Wat is houtverf op waterbasis

Waarom is een houtverf op waterbasis goed voor uw houten huis? Daar zijn verschillende redenen voor. In het kort komt het hierop neer: houtverf op waterbasis is milieuvriendelijker, duurzamer en kleurvaster.

Hout Coatings kiest voor de afwerking van uw houten huis bewust voor houtverf op waterbasis, zoals de verf van Jotun. Het is een veilige keuze voor uw omgeving. De middelen die deze verf vloeibaar houden, hebben geen of maar gedeeltelijk invloed op het uithardingsproces. Ze komen door verdamping in het milieu.

De basis van houtverf

Hiermee is niet gezegd dat watergedragen houtverf echt milieuvriendelijk zijn. Geen enkele verf is honderd procent milieuvriendelijk aangezien het altijd een chemisch product is met delen die niet afbreekbaar zijn. Maar waterdragende verf van Jotun is minder milieubelastend dan andere verfsystemen. Houtverf bestaat uit een groot aantal componenten. Die zijn invloed op de kleur, de dekking, de hechting, het drogen en het uitharden.

De basis van houtverf is water of bijvoorbeeld een oliederivaat als terpentine. Beide zijn als het ware transportmiddelen om de houtverf te laten vloeien. Voor de hechting van de houtverf maakt dit weinig uit.

Wat betreft duurzaamheid: algemeen kan worden gesteld dat houtverf op waterbasis elastisch blijft. Terpentineverf wordt vaak erg hard. Omdat hout ‘werkt’, is elasticiteit dringend gewenst voor uw houten huis. Houtverf op uitsluitend terpentinebasis kan al snel scheurtjes vertonen, waardoor vocht het hout gemakkelijk binnendringt en dat het begin van houtrot kan zijn

Houtverf op waterbasis voor binnen en buiten

De Jotun-verf van Hout Coatings combineert een waterbasis met alkyd en acrylaat. Hiermee kiest u voor een zogenaamde hybride verf op water- en oliebasis. Een deel terpentine laat de verf mooi vloeien en de verf behoudt een blijvende elasticiteit. Deze hybride verf combineert dus de allerbeste mogelijkheden en is daarmee de mooiste, gemakkelijkste en duurzaamste oplossing. Zowel voor binnen als buiten is dit de oplossing.

U kunt binnen geen vocht afsluitende verf gebruiken als u buiten een goede vochtregulerend systeem heeft gekozen. Blijf dus goed bewust bij het kiezen van verf.

Spoelt waterdragende houtverf van mijn huis af?

Wees gerust, waterdragende verf spoelt niet van uw houten huis. Sommige mensen denken dat waterdragende verf van mindere kwaliteit is dan verf op oliebasis. De veronderstelling dat watergedragen verf hetzelfde is als de waterverf van uw kinderen is debet hieraan. Maar niets is minder waar.

Hout Coatings stelt onderhoudsintervallen tot wel twaalf jaar in het vooruitzicht. Weer of geen weer: uw houtbouw blijft al die tijd beschermd. Wij durven dit te garanderen. Omdat de verf bestanddelen bevat als alkyd en acrylaat bent u verzekerd van sterke impregenatie en hechting met een weer- en UV-bestendige film.

Nood aan gericht verfadvies? Bel 06 - 47 55 18 26. Ook voor een vrijblijvende offerte!