Groene aanslag op hout bestrijden: zo beschermt u uw houtwerk

Groene aanslag op hout kan uw gevel erg ontsieren. Meestal gaat het om algen. U kunt dit voorkomen door hoge kwaliteit houtverf te gebruiken. Het behandelen van al aanwezige aanslag kan op diverse manieren.

Algen zijn hele kleine organismen die zich voeden met lichtenergie. Er zijn talloze soorten algen. Hoewel lang niet altijd schadelijk, kunnen ze de buitenkant van een huis lelijk bederven. Houten huizen met groene aanslag wekken de indruk dat ze slecht onderhouden zijn. Toch is het niet moeilijk om zulke aanslag te voorkomen.

Het eerste wat u moet doen is zorgen dat u uw houten huis elke tien tot twaalf jaar behandelt met een houtverf van hoge kwaliteit. Denk bijvoorbeeld aan Jotun Demidekk Ultimate, leverbaar in meerdere versies. Met deze soort houtverf, uitgebreid getest onder extreme omstandigheden, gaat u algengroei tegen. Ook een impregneermiddel kan helpen. Impregneren is een manier om het hout van binnenuit te beschermen tegen vocht.

Groene aanslag op hout wegwassen

Maar wat als uw woning al is aangetast? U kunt dan de aanslag weghalen door de gevel te wassen met zeep gemaakt van lijnolie. U kunt het sopje eventueel voorzien van wat bleekmiddel. Ook dit houdt algen op afstand.

Behalve groene aanslag van algen kan uw houten huis last hebben van schimmels. Die zijn veelal herkenbaar aan de bekende zwarte puntjes. Die verspreiden zich langzaam maar zeker als ze geen halt wordt toegeroepen. Ook hier geldt: was de gevel met lijnoliezeep en wat bleekmiddel. Daarna kunt u het hout behandelen met een goede houtverf. Het is essentieel dat een gevel schoon, droog en vrij van algen en schimmels is als u gaat verven. Hebt u nog vragen over houtverf, laat het ons dat weten!

Voor een persoonlijk advies of een offerte neemt u contact op via +31 (0)6 47 55 18 26 of door het contactformulier te verzenden.