Waarom het schilderen van houten kozijnen zo belangrijk is

Het schilderen van houten kozijnen en houten ramen heeft een speciaal plaatsje in het onderhoud van uw huis. Of u nu een houten huis hebt of een van baksteen, houten kozijnen bepalen, met de voordeur, in hoge mate het aanzicht.

Ongeverfde of afbladderende ramen en kozijnen doen afbreuk aan de presentatie en kunnen zelfs de suggestie wekken dat er iets mis is met het hele bouwwerk. Bij een bestaande woning verhogen goed onderhouden houten ramen het aanzien en daarmee de marktwaarde - niet onbelangrijk als u uw huis ooit wil verkopen.

Houtverf voor uw ramen en kozijnen

Bij nieuwbouw zijn accessoires vaak al geschilderd als onderdeel van het productieproces en hebben ze op dat moment geen extra bewerking nodig. Het schilderen van houten kozijnen is dan ook een kwestie van onderhoud en verduurzaming op de langere termijn. Of van decoratie, als u besluit voor een ander kleursysteem te kiezen. Het blijft immers een van de charmes van houtbouw dat het aanzien relatief gemakkelijk te veranderen is.

Het schilderwerk van de kleinere onderdelen kan nogal wat tijd vergen door bijvoorbeeld profielen in het hout, de kleine hoekjes en de eventuele reparatiewerkzaamheden. Een goede voorbereiding is aangewezen.

Minstens zo belangrijk is dat het resultaat voor langere tijd is gewaarborgd. Houten kozijnen worden vaak met een houtverf beschilderd, omdat dit mooier word gevonden. Dit is echter niet altijd logisch in verband met de houtsoort. Grenenhouten kozijnen zijn vet, zoals dat in houttermen heet. Eerst moet dan een goede hechting worden verkregen. Omdat grenen gevoelig is voor temperatuursverschillen, dient de verf elastisch te zijn om de werking van het hout te kunnen overbruggen.

Houtverf met een uitstekende bescherming

De Noorse fabrikant Jotun heeft speciaal voor houten kozijnen de verf Demidekk Ultimate Vindu ontwikkeld. Dit is een hoog kwalitatieve buitenverf op waterbasis die zijn kleur lang behoudt. Deze duurzaamheid voorkomt dat u snel moet overschilderen. Er zitten bovendien middelen in die schimmelvorming bestrijden.

Jotun test de producten in Noorse weersomstandigheden en geloof ons, die zijn extreem! Verf van dit merk is bestand tegen hevige regenval, extreme vorst, zware sneeuwval én hoge zomertemperaturen. Het natte Noorse klimaat staat niet zo ver af van het Nederlandse. Jotun Demidekk Vindu is dan ook een verf voor houten raamkozijnen die aan alle kwaliteitseisen voldoet. Een duurzaam product dat gemakkelijk is toe te passen en mooi oogt.

Een leuke bijkomstigheid is dat deze kozijnverf ook voor andere doelen kunt gebruiken. Dus niet alleen voor ramen, maar ook voor andere oppervlakken van geschaafd hout, zoals tuinmeubelen, schuttingen, deuren en balustrades. Met zijn superieure glans, stabiele kleur en snelle droogtijd springt Demidekk Vindu er echt bovenuit.

Een alternatief biedt Drywood Improtec Transparant, eveneens een verf die veel voor houten kozijnen en houten ramen wordt gebruikt en een uitstekende UV-bescherming geeft. Ook ander houtwerk is met deze kozijnverf goed beschermd.

Verftips voor het schilderen van houten kozijnen

Aandachtspunten bij de verfkeuze en het aanbrengen van een nieuwe verflaag:

  • hout moet ademen
  • de verf dient elastisch te blijven en vocht regulerend te zijn.
  • sterke hechting aan het hout, de onderlaag
  • slechte stukken hout vervangen
  • ook dieper gelegen houtrot altijd verwijderen
  • houtdelen met kwasten en harsgangen vermijden
  • naden en kleinere gaten vullen met kunsthars
  • kopshout en verbindingen controleren en afkitten (vingerlassen)

Hout verven tegen houtrot

Bij het schilderen van houten kozijnen is het belangrijk stil te staan bij twee begrippen die we in Nederland maar al te goed kennen: weer en wind. Afhankelijk van de houtsoort en de bewerking zijn houten kozijnen erg gevoelig voor klimatologische invloeden. Dit geldt des te meer voor ramen gericht op het zuid-westen.

Maar hout is kwetsbaar. Denk maar aan houtrot. Onder dit begrip worden schimmels verstaan die het hout aantasten. Een kozijn kan er last van krijgen zodra het vochtgehalte van het hout 20 procent of meer bedraagt. En in het regenachtige Nederland loopt het vochtgehalte snel op. Het schilderen van houten kozijnen op een adequate manier is een goed middel om houtrot te bestrijden.

Voor advies of een offerte (geheel vrijblijvend) kunt u altijd contact met ons opnemen op 06 - 26839279 of via het contactformulier.