Deur Beitsen - Transparant

Een deur beitsen kan op veel manieren en met diverse transparante beitsen. Lees meer over uitstraling, kleuren en productkeuze. Transparant beitsen zorgt ervoor dat u de typische houtlook bewaart van uw deur. Het geeft ook bescherming: het hout blijft langer mooi en zal weinig tot geen last hebben van weer en wind. Ook binnendeuren kunnen profiteren van een transparante beits. Daar kunnen decoratieve elementen een rol spelen, maar kan ook stootvastheid belangrijk zijn, zeker in een bedrijf, of in een huishouden met jonge kinderen of huisdieren. Lees hier het artikel over een deur beitsen - dekkend.

 

Aanbevolen producten voor een deur beitsen

 

 

Inno Coatings Houtbeits 2 in 1 Transparant: Deze beits is uitstekend geschikt voor het beitsen van een deur. De beits geeft een goede bescherming tegen weer en wind en heeft een mooie uitstraling. U kunt deze beits bestellen in alle RAL en NCS kleuren. De beits geeft een zijdeglans uitstraling, is watergedragen en is dampopen. Wilt u liever dekkend afwerken dan kan dit met onze 2 in 1 dekkende beits

 

 

jotun benar UVR

 

Jotun Benar UVR is een blanke lak met een warme teak kleur en halfglans uitstraling op basis van alkydhars (long-oil). Speciaal voor het lakken van (tropisch) hardhout voor binnen en buiten. Benar UVR kan onder andere toegepast worden op ramen, kozijnen, deuren, gevelbeschietingen, hardhouten tuinmeubelen, wanden en plafonds en is bovendien uiterst geschikt voor het lakken van houtwerk op schepen (hout boven de waterlijn). Geschikte houtsoorten zijn o.a.: afzelia, sipo mahonie, afrormosia, teak, meranti, merbau, wengé, tola branca en basralocus. 

 

jotun panellak

 

Jotun Panellak: Voor binnengebruik adviseren wij dit product. Dit is een matte, waterverdunbare beits, op basis van acrylaat. Dit product legt een transparante film op het hout. Deze kan eventueel van een (doorschijnende) kleur zijn voorzien. Korte droogtijd: al na 2-3 uur kan de tweede laag erop en een dag later is de Panellak doorgehard. Deze houtbeits remt de natuurlijke verkleuring van hout en dank zij het UV-filter treedt geen vergeling op. Geschikt voor grenen, essen, vuren, limba, hemlock en andere lichte houtsoorten. 

 

 

Populaire kleuren voor een deur beitsen

De uitstraling hangt af van de gekozen beits-variant. Wie houdt van een discrete, tijdloze, matte look kiest voor een matte beits. Gaat uw voorkeur naar een transparante hoogglans, dan zijn er diverse gloss beitsen een logische keus, zoals Jotun Benar Gloss. De derde versie is een transparante beits met UV-bescherming, aangeraden bij een buitendeur. 

Vele transparante beitsen zoals Panellak zijn ook in beits kleuren te krijgen. De houtstructuur blijft zichtbaar door de kleur heen. Door gebruik te maken van een tint krijgt de deur een rustigere en meer gelijkmatige uitstraling. Vlekken in het hout vallen minder op. Verschillen in de kleur van de planken vallen minder op. Hoe vaker een transparante beits (met kleurtint) wordt toegepast, des te donkerder het resultaat. Meer lagen is een donkerdere kleur.

Sommige houtsoorten zoals red cedar vergrijzen door de zon. Dit proces gaat niet altijd gelijkmatig waardoor uw houten deur er onverzorgd uit kan zien. In deze situatie is het ook handig om te kiezen voor een transparante beits met een tint. Kiest u bijvoorbeeld lichtgrijs dan vergrijst het hout onder de laag beits, terwijl het hout naar buiten toe gelijkmatig grijs is.

 

       
Jotun 909 
Kastanje
  Jotun 623
Teak
  Jotun 675 
Palissander
   

 

Hieronder ziet u drie met Jotun Benar transparant gebeitste deuren. Van links naar rechts: Benar UVR, Benar Gloss en Benar Matt. Foto's: Jotun Norway.

Werkwijzer voor een deur beitsen

De volgende stappen beschrijven hoe u uw deur transparant kunt beitsen. Deze stappen zijn gebaseerd op de bovenstaande vermelde producten. We raden echter altijd aan om het technisch datasheet van elk product door te nemen. Waarom? Omdat elk merk en product een specifieke werkwijze heeft en deze staat altijd vermeld in datasheet van het product. Ook vindt u informatie over het hout beitsen bij de juiste temperaturen en droogtijden.

 

1. het voorbereiden van de ondergrond. Nieuw hout mag niet langer dan 4-6 weken onbehandeld blijven. Denk hieraan als de deur van nog niet geïmpregneerd hout is gemaakt. Verwijder vuil, stof en was. Elke deur moet goed ontvet worden en geschuurd. Voor eerder behandelde deuren adviseren we een professioneel schoonmaakmiddel. Zitten er schimmels, algen of mossen op? Gebruik dan een middel op chloorbasis om ze weg te halen. Nadien goed spoelen en laten drogen. Verwijder overmatige hars bij nieuw hout.

 

 

2. Het schuren van de deur. Haal eventuele oude beits lagen weg door te schuren. Bij extreem hardnekkige oude beits kunt u een verfföhn of afbijtmiddel gebruiken. Zorg dat de ondergrond schoon en droog is voor u verdergaat. Haal al het beslag van de deur. Het is vrijwel onmogelijk om mooi rond het beslag te beitsen.

 

 

3. Het aanbrengen van de transparante beits op de deur. Bij de eerste keer hout beitsen (eerste laag) kunnen de houtvezels opzwellen. Dit is normaal. Na de eerste laag het oppervlak lichtjes schuren. Hebt u een merantihouten deur, schuur deze dan met waterproof schuurpapier als de beits nog nat is. Nadien afvegen met een doek. Breng na minimaal 24 uur de tweede laag aan. Check per product wat wordt aanbevolen. Doe hierna nog een derde en een vierde laag (als u een buitendeur schildert) of alleen nog een derde (binnen). Tussendoor schuren is bij lagen 2-3-4 niet nodig. Iroko en teak drogen langzamer. Het wordt aangeraden om deze (en andere vette) houtsoorten vooraf te wassen met thinner.

 

 

 

Bel gerust

Wilt u meer weten over beits kopen of hebt u vragen over een deur beitsen, bel of mail ons dan. Hout Coatings kan u voorzien van de juiste beits en advies over het juiste manier van hout beitsen.

Bel direct voor gratis, deskundig productadvies:  06-47551826. U kunt ook vrijblijvend contact opnemen over uw deur beitsen via ons contactformulier.

Direct aan de slag? Beits kopen doet u gemakkelijk en veilig in onze webshop.