle afdichtingen nog goed zijn: met name ramen zijn erg kwetsbaar voor vocht. Voor het beste resultaat adviseren we altijd minimaal twee lagen houtverf. Raadpleeg hiervoor ook de productinfo. Douglas hout schilderen kan in elk seizoen, zolang de buitentemperatuur minimaal 5 graden bedraagt. Werk niet in de volle zon. Ook verven terwijl het regent is verstandig, omdat de natte verf dan wordt verdund met water.

 

Houtverf en beits advies

 

 

Bel gerust

Wilt u meer informatie over douglashout verven of beitsen, of hebt u een algemene vraag over houtverf, beits of het schilderen van hout, bel of mail ons dan. Hout Coatings geeft al vele jaren gratis en vrijblijvend advies over alle soorten houtverf en beits, primers, schoonmaakmiddelen en andere benodigdheden.

Voor productadvies kunt u ons direct bereiken op  06-47551826. U kunt tevens 24/7 contact opnemen via het Hout Coatings contactformulier.

 

Meer weten? Hier vind u alle informatie over onze houtverf en beits producten.