RAL Kleuren voor Houtverf en Beits

Hout Coatings kan houtverf en beits leveren in vrijwel alle RAL-kleuren. RAL-verfkleuren zijn over de hele wereld hetzelfde.

Kies de kleur die u wilt hebben. Vul deze in bij uw bestelling. Onze mengmachines zorgen ervoor dat u de houtverf of beits van uw keuze altijd in de juiste kleur ontvangt.

Hieronder ziet u de kaart met RAL-kleuren en de meest voorkomende RAL-nummers. Komt u er niet uit, bel ons dan voor persoonlijk advies!


Wat zijn RAL-kleuren?

RAL is een Duits systeem voor kleurcodering, ontwikkeld binnen het kader van ’ReichsAusschuss für Lieferbedingungen’. Het bestaat vanaf 1927 en is in beheer van ’Deutsches Institut für Gütesicherung und Kennzeichnung.

Net als andere coderingen (bijvoorbeeld het van oorsprong Zweedse NCS) is het doel van het systeem om de communicatie over kleur te vergemakkelijken. Zonder dergelijke codes zou u bij de verfhandelaar een heel andere kleur blauw kunnen krijgen dan u wilde bestellen. Kleurbeleving is subjectief, een kleurcode is objectief.

RAL kleuren worden dan ook volop in de verfhandel gebruikt. RAL omvat drie coderingssystemen die voor verschillende beroepsgroepen zijn ontwikkeld: RAL Classic (bijv. RAL 1012 Citroengeel): vier cijfers met unieke kleurnaam. Dit systeem omvat 210 verfkleuren. De naamgevingen zijn in zes talen beschikbaar.

RAL-nummers RAL Design

De codes van RAL Design bestaan uit zeven cijfers (zonder naam). Er zijn 1688 kleuren vastgelegd. Dit systeem omvat schakeringen volgens HSV: voor 'Hue' (tint)), 'Saturation' (verzadiging) en 'Value' (intensiteit). Intensiteit wordt ook wel aangeduid als 'brightness', dan is het dus HSB.

  • Tint wordt in drie cijfers uitgedrukt, er zijn 26 verschillende RAL-tinten gedefinieerd. De 'tint' is wat het meest op een gewone kleur lijkt.
  • Verzadiging wordt in twee cijfers uitgedrukt (een percentage, met stappen van 10%).
  • Intensiteit wordt in ook in een percentage met twee cijfers uitgedrukt.

RAL Digital Verfkleuren

RAL Digital betreft kleurenlijsten die op beeldscherm oproepbaar zijn. Ze geven benaderingen van mengverhoudingen. Deze zijn voor bedoeld voor ontwerpen van gebouwen, voorwerpen en drukwerk. RAL Ditial omvat RAL Classic zowel als RAL Design en vormt als het ware een vertaling naar codeersystemen als RGB en CMYK. RAL verfkleuren is een wijdverbreid kleursysteem, onder meer bekend van industriële, gestandaardiseerde toepassingen. Zo zijn alle brandweerwagens in Nederland signaalrood (RAL 3000) en ambulances zwavelgeel (RAL 1016). Er kan door codering geen misverstand meer bestaan over wat we bedoelen met signaalrood en zwavelgeel.

Wat is beter: RAL of NCS? Voor ons assortiment aan verfproducten maakt het geen wezenlijk verschil. Wij garanderen u dat we elke RAL-kleur kunnen leveren!

Voor kleuradvies kunt u altijd contact met ons opnemen op 06 - 26839279 of gebruik het het contactformulier.