Houten Thermohaus Onderhouden

Wist u dat er in Nederland diverse Oostenrijkse houten huizen staan die kort na de Tweede Wereldoorlog door de overheid zijn geïmporteerd?

Ze waren het resultaat van een opmerkelijke ruilhandel. Nederland had dringend nieuwe huizen nodig, Oostenrijk kampte met een voedseltekort. Dus ruilde Nederland in het najaar van 1946 een hoeveelheid gedroogde groenten, ingeblikte vis en zaden tegen achthonderd houten montagewoningen van de firma Thermohaus.

Honderd van die bouwpakkethuizen werden, in een week tijd, opgebouwd in de Noordoostpolder. De andere woningen werden verspreid over de rest van Nederland. De huizen vallen op door hun rode zadeldak en de typerende knik bij de gootlijn. Een groot deel ervan kampt nu met problemen. Veel huizen zijn door de jaren heen met verkeerde verf behandeld. Houtrot en andere slijtageplekken zijn het resultaat.

Vochtregulerende houtverf

Een veelvoorkomend probleem is dat de verf het hout heeft afgesloten. Het hout kan letterlijk niet meer ademen en het vocht kan er niet meer uit. Veel mensen denken dit te kunnen voorkomen door het kopen van vochtregulerende verf. Maar vochtregulerend is een rekbaar begrip. De ene houtverf reguleert veel meer dan de andere.

Wij adviseren Jotun Demidekk Ultimate. Onze ervaringen, maar ook onafhankelijke tests wijzen uit dat deze verf buitengewoon goed reguleert. Het natte hout droogt als het ware door de verf heen. De bovenlaag blijft elastisch en het hout gaat niet zo snel scheuren. Daarom adviseren wij ook het gebruik van deze verf als u een houten huis van Thermohaus hebt. Het zijn leuke huizen, met een bewogen geschiedenis, en daar moeten we zuinig op zijn!

Voor advies of een offerte kunt u altijd contact met ons opnemen op 06 - 26839279 of mail via het contactformulier.