Houtrot oplossen: Hoe controleer je erop en wat kunt u eraan doen?

Houtrot is een probleem dat begint bij een verkeerd verfsysteem of een constructiefout in de bouw. De essentie is dat het hout vochtig wordt (boven twintig procent) en het vocht dus niet gemakkelijk weg kan. De schimmels tasten het hout aan. Soms kan worden volstaan een verrot deel eruit te kappen, maar vaak is het vocht veel verder binnengedrongen dan met het oog zichtbaar is.

Hoe herkent u houtrot?

  • Delen van het hout hebben een roestbruine tot zwarte kleur.
  • Als u het aanraakt merkt u dat het hout zacht is.
  • Het hout zwelt en krimpt meer dan normaal.
  • Aangebrachte verf breekt af of vervormt.

Over hout en houten huizen bestaan hardnekkige mythen. Zo is het beslist niet waar dat hout uit zichzelf begint te rotten. Het heeft altijd een oorzaak. Hout is van nature een zeer duurzaam product. Het kan honderden jaren oud worden mits het goed wordt behandeld. In Scandinavië vindt men duizenden eeuwenoude, houten huizen die nog altijd in perfecte staat zijn. U moet dus af en toe het hout controleren op houtrot, en de houtrot verwijderen.

Reparatie en controleren op houtrot

Door te controleren op houtrot en alle kwetsbare punten na te lopen, in combinatie met een vochtmeting, zal bepaald kunnen worden of er sprake is van houtrot of niet. De reparatie van houtrot is dan ook een vak apart en zal met veel zorg gedaan moeten worden. Wordt er niet goed gerepareerd, dan gaat het rottingsproces gewoon door. Onder uw nieuwe verflaag bestaat dan de haard van de rotting, alleen u ziet een tijd niks, terwijl de problemen langzaam maar zeker groter worden.

Hout Coatings beveelt de producten van Repair Care aan. Dit bedrijf annex merk is gespecialiseerd in problemen met hout en in houtrot in het bijzonder. Het verricht onderhoudswerkzaamheden aan drempels, deuren, vloeren, balken, wanden en daken. Naast een breed assortiment aan hoogwaardige reparatieproducten voor de professionele markt, biedt Repair Care een compleet assortiment aan van gereedschappen en accessoires. Alle producten staan voor kwaliteit, goede verwerkingseigenschappen en duurzaamheid.

Houtverf voorkomt houtrot

Door hout tijdig te behandelen met impregneer en houtverf kan houtrot voorkomen worden. Daarom adviseren wij om nieuw hout zo snel mogelijk te beitsen of te verven. Ook als aangetast hout is gerepareerd raden we aan om het hout te behandelen met kwaliteitsverf. Hout Coatings beschikt over een groot aantal gespecialiseerde houtverf-producten.

Voor advies of een vrijblijvende offerte kunt u altijd contact met ons opnemen op +31 (0)6 47 55 18 26 of mailen via het contactformulier.