Fins houten huis onderhouden

Finse huizen in Nederland? Ja, die zijn er, want er wordt een bouwstijl mee bedoeld. Het Finse huis is een houten huis. Hout staat voor een buitengewoon duurzame bouwvorm. In de Scandinavische landen vindt men houten woningen die eeuwen oud zijn en nog uitstekend bewoonbaar, ondanks het vaak barre klimaat. Het "geheim" achter de duurzaamheid van houtbouw is onderhoud.

Finse huizen in Nederland worden door diverse leveranciers aangeboden en in alle denkbare variaties. Het hout is duurzaam, de productie ervan komt het milieu ten goede. Vanuit Nederlands perspectief is er overigens geen verschil tussen Zweedse houten huizen, Noorse houten huizen, Finse houten huizen of Canadese houten huizen. De begrippen worden door elkaar gebruikt.

Vraag waar het hout vandaan komt en welke soort het is. Wordt er gewerkt met hout uit Zweden, is het goed te weten dat in Zweden voor elke gekapte boom twee stuks worden teruggeplant.

Verfsysteem voor Finse huizen

Houten huizen kunnen heel lang meegaan. Belangrijk is dat van begin af aan een goed verfsysteem wordt gebruikt, juist om het tamelijk vochtige Nederlandse klimaat het hoofd te bieden. Met verfsysteem bedoelen we alles wat bij het schilderen van uw woning komt kijken, dus niet alleen de potten houtverf maar ook voorstrijkmiddelen en andere middelen.

De ervaring van Hout Coatings is dat vochtafsluitbare verfsystemen funest zijn voor Finse huizen. Het hout kan bij het gebruik van dat soort verfsystemen niet of minder goed ademen en daardoor kan vocht onder de verflaag ophopen. Op termijn kan dit grote schade aanrichten. De beste houtverf is elastisch.

Smaken verschillen

De klant is koning bij Finse huizen in Nederland: iedere vormgeving is bespreekbaar. De oorspronkelijke ontwerpen vallen op door hun ruimte en licht. De plafonds zijn hoog en de grote kamers hebben een verbinding met buiten: een serre, een balkon, een veranda.Werken met prefab kan zowel als met een geheel eigen ontwerp. Altijd is het uw eigen Fins huis naar uw eigen – misschien wat eigenzinnige? – smaak.

Zeer aantrekkelijk is dat de Finse huizen in de regel aan strenge Scandinavische bouwvoorschriften voldoen (zoals met betrekking tot brandveiligheid). Ook de warmte-isolatie is uiteraard uitmuntend, gelet op de lange noordelijke winters.

Meer weten over het verven van Zweedse, Noorse of Finse huizen in Nederland? Wij geven gratis advies. Bel +31 (0)6 47 55 18 26 of mail ons via het contactformulier.