Onderhoud van Hout in Klimtoren in IJmuiden

Voor een mooi voorbeeld van onderhoud van hout is Adventure Center Teamtower in IJmuiden. Deze toren wordt geëxploiteerd door PBN Sport & Adventures, een toonaangevende organisatiebureau voor sport- en adventure en outdoor evenementen.

Het houten bouwwerk is 22 meter hoog en bestaat uit een open balkenconstructie. Langszij en binnenin is de toren opgetuigd met touwwerken. De houten toren is bedoeld voor klimmen, abseilen en pamperjump, zowel voor individuele recreatie als voor teambuilding.

Hout Coatings werd uitgenodigd om de staat van het houtonderhoud te beoordelen. Er bleek flink wat schilderwerk nodig. De toren staat op het strand van IJmuiden uiteraard bloot aan zeer verschillende en tamelijke zware klimatologische invloeden.

 

Onderhoud van Hout met: Jotun Treolje

Voor het onderhoud van de Teamtower is gekozen voor Jotun Treolje houtbeits. Deze buitenbeits is geschikt voor klimtorens, maar ook voor hardhouten stoelen, schuttingen, terrasvloeren en speeltoestellen – alle hout dat onder vacuüm of hoge druk is geïmpregneerd. Het is een watergedragen olie op basis van alkydhars. Treolje beschermt tegen vergrijzing en barstvorming en dringt goed door in de ondergrond. De duurzaamheid van het hout onderhoud is twee jaar.

De beits is eenvoudig op te brengen met kwast of spuit en is stofdroog na zes uur. Bij een tweede laag overschilderbaar ’nat in nat’. In 24 uur is de beits doorgehard. Naast de in dit project gebruikte transparante beits is er ook Treolje in de kleuren lichtgroen en goudgeel. Jotun Treolje heeft nat een melkachtige kleur. De Teamtower in IJmuiden kan weer tegen het weer, wat goed is voor de bezoekers en de exploitant. Goed onderhoud bespaart kosten en verhoogt de veiligheid.

Producten zijn geleverd door Hout Coatings. De houtverf is door de klant zelf aangebracht of in samenwerking met een eigen applicateur.