Douglas hout beitsen

Douglas hout beitsen is een prima manier om deze houtsoort nog duurzamer te maken. U hebt de keuze tussen transparante en semi-transparante beits. We leggen op deze pagina de diverse mogelijkheden uit en vertellen waaraan u moet denken.

Douglashout komt van de douglasspar. We komen dit hout steeds meer tegen als bouwmateriaal. Zo zijn er houten gevels, houten schuttingen, houten veranda’s, houten schuurtjes en nog veel meer, allemaal van douglas. Hoewel van zichzelf heel duurzaam, is douglas onbehandeld laten niet verstandig. Vocht eist dan zijn tol met snelle slijtage tot gevolg. Wilt u douglas verduurzamen is beitsen een slimme oplossing. De structuur en fijne contrasten van douglashout blijven zo mooi zichtbaar. Een alternatief is douglas dekkend verven. Hieronder beperken we ons echter tot beitsen.

Douglas hout beitsen: productkeuze

Voor het beitsen van douglas bevelen we de volgende producten aan.

Jotun Demidekk Strukturlasyr: zijdeglans beits voor buiten, voor grof gezaagd, geperst en geïmpregneerd douglas. Geeft een mooie glanslaag en langdurig kleurbehoud. UV-blockers beschermen tegen overdadig zonlicht. Ook algen, mossen en schimmel maken geen kans dank zij de schimmelwerende bestanddelen. Strukturlasyr droogt sneller dan veel andere producten. Twee lagen Demidekk Strukturlasyr in combinatie met een primer zorgt ervoor dat uw douglashout tot acht jaar onderhoudsarm blijft.

Drywood Woodstain VV: beits met een zijdeglans afwerking, op waterbasis. De impregnerende kwaliteiten zijn zo groot dat dit product als impregneermiddel én als afwerking wordt toegepast. Woodstain VV dringt diep door in het hout en stoot water af. Wel opletten: de transparante versie is niet geschikt voor buitengebruik, de semi-transparante echter wel en deze is bovendien in diverse kleuren leverbaar.

Hout Coatings heeft met deze producten veel ervaring, maar er is nog andere beits in ons assortiment die u voor douglas kunt gebruiken. Bel ons op 06-47551826 voor persoonlijk advies. Zo hebt u altijd een geschikt product.

Douglas hout beitsen: kleur en uitstraling

Douglashout kan in alle mogelijke kleuren worden geverfd: u hebt de uitstraling zelf in de hand. Gaat u semi-transparant beitsen blijft de houtnerf zichtbaar, maar krijgt het hout wel een kleur. Onthoud dat de uiteindelijke kleur mede afhangt van de houtsoort, de toepassing en de laagdikte. Meer lagen geeft een diepere kleurervaring.

Omdat al onze producten in zowel RAL- als NCS-verfkleuren leverbaar zijn, kunt u kiezen wat u maar wilt. Jotun en Drywood hebben daarnaast eigen kleursystemen. Bij Strukturlasyr is de keuze enorm. Ook Drywood heeft veel kleuren voor Woodstain VV.

Douglas hout kan in veel (transparante) kleuren worden gebeitst. Voor de rechterfoto werd Strukturlasyr gebruikt in de Jotun-kleur 909 Kastanie. Foto: Jotun Norway

Douglas hout beitsen

Waarop letten bij douglas hout beitsen

Voor gebruik van een beits of houtverf moet u altijd de technische datasheet lezen. U vindt deze bij de producten in de Hout Coatings webshop. Hieronder volgen algemene aandachtspunten voor het beitsen van douglas.

  • Belangrijk voor een goed eindresultaat bij buiten douglas beitsen is dat de ondergrond droog, stof- en vetvrij is. Zoekt u een krachtig schoonmaakmiddel, adviseren we Jotun Kraftvask. Dit is biologisch afbreekbaar. Voor minder sterke vervuiling is Jotun Husvask een prima optie.
  • Verwijder oude verflagen op eerder behandeld douglashout. Schuren met grove korrel is veilig en effectief. Soms is dit onvoldoende. Gebruik dan een verfföhn of afbijtmiddel.
  • Ondergronden met schimmelgroei maakt u het best schoon met een schimmelwerend middel.
  • Nieuw douglas moet voor het schilderen worden geïmpregneerd. Dit is absoluut nodig. U beschermt het hout op deze manier tegen vocht. Informeer bij de leverancier van het hout of dit al is gebeurd.
  • Moet u nog impregneren, gebruik dan een impregneermiddel voor hout, bijvoorbeeld Jotun Visir Oljegrunning Klar. Deze primer dringt diep in het hout en moet dun worden aangebracht: Visir Klar mag zeker geen laag vormen. De kopse kanten impregneert u 3-4 keer nat in nat.
  • Bij Woodstain VV is een voorlak niet nodig.
  • Vóór het verven van douglashout moet u altijd schuren. Wij adviseren korrel 100 tot 160 voor nieuw hout. Opruwen bevordert de hechting.
  • Het aantal benodigde verflagen hangt van het product af. Breng echter altijd minimaal twee lagen aan voor grotere duurzaamheid. Kaal hout heeft een derde laag nodig.
  • Gebruik rollers en kwasten speciaal ontwikkeld voor watergedragen producten.
  • Ga geen houten huis verven in de felle zon of bij temperaturen boven 25 graden, en ook niet op dagen dat u regen kunt verwachten. Warmte en vocht zijn van invloed op het drogen van de beits.

Bel gerust

Houtverf en beits adviesWilt u meer informatie over douglas hout beitsen of verven, of hebt u een algemene vraag over hout verven of houten huizen onderhouden, bel of mail ons dan. Hout Coatings geeft gratis en vrijblijvend advies over alle soorten houtverf en beits, primers, schoonmaakmiddelen en andere benodigdheden voor het in topvorm houden van douglas en andere houtsoorten.

Voor advies kunt u ons direct bereiken op  06-47551826. U kunt tevens 24/7 contact opnemen via het Hout Coatings contactformulier.