Douglas Hout Beitsen

Douglas hout beitsen is een prima manier om deze houtsoort nog duurzamer te maken. U hebt de keuze tussen transparante en semi-transparante beits. We leggen op deze pagina de diverse mogelijkheden uit en vertellen waaraan u moet denken.

Douglas hout komt van de Douglasspar. We komen dit hout steeds meer tegen als bouwmateriaal. Zo zijn er houten gevels, houten schuttingen, houten veranda’s, houten schuurtjes en nog veel meer, allemaal van Douglas. Hoewel van zichzelf heel duurzaam, is Douglas onbehandeld laten niet verstandig. Vocht eist dan zijn tol met snelle slijtage tot gevolg. Wilt u Douglas verduurzamen is beitsen een slimme oplossing. De structuur en fijne contrasten van Douglas hout blijven zo mooi zichtbaar. Een alternatief is Douglas hout dekkend beitsen. Hieronder beperken we ons echter tot beitsen.

 

Aanbevolen producten voor het beitsen van Douglas hout

jotun demidekk strukturlasyr

 

Jotun Demidekk Strukturlasyr: zijdeglans beits voor buiten, voor grof gezaagd, geperst en geïmpregneerd Douglas. Geeft een mooie glanslaag en langdurig kleurbehoud. UV-blockers beschermen tegen overdadig zonlicht. Ook algen, mossen en schimmel maken geen kans dank zij de schimmelwerende bestanddelen. Strukturlasyr droogt sneller dan veel andere producten. Twee lagen Demidekk Strukturlasyr in combinatie met een primer zorgt ervoor dat uw Douglas hout tot acht jaar onderhoudsarm blijft.

 

drywood woodstain vv

 

Drywood Woodstain VV: beits met een zijdeglans afwerking, op waterbasis. De impregnerende kwaliteiten zijn zo groot dat dit product als impregneermiddel én als afwerking wordt toegepast. Woodstain VV dringt diep door in het hout en stoot water af. Wel opletten: de transparante versie is niet geschikt voor buitengebruik, de semi-transparante echter wel en deze is bovendien in diverse beitskleuren leverbaar. Hout Coatings heeft met deze producten veel ervaring, maar er is nog andere beits in ons assortiment die u voor Douglas kunt gebruiken. Bel ons op 06-47551826 voor persoonlijk advies. Zo hebt u altijd een geschikt product.

 

Populaire kleuren voor het beitsen van Douglas hout

Douglas hout kan in alle mogelijke kleuren worden geverfd: u hebt de uitstraling zelf in de hand. Gaat u semi-transparant beitsen blijft de houtnerf zichtbaar, maar krijgt het hout wel een kleur. Onthoud dat de uiteindelijke kleur mede afhangt van de houtsoort, de toepassing en de laagdikte. Meer lagen geeft een diepere kleurervaring.

Omdat al onze producten in zowel RAL- als NCS beitskleuren leverbaar zijn, kunt u kiezen wat u maar wilt. Jotun en Drywood hebben daarnaast eigen kleursystemen. Bij Strukturlasyr is de keuze enorm. Ook Drywood heeft veel kleuren voor Woodstain VV.

Hier een aantal voorbeelden die vaak gebruikt worden bij het beitsen van Douglas hout:

       
Jotun 909 
Kastanje
  Jotun 623
Teak
  Jotun 675 
Palissander
   

 

Werkwijzer voor het beitsen van Douglas hout

De volgende stappen beschrijven hoe u uw Douglas hout kunt beitsen. Deze stappen zijn gebaseerd op de bovenstaande vermelde producten. We raden echter altijd aan om het technisch datasheet van elk product door te nemen. Waarom? Omdat elk merk en product een specifieke werkwijze heeft en deze staat altijd vermeld in datasheet van het product. Ook vindt u informatie over het beitsen bij de juiste temperaturen en droogtijden.

 

1. Het voorbereiden van de ondergrond. Belangrijk voor een goed eindresultaat bij buiten Douglas beitsen is dat de ondergrond droog, stof- en vetvrij is. Zoekt u een krachtig schoonmaakmiddel, adviseren we Jotun Kraftvask. Dit is biologisch afbreekbaar. Voor minder sterke vervuiling is Jotun Husvask een prima optie. Ondergronden met schimmelgroei maakt u het best schoon met een schimmelwerend middel.

 

 

2. Het schuren van de ondergrond. Verwijder oude beitslagen op eerder behandeld Douglas hout. Schuren met grove korrel is veilig en effectief. Soms is dit onvoldoende. Gebruik dan een verfföhn of afbijtmiddel. Vóór het beitsen van Douglas hout moet u altijd schuren. Wij adviseren korrel 100 tot 160 voor nieuw hout. Opruwen bevordert de hechting.

 

 

3. Het impregneren van het Douglas hout. Nieuw Douglas hout moet voor het beitsen worden geïmpregneerd. Dit is absoluut nodig. U beschermt het hout op deze manier tegen vocht. Informeer bij de leverancier van het hout of dit al is gebeurd. Moet u nog impregneren, gebruik dan een impregneermiddel voor hout, bijvoorbeeld Jotun Visir Oljegrunning Klar. Deze primer dringt diep in het hout en moet dun worden aangebracht: Visir Klar mag zeker geen laag vormen. De kopse kanten impregneert u 3-4 keer nat in nat. Bij Woodstain VV is een voorlak niet nodig.

 

 

4. Het aanbrengen van de beits op het hout. Het aantal benodigde beitslagen hangt van het product af. Breng echter altijd minimaal twee lagen aan voor grotere duurzaamheid. Kaal hout heeft een derde laag nodig. Gebruik rollers en kwasten speciaal ontwikkeld voor watergedragen producten. Ga geen houten huis beitsen in de felle zon of bij temperaturen boven 25 graden, en ook niet op dagen dat u regen kunt verwachten. Warmte en vocht zijn van invloed op het drogen van de beits.

 

 

Houtverf en beits advies

 

Bel gerust

Wilt u meer informatie over douglas hout beitsen of hebt u een algemene vraag over hout beitsen of houten huizen onderhouden, bel of mail ons dan. Hout Coatings geeft gratis en vrijblijvend advies over alle soorten beits, primers, schoonmaakmiddelen en andere benodigdheden voor het in topvorm houden van Douglas en andere houtsoorten.

Voor advies kunt u ons direct bereiken op  06-47551826. U kunt tevens 24/7 contact opnemen via het Hout Coatings contactformulier.

 

Meer weten? Hier vind u alle informatie over onze beits producten.