Waarom hout beitsen? En wanneer lakken?

Bij beits denken we meestal aan het beitsen van hout, maar ook ijzer kan gebeitst worden. Het wordt dan minder vatbaar voor roest. Dit zegt veel: beitsen is een algemeen begrip voor verduurzaming. Zelfs leer kan gebeitst worden. In alle gevallen gaat het om het aanbrengen van een beschermende, vochtregulerende afdeklaag tegen klimaatinvloeden.

We spreken in dit verband ook wel van ’passiveren’: het inactief maken van een oppervlak. Beitsen moet erosie voorkomen. Klimaatinvloeden zijn het sterkst buiten. Het spreekt dus vanzelf dat houten meubilair, een tuinhuisje, schutting en ander houtwerk dat buiten staat het meeste baat heeft van beitsen.

Beits hecht zich direct aan het houtoppervlak. Het product impregneert goed, ook als het hout wat ruwer is. Dat spaart een aantal schuurbehandelingen uit en stelt minder eisen aan de oppervlaktelaag van het te bewerken hout.

Wat is een beits?

Beits is van oorsprong een transparant product die de structuur van het hout zichtbaar laat. Beits kan overigens een kleur hebben, maar ook dan blijft u de houtnerf zien.

Hebben we het over lakken, dan spreken we over het aanbrengen van een verflaag die afsluit.
Ze leggen na droging een afsluitende film. De houtnerf wordt verborgen. Voor binnenwerk kan dat om esthetische redenen en stootvastheid een goede keuze zijn.

Beitsen vs lakken

Buiten kan een meer natuurlijk aanzien in combinatie met een optimale vochtregulatie, aantrekkelijker zijn. Zeker voor houtwerk buiten is vochtregulatie essentieel: het hout moet blijven ’ademen’. Het maakt hierbij geen verschil of u een tuintafel beitst, een schutting, vloer, terras of schuur: allemaal moet ze beschermd worden.

Kortom, beits dringt dieper in het hout dan lak en reguleert het vocht. Lak is meer geschikt voor decoratieve effecten en beits is op de eerste plaats een beschermer.

Aandachtspunten van beitsen

Beitsen is op zich eenvoudig. Toch zijn er enkele aandachtspunten. Beitsen van hout moet schoon gebeuren. Dat doet u met grof schuurpapier. Glad hout is niet goed voor de hechting. Naast het schuurpapier is een schuurblok handig en uiteraard gebruikt u werkhandschoenen. Beits van de huid verwijderen is immers een vervelend (en overbodig) karweitje. Mocht er sprake zijn van houtrot, dan kunt u met hamer en beitel de plek schoonmaken (tot op het lichte, schone hout) en een vuller aanbrengen met een spatel.

Voorbehandeling van hout

Ongeschilderd hout moet eerst met een reinigingsmiddel behandeld. Daarna kan een eerste houtbeits (’grondverf’) worden aangebracht , bijvoorbeeld een kwart beits op waterbasis met de rest water. In alle gevallen zijn platte polyester kwasten met meest geschikt. Beits en lak zijn chemische producten. Spoel de restanten dus niet door het toilet maar lever ze in op de hiervoor bestemde plek.

Voor een vrijblijvend advies of een offerte kunt u altijd contact met ons opnemen op +31 (0)6 47 55 18 26 of via het contactformulier.