Alles over matte houtverf voor buiten

Matte houtverf voor buiten is de oplossing voor wie een houten huis een moderne, stijlvolle uitstraling wil geven. Maar welke matte beits raden we aan? En hoe moet u matte houtverf aanbrengen? Op deze pagina leest u er alles over!

Matte houtverf voor buiten kwamen we vroeger niet zo veel tegen. Dat is veranderd, mede dank zij de Noorse verffabrikant Jotun. We kennen al vele jaren Jotun Demidekk Ultimate Täckfärg. Dit is een kwaliteitsverf die over de hele wereld buiten voor houtbescherming wordt toegepast. Echter, deze heeft een zijdeglans afwerking. Niet iedereen houdt daarvan. Daarom heeft Jotun een extra matte versie ontwikkeld: Jotun Demidekk Ultimate Helmatt.

Eigenschappen van matte houtverf

Matte houtverf voor buiten heeft de volgende voordelen:

 • Een matte afwerking straalt rust en warmte uit.
 • Mat verzacht het licht en geeft een zekere intimiteit.
 • Door het ontbreken van glans zijn oneffenheden minder zichtbaar.

Voor een goed resultaat raden we nog het volgende aan:

 • Kies verf die de houtstructuur zichtbaar laat.
 • Gebruik matte houtverf of beits op waterbasis - deze is beter voor het milieu.
 • Zorg dat de verf dampopen en elastisch is - dit voorkomt houtrot.

Ook is het goed te bedenken dat matte verf wat lastiger kan zijn om te reinigen dan zijdeglans. Voor een houten huis dat is behandeld met matte houtverf adviseren we daarom de gevel elk jaar te wassen. Dit kan met water en een reinigingsmiddel. Zo blijft uw mat geverfde huis lang mooi.

Onze favoriete matte houtverf

Jotun Demidekk Ultimate Helmatt is een matte beits voor houten gevels en constructies waarin veel hout verwerkt is. U kunt hierbij denken aan gevelbekleding, dakkapellen, dakgoten, overkappingen maar ook tuinmeubels en steigerhout. Elk denkbare kleur is denkbaar; het kleurenpalet bevat diepe kleuren, pasteltinten en alles ertussen (zie ook de RAL- en NCS-kleurenwaaiers).

Drywood heeft daarnaast een matte aflak in het assortiment die veel wordt gebruikt op kaal en onbehandeld hout: Drywood Poseidon UV Mat. Drywood is een Nederlands merk dat veel door professionals wordt gebruikt. Ook consumenten kunnen hun producten nu voor een sympathieke prijs kopen. Bel ons als u er meer over wilt weten!

Waaraan denken voor u matte houtverf gebruikt

Een goede voorbereiding maakt het verschil tussen een geslaagd en een teleurstellend resultaat. Daarom moet u aan het volgende denken voordat u matte beits of verf gaat aanbrengen:

 • Hout moet altijd goed worden schoongemaakt, voor elke verfbeurt. Verwijder ook eventuele schimmels.
 • Als het hout beschadigd is, repareer dit dan met houtopvulmiddel.
 • Vergeet niet om overmatige hars te verwijderen. Soms zien we dit uit nieuw hout komen. U kunt dit weghalen met terpentine.
 • Schuur het hout lichtjes op. Doe dit door met de houtnerf mee te schuren.
 • Zorg ervoor dat het hout stofvrij en droog is voordat u verder gaat.
 • Het is belangrijk te zorgen voor de juiste voorbehandeling. Dit is meestal niet nodig als het kort ervoor door de leverancier van uw houten huis is geïmpregneerd. In andere gevallen raden we het wel aan.

Algemeen advies voor het aanbrengen van matte beits en lak: ga niet verven bij temperaturen onder 5 graden of in de volle zon. Kou en UV-straling hebben een negatieve invloed op de verwerking en droogtijd van verf. Breng altijd minimaal twee lagen aan voor een mooi, evenwichtig en duurzaam resultaat. Volg hierbij de instructies die bij de verf worden geleverd.

Matte beits en houtverf hebben tijdloze kwaliteiten en zijn toch trendy. Ze geven stijl en klasse, én duurzame bescherming!

Hebt u nog vragen over matte houtverf? Wilt u vrijblijvend advies over de juiste producten? Voor persoonlijk advies of een offerte kunt u ons bellen op +31 (0)6 47 55 18 26 of gebruik het contactformulier.