Houten Huizen en Houtverf

Houten huizen noemen we in Nederland vaak Finse houten huizen. Ze komen immers vaak uit de Scandinavische landen, althans in West-Europa. Het hout komt steeds vaker uit Oost-Europa. Er zijn verschillende bouwstijlen van houten huizen:

  • Houtstapelbouw

Deze techniek bestaat uit het leggen van de massieve balken tot deze een muur vormen met een dikte van circa 5 tot circa 10 cm. De hoekverbindingen kunnen getande- of keepverbinding zijn. De wanden worden versterkt met verticale balken. Verdere afwerkingen kunnen met diverse folies gebeuren voor een aftimmering een spouw met steenwol. Dit kan aan de binnenkant en aan de buitenkant.

  • Skeletbouw

Ook wel houtskeletbouw. De wanden, vloeren en en daken bestaan uit een raamwerk van balken die op circa 0,5m van elkaar staan en horizontaal verbonden zijn door ‘kepers’, welke samen dus vakken vormen. Daar in gaat isolatiemateriaal, de buitenzijde wordt betimmerd met schijn-logs. De binnenzijde kan op allerlei manieren worden afgewerkt. Skeletbouw heeft een laag gewicht en een aantrekkelijke prijs. De werkmethode is geschikt voor grote gebouwen. Milieutechnisch is het bouwen met hout ook erg goed. Hout slaat van nature veel C02 op.

  • Logbouw

Logbouw is de bouw met hele boomstammen. De wanden zijn zo dik dat er geen isolatie nodig is. Er gaat erg veel hout in zitten en de modellering is handmatig, hetgeen de bouw aanzienlijk duurder maakt dan de andere werkmethoden.

Houtverf speelt een cruciale rol

Houten huizen worden veelal als bouwpakketten verkocht. Bouwpakketwoningen zijn zorgvuldig ontworpen door mensen met verstand van zaken. Het zijn volwaardige huizen waarin comfortabel gewoond kan worden. Het aardige eraan is dat ze grotendeels naar wens van de klant kunnen worden ingedeeld. Ondanks dat Nederland geen traditie heeft op het gebied van houten woningen, is er een groot aantal bedrijven dat zich in houtbouw heeft gespecialiseerd en uitstekende kwaliteit biedt.

Wie in hout bouwt, moet zich wel bewust zijn van de specifieke eigenschappen van het materiaal. Hout kan eeuwen lang mee, maar dient wel goed te worden onderhouden. Houtverf speelt hierbij een cruciale rol. De diverse bouwstijlen vereisen verschillende schilder- en onderhoudswerkzaamheden. Hout Coatings heeft hiervan gedegen kennis en kan daarom een deskundig advies geven.

Voor een vrijblijvend advies of een offerte kunt u contact met ons opnemen op 06 - 26839279 of via het contactformulier.