Hoe houd je houtbouw in perfecte staat?

Houtbouw heeft onderhoud nodig. Met een houten huis of ander houten gebouw leeft u. Het geeft geborgenheid en dat vraagt om enige tegenprestaties. Zoals schoonmaken en verven als dat nodig is. Een houten huis dat in perfecte staat is, zorgt voor een gezond en behaaglijk binnenklimaat.

De plaatselijke omstandigheden hebben grote invloed op uw houten woning, schuur of carport. Een huis op de Waddeneilanden, een tuinhuis in Zuid-Limburg of een strandhuis aan de Zeeuwse kust: onderhoud van het hout verschilt al naar gelang de omgeving waarin het bouwwerk is geplaatst.

Houtbouw aan noordkant lijdt meer

Hout aan de noordkant heeft het meest te lijden. Dat betekent wat vaker hout onderhoud en schilderen, precies zoals de dakpannen daar eerder aan vervanging toe kunnen zijn dan aan de zuidkant. De kans op bevriezing van vocht in scheurtjes is nu eenmaal groter op het noorden. Ook is er vaak minder evenwicht tussen nat en droog.

Een belangrijke tip is dan ook uw houtbouw regelmatig inspecteren. En dat geldt niet enkel voor houten huizen, maar ook voor houten chalets, houten schuren, schuttingen en veranda's.

Verf met UV-bescherming

Op het zuiden is de zon meer meester. Dat heeft het voordeel van de droogte. Daarmee is de zuidkant zeker onderhoudsarmer. Wel is er meer UV-straling, waarop u zowel exterieur als interieur alert moet zijn om te sterke verkleuringen te voorkomen. Een kwalitatief goede verf met een uitstekende dekking is hierbij van doorslaggevend belang. Niet alle houtverf geeft een goede bescherming tegen UV-licht. De verf van Jotun doet dit wel.

Houten gevel reinigen

Een ander belastende omstandigheid is een drukke weg dicht langs uw huis. Op zo’n plek zal zich meer stof en ander vuil hechten aan het houtwerk. Maar ook een bos met veel vogels en zwaar lover heeft nadelen. Om beschadigingen van de houtverf te voorkomen, is dan extra schoonmaak nodig. Door het wassen verwijdert u ook stof, schimmels en insecten die het hout aantasten. Eventuele kleine beschadigingen kunt u gemakkelijk zelf repareren en schilderen.

Schoonmaken kan lokaal gebeuren. Het kan ook inhouden dat u elke twee jaar een gehele gevel en een dakoverstek doet. Reinigen onder hoge druk gaat dan het snelst. Bij het gebruik van een hogedrukreiniger gaat u het best uit van een druk onder 60 bar. Bij delen van jong zacht hout met weinig behandelingen reinigt u het liever met de hand. Gewoon een sopje, of gebruik anders gespecialiseerde reinigingsmiddelen voor hout. U vindt ze in onze webshop.

Houtverf voor houtbouw

Het is belangrijk dat uw houtbouw in perfecte staat staat blijft. Bij Hout Coatings zijn we realistisch: iedere locatie heeft voor- en nadelen voor uw houtwerk. De verfkeuze speelt bij het hout verven buiten een grote rol. Wij kiezen voor het verven van houten huizen onomwonden voor Jotun Demidekk Ultimate, een watergedragen houtverf voor buiten. Niet alleen geeft deze een dekking van topklasse, ook de duurzaamheid is een zeer sterk punt.

Gaat u hout verven buiten dan doet u dit het best op een matig warme dag. Is het kouder dan 5 graden, of warmer dan 25, heeft de verf meer verwerkingstijd nodig. Werken in de volle zon is bovendien uit den boze. Het moet ook droog zijn.

Voor advies of een offerte kunt u altijd contact met ons opnemen op 06 - 26839279 of mail via het contactformulier.