NCS Kleuren voor houtverf en beits

Hout Coatings levert houtverf en beits in alle NCS-kleuren. NCS-verfkleuren zijn identiek over de hele wereld.

Hieronder ziet u de kaart met NCS-kleuren en NCS-nummers.

Kies de NCS-verfkleur die u wenst. Vul het nummer in bij de bestelling van de houtverf. Onze mengmachines brengen de houtverf of beits op de juiste kleur. Hulp nodig bij het kiezen? Bel ons dan voor persoonlijk advies!

 

 

Wat zijn NCS-kleuren?

De kleur van een verfproduct heeft behalve een bepaalde naam (bijvoorbeeld ’mosgroen’) altijd een code. Deze code duidt de kleur aan met bepaalde standaardtermen. Ze zorgen ervoor dat klanten, leveranciers, fabrikanten en ontwerpers weten waar ze het over hebben.

NCS is een uitgave van het Scandinavische Kleureninstituut (Skandinaviska Färginstitutet AB). In 1979 werd het officieel gelanceerd als een 'product'. NCS is nu de nationale norm voor kleuren in Zweden, Noorwegen, Spanje en Zuid-Afrika, en wordt gebruikt door honderdduizenden particulieren en bedrijven in meer dan zestig landen.

Bijna alle NCS-verfkleuren mogelijk voor hout

Kleurenleer komt van wetenschappers als Leonardo da Vinci (1452-1519), Forsius (1550-1637) en Hering (1834-1918). Maar ook de Griekse filosofen hielden zich er al mee bezig. Belangrijke vragen waren: wat is kleur, hoe ziet een menselijk oog, wat doen hersenen, hoe werkt intuïtie, zijn er basiskleuren? Gangbaar is de idee van de basiskleuren rood, geel en blauw. Deze kleuren kunnen we niet maken door andere kleuren te mengen, wel kunnen we met deze kleuren (bijna) alle andere kleuren maken.

Zes basiskleuren

NCS maakt in de praktijk gebruik van zes kleuren: geel, rood, blauw, groen, zwart en wit. NCS kleuren gebruikt daarnaast drie dimensies: helderheid (de mate van zwartheid), verzadiging (de mate van volheid) en de kleurtoon (de tinten).

U kent de kleurenstaaltjes en de kleurencirkel die de resultaten van mengingen tonen. Het verloop tussen de basiskleuren op een cirkel worden uitgedrukt in percentages. Zo worden de codes opgebouwd. De code voor het geel van de Zweedse vlag is bijvoorbeeld NCS 0580-Y10R: een nuance van 5% zwart en 80% kleurigheid; een tint van geel (’yellow’) met 10% rood. Een kleurenscanner kan een bestaande kleur omzetten in codes: u kunt daarmee eenvoudig een kleur laten namaken. Het systeem onderscheidt 1750 kleuren.

Een ander bekend systeem is RAL.

Voor vrijblijvend advies of een offerte belt 06 - 26839279 of u kunt contact met ons opnemen via het contactformulier.