Waarom hybride houtverf op waterbasis het best is voor uw houten huis

Is houtverf op waterbasis geschikt voor houten huizen? En hoe verschilt deze van verf met oplosmiddelen? Ons advies: voor houten gevelbekleding gebruikt u het best hybride watergedragen houtverf. Hieronder leggen we uit waarom.

Houtverf bestaat uit een groot aantal componenten. Die zijn van invloed op de kleur, de dekking, de hechting, het drogen en het uitharden. De basis van verf is water of een solvent (oplosmiddel). Dit zijn als het ware transportmiddelen om de houtverf te laten vloeien. Voor de hechting van de houtverf maakt het weinig verschil welk transportmiddel erin zit.

Tegenwoordig zien we drie soorten verf:

 • Watergedragen verf zoals bepaalde beitsen en acrylverf,
 • Solventgedragen verf zoals alkydverf,
 • Watergedragen hybride verf met een deel alkyd of ander oplosmiddel.

Eigenschappen houtverf op waterbasis

Houtverf op waterbasis is beter voor het milieu. Dit is een veelgehoord argument om zulke lak te kopen. Verf of beits blijft wel een chemisch product met bestanddelen die niet afbreekbaar zijn. Maar waterdragende verf is beslist minder milieubelastend.

Vergeleken met solventgedragen verf, is verf op waterbasis tevens...

 • dampdoorlatend,
 • geurarm,
 • sneldrogend,
 • kleurvaster.

Houtverf en beits op waterbasis worden daarom veel gebruikt voor binnenbetimmeringen, waar weerbestendigheid geen rol speelt.

Water vs. solvent

Vooral als het om hout gaat, heeft verf op waterbasis een groot voordeel: elasticiteit. Omdat hout van nature ‘werkt’ (uitzet en krimpt), is elasticiteit dringend gewenst voor uw houten huis. Helaas is deze verf vaak minder duurzaam.

Oplosmiddelhoudende verf is duurzaam, maar wordt vaak erg hard. Houtverf op basis van solvent kan al snel scheurtjes vertonen, waardoor vocht het hout gemakkelijk binnendringt, wat het begin van houtrot kan zijn. Een ander nadeel is dat solventgedragen producten sneller vergelen.

Watergedragen hybride houtverf

Voor de gevels van uw houten huis is watergedragen hybride houtverf de beste optie. We leggen uit waarom:

 • Deze verf is dankzij de waterbasis voldoende elastisch om mee te bewegen met het hout.
 • Ook is deze verf zoals alle houtverf op waterbasis dampdoorlatend. Dit voorkomt houtrot. Dus: heel belangrijk voor houten huizen, en voor het schilderen van buitenmuren.
 • Tegelijk is hybride houtverf op waterbasis gemakkelijk te verwerken en heel weer- en UV-bestendig.
 • Omdat de verf bestanddelen bevat als alkyd en acrylaat bent u verzekerd van sterke impregnatie. In sommige gevallen is geen voorbehandeling nodig.

Kortom, watergedragen alkydverf (zoals hybride houtverf op waterbasis ook wordt genoemd) combineert de sterkste eigenschappen van andere verfsoorten. Het is daarmee de mooiste, gemakkelijkste en duurzaamste oplossing voor wie een houten huis gaat verven.

Welke hybride houtverf op waterbasis?

Hout Coatings adviseert de volgende hybride watergedragen houtverf en beits voor houten huizen.

 • Jotun houtverf op waterbasis

Jotun-verf is de nummer 1 als het gaat om watergedragen alkydverf. De bekendste productlijn is Jotun Demidekk. Het populairste product voor houten gevels is Jotun Demidekk Ultimate Täckfärg. Zowel voor binnen als buiten heeft Jotun passende verf en beits.

Hier vindt u een overzicht van alle Jotun-producten.

 • Drywood hybride houtverf

De Nederlandse fabrikant Drywood timmert hard aan de weg met uitstekende watergedragen houtverf zoals Drywood Verf voor Hout Master en de langdurig glanzende Verf voor Hout Nova. Ook dit zijn hybride soorten die elasticiteit koppelen aan hoge duurzaamheid. Bel ons als u meer wilt weten over Drywood.

 • Trestjerner houtverf op waterbasis

Trestjerner maakt verf en beits voor binnengebruik. Gulvmaling is een houtverf op waterbasis die speciaal is ontwikkeld voor houten vloeren. Gulvlakk WB is een watergedragen, sneldrogende vernis. Hier vindt u alle Trestjerner-producten.

Waaraan moet u nog denken

Nog enkele tips voor het werken met houtverf op waterbasis:

 • Professionele schilders mogen binnenshuis geen solventgedragen verf gebruiken. Besteed u het schilderen van uw binnenwerk uit, moet u dus zeker kiezen voor verf op waterbasis.
 • Zit er een oude laag houtverf op waterbasis (of watergedragen alkydverf) op het hout, schakel dan niet meer over op solventgedragen verf. Anders kunnen er barsten ontstaan.
 • Wilt u weten welke soort lak er op een muur zit? Doe dan wat aceton op een doek en wrijf over de verflaag. Watergedragen verf wordt dan wat kleverig, oplosmiddelhoudende verf verandert niet.
 • Wees gerust, waterdragende verf spoelt niet van uw houten huis. Het is niet hetzelfde als aquarel.

Samengevat: Gewone verf op waterbasis is vooral geschikt voor binnen. Solventgedragen houtverf raden we niet aan voor houten gevels. Wilt u een mooie, duurzame oplossing adviseren we hybride houtverf op waterbasis voor uw houten huis. Dan hebt u het beste van beide werelden!

Nood aan gericht verfadvies? Bel 06 - 47 55 18 26. Ook voor een vrijblijvende offerte!