Hout buiten beitsen of lakken? Wat is beter?

Moeten we hout buiten beitsen of lakken? Die vraag klinkt ons bekend in de oren. Voor een goed antwoord moeten we de verschillen kennen tussen beitsen en lakken. Die leggen we hier uit.

Voor een goed begrip: houtverf is een verzamelnaam voor zowel beits, lak als impregneermiddelen (grondverf). Hout Coatings biedt u een ruim assortiment aan houtverf, dus ook aan beitsen, lakken en impregneer. In dit artikel beperken we ons tot beits en lak.

Wat is beitsen?

Bij beits denken we meestal aan het beitsen van hout, maar ook ijzer kan gebeitst worden. Het wordt dan minder vatbaar voor roest. Dit zegt veel: beitsen is een algemeen begrip voor verduurzaming. Zelfs leer kan gebeitst worden.

In alle gevallen gaat het om het aanbrengen van een beschermende, vochtregulerende afdeklaag tegen klimaatinvloeden. We spreken ook wel van ’passiveren’: het inactief maken van een oppervlak. Beitsen moet erosie voorkomen. Klimaatinvloeden zijn het sterkst buiten. Het spreekt dus vanzelf dat houten meubilair, een tuinhuisje, schutting en ander houtwerk dat buiten staat het meeste baat heeft van beitsen.

Kenmerken van hout beitsen

Beits is van oorsprong een transparant product die de structuur van het hout zichtbaar laat. Beits kan overigens een kleur hebben, maar ook dan blijft u de houtnerf zien. Beits hecht zich direct aan het houtoppervlak. Het product impregneert goed, ook als het hout wat ruwer is. Dat spaart een aantal schuurbehandelingen uit en stelt minder eisen aan de oppervlaktelaag van het te bewerken hout.

Wat is lakken?

Hebben we het over lakken, dan spreken we over het aanbrengen van een verflaag die afsluit. Een lak legt na droging een afsluitende film. De houtnerf wordt verborgen. Voor binnenwerk kan dat om esthetische redenen en stootvastheid een goede keuze zijn. Lak van hoge kwaliteit gaat bovendien zeer lang mee. Overschilderen is niet snel nodig.

Moet u hout buiten beitsen? Of lakken?

Buiten kan een meer natuurlijk aanzien in combinatie met een optimale vochtregulatie, aantrekkelijker zijn. Wie de houtstructuur wil blijven zien, komt automatisch uit op beitsen. Zeker voor houtwerk buiten is vochtregulatie essentieel: het hout moet blijven ’ademen’. Het maakt hierbij geen verschil of u een tuintafel beitst, een schutting, vloer, terras of schuur: allemaal moet ze beschermd worden. Omdat beits dieper doordringt in het hout dan lak, reguleert beits het vocht veel beter. Beits is een goede beschermer tegen houtrot.

Lak is het meest geschikt voor decoratieve effecten. Ook wanneer u de houtstructuur niet belangrijk vindt en liever een sterke, stootvaste ondergrond wilt (bijvoorbeeld op de vloer) is lak een slimmere oplossing.

Beitsen en lakken van Hout Coatings

Hout Coatings levert beitsen en lakken van onder meer de volgende kwaliteitsmerken:

Specialist in alles wat met hout verven te maken heeft. De Jotun Demidekk-productlijn is wereldberoemd en combineert de esthetische kwaliteiten van beits met de duurzaamheid van lak. Ook andere producten van Jotun weten grenzen te verleggen.

Dit is een wat minder bekend merk, maar in opkomst! Drywood coatings worden in Nederland geproduceerd. In de bouw zijn de beitsen en lakken al een begrip vanwege de gebruiksvriendelijkheid en slijtvastheid.

Wie houtverf voor binnen zoekt, komt snel uit bij de beitsen en lakken van Trestjerner. Nauw verbonden met Jotun is dit een merk dat weinig concurrentie te duchten heeft, als het om kwaliteit gaat voor het schilderen van houtwerk binnenshuis.

Aandachtspunten hout buiten beitsen of lakken

Beitsen en lakken zijn dus verschillende producten. Welk het best is, hangt af van de situatie en uw persoonlijke voorkeur. Bij het aanbrengen zijn er echter sterke overeenkomsten. Vooral in de voorbehandeling van het hout zijn er belangrijke aandachtspunten.

  • Zowel beitsen als hout lakken moet schoon gebeuren, op een ruwe ondergrond. Glad hout is niet goed voor de hechting. U gebruikt hiervoor grof schuurpapier. Naast het schuurpapier is een schuurblok handig en uiteraard gebruikt u werkhandschoenen. Verf van de huid verwijderen is immers een vervelend karweitje.
  • Hout mag ook geen beschadigingen vertonen. Mocht er sprake zijn van houtrot, dan kunt u met hamer en beitel de plek schoonmaken (tot op het lichte, schone hout) en een vuller aanbrengen met een spatel.
  • Ongeschilderd hout moet eerst met een reinigingsmiddel behandeld. Daarna kan een impregneer worden aangebracht. Dit is niet altijd nodig. Soms is hout al voorbehandeld door de leverancier. Vraag hiernaar.
  • Alle houtverf, dus ook beits en lak, is chemisch. Spoel de restanten niet door het toilet maar lever ze in op de hiervoor bestemde plek.

Samengevat, hout beitsen is de beste oplossing voor wie de houtstructuur wil blijven zien, maar toch het hout goed wil beschermen. Zeker buiten is dit aangeraden. Lakken raden we aan als een esthetisch, duurzaam alternatief dat vooral binnen tot zijn recht komt.

Voor een vrijblijvend advies of een offerte kunt u altijd contact met ons opnemen op +31 (0)6 47 55 18 26 of via het contactformulier.