Gevels verven van houten huizen: waarom en waarmee

Houten gevels verven: hoe pakt u dat aan? Hebt u een nieuw huis, is schilderen even vanzelfsprekend als een deur inzetten. Is de houtbouw ouder, dan komt u er vanzelf achter wanneer de houten gevel aan een opfrisbeurt toe is. De kleur is dan verbleekt en in erge gevallen zijn er scheuren en barsten in de verflaag gekomen.

Houten gevels verven - de voorbereiding

De eerste van de elementen is het schoonmaken van de gevels. Losse delen worden daarmee verwijderd, maar vooral ook vettige vervuiling die een goede hechting verhindert.
De mogelijk zwakkere plekken in het hout behandelt u met het door ons aanbevolen Repair Care.

Gevel schilderen

De volgende stap betreft het schilderen zelf. Hout Coatings voert de Jotun-verven om de onderhoudsintervallen optimaal te verlengen. Gewoonlijk bestaat het schilderwerk uit twee lagen van transparante of dekkende beits. Het ligt voor de hand, maar we noemen het nog maar eens: voor u aan kleur denkt, oriënteert u zich liever op de door u gewenste kwaliteit.

Na het gevels verven is de volgende stap het voorkomen van insectenoverlast. Zeker spinnen – een gemiddeld schoon huis telt er al gauw zo’n 1500 stuks per jaar – zorgen voor veel stof door webresten, ook nog eens op vaak moeilijk schoon te maken plaatsen. Afgezien van het esthetisch aspect telt ook dat een schoon en glad oppervlak de duurzaamheid van uw onderhoudswerk bevordert. Uw gevel van tijd tot tijd reinigen is dus geen overbodige klus.

Jotun Demidekk voor houten gevels

Jotun Demidekk Ultimate Helmatt is geen lastige houtverf om aan te brengen. Toch geldt ook voor dit product dat de ondergrond absoluut schoon moet zijn voordat u begint. Alleen dan kan deze verf de houtstructuur mooi zichtbaar laten. Dat schoonmaken kan met water en zeep, maar het is vaak verstandiger om een speciaal middel te gebruiken. Jotun Husvask is ontwikkeld voor het reinigen van houten gevels en werkt goed samen met de verven van hetzelfde merk.

Schimmels, mos en algen moeten weggewassen worden. Ook overmatige hars kan het best verwijderd worden. Overigens bevat Jotun Demidekk Ultimate Helmatt een bestanddeel dat de hars kans geeft om uit te zweten zonder dat het de verflaag aantast. Voordat u met de verf aan de slag gaat, is het aangeraden het hout te impregneren. Een middel hiervoor is Jotun Visir Oljegrunning Klar. Werk eventuele barsten en gaten weg met acrylaat- of polyurethaankit (geen siliconen!).

Een prachtig resultaat

Jotun Demidekk Ultimate Helmatt wordt bij voorkeur in twee lagen aangebracht. De droogtijd is kort; soms kan al na twee uur worden overgeschilderd. Voordat u de tweede laag aanbrengt, is het zaak even goed te schuren. Tot slot, probeer werken in de volle zon te vermijden. Natte verf kan blaren vormen in direct zonlicht. Een bewolkte maar droge dag is beter. Geniet van het resultaat! Jotun Demidekk Ultimate Helmatt is verkrijgbaar in onze webshop.

Voor gericht advies kunt u contact met ons opnemen op 06 - 26839279 of via het contactformulier.