Ramen en deuren van hout schilderen buiten

Bij het buiten schilderen van ramen, deuren en kozijnen komt soms meer kijken dan je denkt. Houten ramen, deuren en kozijnen hebben een speciale behandeling nodig. Het schilderen van deze zogenaamde maatvaste constructies dient niet alleen ter verfraaiing en bescherming (tegen vocht en schimmel), maar ook om de vorm vast te houden.

Impregneren

Uw houtwerk is onbehandeld vochtdoorlatend. Bij nieuwbouw raden we aan om kanten van houten kozijnen en houten deurposten die later onbereikbaar zijn te behandelen met meerdere lagen impregneer. Voor het beste effect laat u hout nooit langer dan zes weken onbehandeld. In een langere periode zijn er te veel weersinvloeden. Is de gevelbekleding niet vooraf geïmpregneerd, dan dient u dit zo snel mogelijk te doen. Hout Coatings beschikt over impregneermiddelen. Bel ons voor gericht advies.

Een of twee lagen

Om vochtopname – en houtwerking – te voorkomen, adviseren we om binnenzijden van deuren te voorzien van meerdere afsluitende lagen. Dit kan met transparante of dekkende lakken en beitsen. Onze verfsystemen kunnen in allerlei kleuren worden gemengd. Houtwerk binnen heeft doorgaans genoeg aan één laag. Extra lagen zijn wel nodig voor onderkanten van deuren. Ze liggen niet in het zicht en kunnen gemakkelijk beschadigen door kleine dingen op de grond. Voor de onderkanten van ramen raden we eveneens meerdere lagen aan.

Siliconen verven

Siliconen langs beglazing kunnen erg lastig zijn bij het schilderen. Hout en siliconen verschillen in hardheid. Nieuwe afdichtingen krimpen bovendien, tot wel een jaar na het aanbrengen. Een overweging is de siliconen met een breekmes weg te snijden, vervolgens het raam te schilderen en een randje kit in een gewenste kleur aan te brengen.

Wanneer hout schilderen buiten?

Door het wisselvallige weer is er geen seizoen voor het schilderen van hout. Toch zijn er zaken om op te letten:

  • Het te bewerken oppervlak moet schoon en droog zijn. Een periode met veel dauw is dus onwenselijk (als u droog kunt werken, kan een regenbui geen kwaad).
  • De temperatuur is minimaal 5-8 graden Celsius. Bij werken in de volle zon droogt de verf mogelijk te snel.
  • Harde wind verhoogt de kans op stof op natte verflagen.

Nog iets om in de gaten te houden: niet al het hout van buitenwerk is hetzelfde. De gevels van een woning zijn bijvoorbeeld bekleed met fijnbezaagd hout en behandeld met lijnolie. Let op: deze mag u niet schuren! Terwijl hout van goot- en dakoverstekken ook van (fijn)bezaagd hout kan zijn, maar niet is behandeld.

Voor advies kunt u contact opnemen op 06 - 26839279 of via het contactformulier.