Anders wonen, anders schilderen - Uw woonboot verven

Wie op het water woont, moet met een zekere regelmaat de woonboot verven. Het houdt de boot in conditie en natuurlijk ziet het er beter uit. Maar wat komt er kijken bij het schilderen van een woonboot? En welke verf is geschikt?

Wonen op het water

Woonboten zijn er van kleine woonarken, bijvoorbeeld als tweede woning, tot aan grote watervilla's voor permanente bewoning. Veelal bestaat de opbouw uit eenvoudig te wijzigen elementen, wat het gevoel van vrijheid en eigenheid extra versterkt. U geeft uw drijvende woning een aanzien zoals u dat wilt. De opbouw van een woonark of watervilla vergt niet meer onderhoud dan een houten woning op het land.

In de meeste gevallen heeft u te maken met de werking van zonlicht (uv-stralen), regen en vocht, en temperatuurwisselingen. Weerkaatsingen van het water kunnen deze inwerkingen versterken; de omstandigheden kunnen dus extremer zijn. U heeft daardoor een extra reden om verf van een zeer goede kwaliteit te gebruiken. Verf speelt een ongekend belangrijke rol in de bescherming van houten woonboten, omdat verf grote invloed heeft op de levensduur van het hout. Uw boot blijft langer in topconditie. Dit bevordert het woongenot en de boot behoudt zijn waarde.

Verf voor woonboten

Waarop moet u letten bij de verfkeuze? De elasticiteit moet groot zijn. Dit is van belang omdat hout in de buitenlucht altijd ‘werkt’, in volume tot wel zo’n vijf procent door het jaar heen. Veel verf is hier niet op berekend. Het gevolg is dat er scheuren ontstaan en de verf afbladdert. Daardoor krijgt u niet alleen meer onderhoudswerk, erger nog is dat de kans op houtrot ernstig toeneemt. Een te weinig vochtregulerende deklaag bevordert eveneens.

Ondanks dat uw woonboot strak in de kleur zit, moet het houtwerk kunnen blijven ademen. Waar vocht binnendringt door kleine beschadigingen en het er niet meer uit kan, ontstaat schimmelvorming, de oorzaak van rotting. Uw woonboot verven met de juiste kwaliteitsverf voorkomt dit probleem.

Voor de opbouw, en ook het interieur, adviseren wij graag verf van Jotun. Alles is mogelijk om uw persoonlijke tint aan uw zo individuele woonplezier te geven. Voor de kleurvariaties wijzen we u op de kleurencodes RAL en NCS elders op deze website.

Ons verfadvies

Jotun Demidekk Ultimate is een zogeheten hybride verf waarin een combinatie van water en oliebestanddelen zorgt voor de juiste vloeiing van de afwerklaag. En wees gerust, ondanks de waterbasis lost de verf niet op in water! Het is bovendien duurzame verf: u kunt er acht tot twaalf jaar van genieten. Minder verven is een zegen voor het milieu, en dat bereikt u met Jotun Demidekk. Vochtbestendigheid is een andere factor die van belang is bij het woonboot verven.

Voordelen van houtverf:

  • Bescherming van uw hout
  • Te verkrijgen in vele kleuren
  • Beschermt tot wel 12 jaar
  • ''werkt met het hout mee''

Woonboot verven en milieu

Welke verf u voor uw woonboot ook gebruikt, er komen altijd chemicaliën aan te pas. Honderd procent milieuvriendelijke verf is er niet, maar de Jotun-verf die we bij Hout Coatings aanraden, is wel veel minder belastend voor het milieu dan veel andere producten. Volgens de laatste stand van de techologie is er bijna geen milieuvriendelijker verf te vinden. 

Voor een vrijblijvend advies of een offerte kunt u altijd contact met ons opnemen op 06 - 26839279 of via het contactformulier.