Veel Gestelde Vragen - Red Cedar Behandelen

Veel houten huizen hebben red cedar bekleding. Western red cedar (cederhout) heeft een speciale eigenschap: een opvallende natuurlijke vergrijzing. Er bestaan veel misverstanden over Red Cedar. Met behulp van de onderstaande vragen willen we kort ingaan op Red Cedar behandelen. 

Waarom red cedar beitsen?

Red cedar beitsen kan ook met een dekkende beits gebruikt. Hiermee voorkomt u dat tijdens het vergrijzingsproces een bont geheel ontstaat, met plekken in diverse grijstinten. Dekkende beits is te verkrijgen in diverse kleuren. Dit betekent dat u een gelijkmatige kleur aan uw red cedar gevel kunt geven, en zelf bepaalt hoe het hout eruitziet. Een egale kleur verkrijgt u door twee of drie lagen beits aan te brengen. Dekkende beits geeft exact de bescherming die red cedar nodig heeft.

Gaat u red cedar behandelen volgt u natuurlijk alle gebruikelijke stappen. Haal dus slechte stukken weg en repareer waar nodig. Schuur het hout licht op, maak het schoon en breng dan de eerste laag aan. Deze wordt snel opgenomen. Daarom is een tweede laag nodig voor een egale dekkende laag op uw red cedar gevel.

Hoe moet ik vlekken in Red Cedar verwijderen?

Vlekken in red cedar hout maken uw woning er niet mooier op. Ze kunnen diverse oorzaken hebben. Vaak gaat het gewoon om vuil. Als u periodiek schoonmaakt en een mild reinigingsmiddel gebruikt, ziet het hout er snel weer goed uit. Daarnaast kunnen extractieresiduen in het hout voor een afscheiding zorgen die vlekken geeft in de beitslaag. Schoonmaken kan ook dan de oplossing zijn, maar soms volstaat een gewoon middel niet en hebt u iets sterkers nodig. Wees wel voorzichtig met het potentieel schadelijke oxaalzuur.

Een andere oorzaak ijzervlekken red cedar. Ook komt “inkrijten” voor: een soort fijn poeder verschijnt dan op het oppervlak. Dit is een teken dat de beits zijn beste tijd heeft gehad. Overweeg dan opnieuw te behandelen. Ook schimmel kan voor vlekken zorgen, al zien we dat weinig bij de van nature schimmelwerende red cedar. Is er toch sprake van schimmel, gebruik dan een schimmeldodend middel.

Is red cedar beitsen gemakkelijk of kost het grote moeite?

Het ligt er natuurlijk aan wat u precies wilt doen. Wilt u het echter glad schaven of schuren, dan kunt u zich nauwelijks een betere houtsoort wensen. Cederhout is rechtdradig en heeft een gelijkmatige structuur. De dichtheid is laag. Door al die factoren vraagt bewerking van het hout weinig energie.
Ook als u het hout wilt verlijmen, zult u nauwelijks grote problemen tegenkomen. Als het gaat om beitsen, hoeft u slechts de aanwijzingen van de beits leverancier te volgen. Schuren gaat doorgaans gemakkelijk en daarna hecht de beits goed.

Is het lakken van red cedar echt nodig?

Red cedar is van nature duurzaam. Het gaat dus lang mee en verkleurt vanzelf naar zilvergrijs als u het niet behandelt. Toch raden wij vaak om red cedar wél te behandelen, omdat u hiermee de duurzaamheid verder vergroot en het verkleuringsproces zelf in de hand houdt. Behoudt u graag de oorspronkelijke kleur en tekening, dan raden we een transparante beits aan.

 

Kan ik red cedar beitsen met tuinbeits of buitenbeits?

Er is een duidelijk verschil tussen tuinbeits en buitenbeits. Met tuinbeits wordt meestal sterk vochtregulerende beits bedoeld. Deze wordt toegepast op houten schuurtjes, schuttingen, tuinmeubels en ander specifiek tuinhout.

Buitenbeits heeft minder vochtregulerende eigenschappen, maar heeft andere kwaliteiten die het hout goed beschermen tegen extreme weersinvloeden. U gebruikt buitenbeits voor raamkozijnen, buitendeuren en houten gevelbekleding. Voor red cedar onderhoud, doet u er goed om buitenbeits te gebruiken. Maar als uw tuinhuisje van red cedar is, raden we tuinbeits aan. Het verschil tussen tuinbeits en buitenbeits kan vooral een verschil maken in de duurzaamheid. Iets om tijdig over na te denken!

Welke afwerking voor Red Cedar beitsen?

Bij de afwerking van red cedar zijn er veel mogelijkheden. Red Ceder hout hecht uitstekend, wat betekent dat u er tal van soorten red cedar beits voor kunt gebruiken. Deskundigen zijn van mening dat red cedar van alle soorten zachthout de beste afwerkingseigenschappen heeft. U hebt dus alle keus. Het geheim van die veelzijdigheid schuilt in het feit dat harsen ontbreken.

Daarnaast spelen de lage krimp- en zwelfactoren mee, de geringe hoeveelheid spinthout en de verfijnde structuur van cederhout. Al deze elementen maken western red cedar uniek. Het gaat te ver om te zeggen dat u er werkelijk alles op kunt smeren, maar u loopt weinig kans dat u iets koopt dat volstrekt ongeschikt is. Een geruststellende gedachte!

 

Red Cedar Beits vs. lak

Voor een goed begrip is het zaak het verschil te kennen tussen beits en lak. Beits is een houtbeschermingsmiddel dat vrij diep in het hout doordringt. Red Cedar lakken beschermt hout en heeft meestal een grondverf nodig.

Kiest u voor red cedar beits, zorgt u ervoor dat het hout beter beschermd wordt tegen vocht. Het resultaat kan overigens sterk lijken op lakverf. Er is beits in de handel met pigmenten. Die laat de nerf zichtbaar maar doet het hout wel van kleur veranderen. Hoe meer pigmenten er in de beits zit, en hoe hoger de glansgraad, hoe beter de beits beschermt tegen de schadelijke effecten van zonlicht.

Transparante beits is er met pigmenten, maar ook in geheel kleurloze vorm. Die kleurloze beits raden we af voor buitenshuis. Beits zonder pigmenten laat UV-straling door en biedt daardoor geen goede bescherming.

 

Solid red cedar beits: wat is dat?

Als u red cedar beits gaat aanschaffen, kunt u ook te maken krijgen met de begrippen solid en high solid. Dit wil zeggen dat het product minder oplosmiddelen bevat en tijdens het drogen minder verdampt. Dit komt het milieu ten goede.

Er zit wel een addertje onder het gras. Oplosmiddelen verbeteren de verwerking van beits. U kunt makkelijker beitsen als er oplosmiddelen in zitten. Solid en high solid beits of lak kan dus iets lastiger zijn in het aanbrengen.

Ook is er zogenaamde latexbeits in de handel en beits op oliebasis. Deze worden vaak semi-transparante beitsen genoemd. Zulke beitsen houden maar een deel van het UV-licht tegen. Ze zijn over het algemeen minder duurzaam dan andere producten.

Hoe vaak Red Cedar beitsen?

Natuurlijk wilt u niet te vaak beitsen. Hoe lang red cedar beits meegaat, hangt af van het product en de toepassing. Het scheelt of u beits aanbrengt op een gevel die veel wind vangt of op een beschut liggend hekwerk. Wij kunnen u hierover informeren: gewoon even bellen. Reken erop dat beits niet zo lang meegaat als dekkende beits en vaak elke vier jaar bijgewerkt moet worden.

 

Red cedar impregneren: is dat nodig?

Het is allereerst een kwestie van voorkeur. Wilt u voorkomen dat het cederhout vlekkerig wordt, is impregneren beslist aangeraden.

Western red cedar is een zachte houtsoort. Hoewel uitermate duurzaam is het niet zo sterk als tropisch hardhout, maar wel een stuk betaalbaarder. Tropisch hardhout kan veel hebben.

Red cedar is gevoeliger. Als het zonder afwerking wordt geplaatst, zal red cedar vrij snel verweren door weer en wind, zeker in de natte en winderige lage landen. Als alles meezit, wordt het oppervlak mooi zilvergrijs. Voor veel mensen is juist deze specifieke eigenschap een reden om deze Noord-Amerikaanse houtsoort te gebruiken. Western red cedar geeft een huis of ander bouwwerk op termijn een chique uitstraling.

Het grillige weer in de Benelux beslist echter soms anders. In plaats van egaal grijs wordt red cedar in Nederland en België vaak wat vlekkerig en kun je er soms algen op zien. Niet iedereen houdt van dit effect en er zijn mensen die het ronduit storend vinden.

Gaat u red cedar hout impregneren, stelt u het proces van vergrijzing met zo’n tien jaar uit. In plaats daarvan zal het hout een wat groenbruine tint krijgen die gaandeweg naar grijs overhelt. U bereikt dit effect met een impregneerzout, wat overigens slechts in kleine hoeveelheden hoeft te worden opgebracht. Nadien werkt u het desgewenst af met transparante beits of dekkende beits.

Voordelen red cedar impregneren

Red cedar hout impregneren zorgt ervoor dat water meer wordt afgestoten en dat schimmels minder kans krijgen. Het risico van houtrot vermindert aanzienlijk. Impregneermiddelen zijn gebruiksklaar verkrijgbaar. Ze kunnen onafhankelijk van seizoen worden opgebracht. Of u na het impregneren wilt beitsen of dekkend beitsen, is aan u; het is zeker geen voorwaarde.

Bijna alle fabrikanten van beits hebben een impregneermiddel in het assortiment dat u voor western red cedar kunt gebruiken. Komt u er niet uit, is het slim om de vakman om advies te vragen.

 

Hoe moet ik Red Cedar behandelen? 

Dekkend behandelen doet u zo Red Cedar dekkend werkwijzer en transparant behandelen doet u zo Red Cedar transparant werkwijzer

 

Hoe laat ik red cedar vergrijzen?

Het is geen absolute noodzaak om cederhout te beitsen.  U kunt de natuur zijn gang laten gaan en red cedar gewoon laten vergrijzen. Zijn de omstandigheden ideaal, zal uw woning er elke dag anders uitzien en op den duur zilvergrijs worden.

Prachtig? Ja, maar helaas zijn de omstandigheden niet altijd ideaal. Zeker in de natte lage landen gaat dat vergrijzen zelden op een gelijkmatige manier. De ene gevel vangt meer regen en wind dan de andere. Dat bepaalt mede de kleurverandering.  Tevens is de aanwezigheid van veel bomen van invloed. Ook een dakoverstek komt een gelijkmatige vergrijzing niet ten goede.

De zuidelijke en westelijke gevels van red cedar vergrijzen het snelst en het mooist, zeker als er sprake is van een goed luchtcirculatie rond de gevelbekleding. Gevels die op het noorden zijn geplaatst lopen echter het risico vlekkerig te worden.

 

Wat u niet moet doen met Red Cedar

Er is een duidelijke no-no als we praten over red cedar behandelen. Lak, vernis, schellak, polyurethaan en andere transparante, filmvormende producten zijn absoluut afgeraden als u buitenshuis red cedar wilt beschermen. UV-straling dringt door in de filmlaag en dit kan leiden tot een sterk kwaliteitsverlies van het hout. Barsten kunnen het gevolg zijn. U kunt de duurzaamheid van red cedar verder vergroten door een schimmeldodend middel aan te brengen. Waterafstotende middelen verminderen bovendien de absorptie van water.