Hoe kiest u een verfkleur voor uw houten huis?

Welke verfkleur kiest u voor uw houten huis? Houtverf is leverbaar in tal van kleuren. Daar zit de beperking niet. Bij het kiezen van uw verfkleur moet u vooral kijken naar de omgeving, interieur en exterieur.

Wat wordt de hoofdkleur? Wie dagelijks kleuradvies geeft voor verf, weet dat een goede keuze van kleur van vele factoren afhankelijk is. Persoonlijke smaak is er één van. Sommige mensen houden van felle kleuren, anderen van zachte. De een zal voor een egale kleur kiezen en de ander voor contrastwerking.

Gevel verven van houten huis

Zulke factoren spelen mee als u binnen gaat verven. Maar ook als u houtverf kiest voor de gevel van uw houten huis. Hebt u directe buren is het belangrijk dat de kleur van uw woning daarbij past. Een contrast is zeker toegestaan. Iets radicaal anders kiezen dan de kleuren in uw omgeving mag. Het zal uw huis doen opvallen. Maar... wilt u dat wel? En hoe gaat de buurt reageren? Ook niet onbelangrijk: mag het? Er zijn mogelijk welstandsregels die paal en perk stellen aan het kleurgebruik.

Vraag dit na bij uw gemeente. Een bepaalde mate van afstemming op de omliggende bebouwing is nodig als het om het exterieur gaat.

Gaat het om een bestaand huis, is de oude kleur een richtsnoer. Bij nieuwbouw staat u letterlijk blanco voor de keuze van kleuren. Binnen en buiten, in ieder vertrek en bij iedere wand staat u voor de vraag of u dekkend gaat verven en zo ja in welke kleur dan én in welke combinatie. Ook transparant beitsen is een optie.

De houtverf van Jotun is verkrijgbaar in haast alle denkbare kleuren. Bij Hout Coatings werken we meestal met de kleursystemen van RAL en NCS. Jotun verf biedt optimale bescherming tegen de schadelijke invloed van zonlicht. Kleurbehoud is gegarandeerd tot twaalf jaar, als u de verf volgens de voorschriften gebruikt.

Verfkleur houten huis: het interieur

Binnen hebt u alle vrijheid. Enkele tips:

  • Een zachte combinatie waarbij de kleuren en tinten dicht bij elkaar liggen, verleent een ruimte warmte en een zekere frisheid.
  • Wie gaat voor contrasten, stimuleert activiteit en voegt speelsheid toe.
  • Een donkere kamer is prima om te ontspannen en een lichte kamer is meer geschikt voor hobby's, om maar iets te noemen.
  • Populair is het gebruik van accentkleuren. Bijvoorbeeld één wand wordt paars, terwijl de rest wit blijft. De paarse wand zal vanzelf de aandacht trekken.

Ook is het belangrijk te letten op de UV-invloed, dat wil zeggen een eventuele hoge mate van lichtinval. Anderzijds kunnen vertrekken van zichzelf aan de donkere kant zijn. En uw woninginrichting is van invloed, dat spreekt vanzelf.

Verfkleur is natuurlijk ook iets persoonlijks. Een houten huis geeft de ruimte om individualiteit aan een woning toe te voegen. Dat is heel wat anders dan monotone baksteen. Veranderen van kleur is gemakkelijk bij hout, al kost verven tijd en geld. Na verloop van tijd kan het huis met uw leven "meekleuren".

Voor een vrijblijvend advies of een offerte kunt u altijd contact met ons opnemen op 06 - 26839279 of via het contactformulier.