Wat je moet weten over verfkleuren voor hout

Bij het kiezen van verfkleuren is de eerste vraag: gaat u transparant of dekkend verven? Transparant betekent dat u de structuur van het hout door de verflaag blijft zien. Met dekkende verf wordt daarentegen een gladde filmlaag op het hout gelegd.

Transparante houtverf is niet altijd kleurloos. Er is veel transparante beits op de markt waar kleurpigment aan is toegevoegd. Een nadeel is wel dat beitsen vaker herhaald moet worden dan dekkend verven. Maar u bewaart wel meer van het karakter van hout.

Welke verfkleur?

Na de eerste keuze voor dekkend of transparant volgt een keuze uit een eindeloze reeks kleurschakeringen. Het goede nieuws hierbij is dat iedere kleur maakbaar is. Hout Coatings kan u daarbij adviseren.

Kleur geeft een bepaalde uitstraling aan uw houten gebouw. Kleur kan aandacht trekken, een sfeer versterken, een functie onderstrepen. Het werkt als een jas, een belangrijk element in de profilering van een bouwwerk. Als een visitekaartje voor wie op bezoek komt of er zaken doet. Een ongelukkige keuze voor bepaalde verfkleuren is bij een bedrijf soms meebeslissend over succes of mislukking. Hebt u een onderneming maar zelf geen verstand van geschikte kleurcombinatie, laat u dan adviseren.

Vele mogelijkheden voor houtverf

Zoals gezegd, elke kleur is maakbaar. Hoe houden we die uit elkaar? U kent vast meerdere aanduidingen voor rood: het ene rood is het andere niet. Daarom worden houtverf kleuren internationaal uitgedrukt in codes, zoals in de systemen RAL en NCS.

In RAL Classic zijn 210 kleuren vastgelegd - in de variant RAL Design 1688. RAL Classic is een viercijferige code met een kleurnaam, bijvoorbeeld RAL 9001 crèmewit. In variaties en nuances gaat het om intensiteit (lichtsterkte), verzadiging (felheid, zuiverheid) en tinten (de basiskleuren).

Sommige variaties liggen zelfs vast. Voorbeeldje: het geel in de Zweedse vlag is NCS 0580-Y10R (een nuance van 5% zwart en 80% kleurigheid; een tint van 90% geel + 10% rood = een iets donker gemaakte maar grotendeels verzadigde kleur geel met een vleugje rood).

Gericht advies nodig? Bel ons op 06 - 26839279 of mail via het contactformulier.