Meranti Beitsen - Transparant

Meranti Transparant BeitsenMeranti beitsen geeft deze hardhoutsoort een mooie, diepe look en verduurzaamt de kern. Op deze pagina leest u welke producten we hiervoor aanbevelen, welke uitstraling beits heeft en waarop u moet letten bij de toepassing.

Meranti is een Aziatische houtsoort die al vele jaren in de bouwwereld wordt gebruikt. Lang was het haast synoniem voor tropisch hardhout. Er zijn meerdere soorten meranti die onderling vooral verschillen door de kleurnuances. Meranti wordt binnenshuis onder meer gebruikt voor het hout beitsen van deuren, trappen, meubels en plinten. Maar ook buiten komen we dit Meranti hout tegen. Denk aan balustrades, veranda's, ramen en deuren. Hout binnen wordt op diverse manieren belast, buiten komen er de invloed van regen, zon en wind bij.

Door meranti te beitsen gaat het hout veel langer mee. Dat is wel zo fijn, want meranti kan een beetje meer duurzaamheid goed gebruiken. Behalve beitsen is het mogelijk om meranti dekkend te beitsen. Hier leest u meer over meranti dekkend beitsen.

 

Aanbevolen producten voor Meranti beitsen

 

 

Inno Coatings Houtbeits 2 in 1 transparante beits: U wilt meranti hout beitsen maar u wilt graag de ondergrond blijven zien? Dan is deze beits de oplossing. Door de unieke samenstelling is deze beits te mengen in alle RAL en NCS kleuren. Brengt u meerdere lagen aan wordt de beits meer dekkend. De beits geeft een zijdeglans afwerking. Een ander groot voordeel van deze beits is dat u geen impregneermiddel nodig heeft. Deze houtbeits kan gebruikt worden op reeds behandeld of nieuw hout. 

 

 

jotun trebitt oljebeis

 

Jotun Trebitt Oljebeis: deze zijdeglans beits voor buiten is zowel transparant leverbaar als met kleur. Geeft een fraaie glans aan het meranti hout als u voor kleur kiest. Heel duurzaam. De UV-blockers beschermen tegen schadelijk UV-licht. Andere ingrediënten beschermen het hout tegen schimmels en mossen. Deze beits droogt sneller dan veel andere producten, en is bijzonder slijtvast. Combineer twee lagen Trebitt met een impregneermiddel en het hout kan tot acht jaar onderhoudsarm blijven.

 

 

Drywood woodstain vv

 

Drywood Woodstain VV: deze sympathiek geprijsde hybride, zijdeglans houtverf is geheel op waterbasis en kan ook binnen worden gebruikt. Drywood Woodstain VV geeft een mooi resultaat omdat de structuur van het Meranti hout heel sterk wordt geaccentueerd. Sneldrogend: u kunt al overschilderen na twee uur en na 48 uur is het hout geheel droog.

 

 

 

Werkwijzer voor Meranti beitsen

De volgende stappen beschrijven hoe u uw Meranti hout kunt beitsen. Deze stappen zijn gebaseerd op de bovenstaande vermelde producten. We raden echter altijd aan om het technisch datasheet van elk product door te nemen. Waarom? Omdat elk merk en product een specifieke werkwijze heeft en deze staat altijd vermeld in datasheet van het product. Ook vindt u informatie over het hout beitsen bij de juiste temperaturen en droogtijden.

 

1. Het voorbereiden van de ondergrond. Gaat u hout beitsen buiten, dan moet de ondergrond droog, stof- en vetvrij zijn. Als een sopje niet toereikend is, dan adviseren we een speciaal schoonmaakmiddel. Een krachtig middel tegen sterke vervuiling is Jotun Kraftvask. Meranti komen we veel tegen in kozijnen, deurstijlen, meubels en andere timmerwerk met veel hoekjes en randen. Details vragen precisiewerk. Neem dus de tijd voor uw schilderklus, en zorg voor kwasten waarmee u ook moeilijk bereikbare delen kunt beitsen. Nieuw hout buitenshuis mag maximaal 4-6 weken onbehandeld blijven. Controleer het hout. Vul kleine gaten en scheuren op en vervang slechte stukken die niet meer hersteld kunnen worden.

 

 

2. Schuren van de ondergrond: Schuur het hout altijd op voordat u gaat beitsen (korrel 100, of korrel 160 voor nieuw hout). Een ruw oppervlak is goed voor de hechting maar gebruik nooit een staalborstel bij het hout beitsen. Deze kan namelijk stukjes metaal achterlaten die gaan roesten, wat lelijk oogt en de verflaag beschadigt. Verwijder oude verflagen op eerder behandelde houten huizen. Schuren met grove korrel is veilig en effectief is dit onvoldoende gebruik dan een verfföhn of afbijtmiddel. Ondergronden met schimmelgroei moeten u reinigen met een schimmelwerend middel.

 

 

3. Het impregneren van het hout. Gebruikt u de houtbeits 2 in 1 dan hoeft u geen impregneermiddel toe te voegen, deze zit al in het product verwerkt. Gebruikt u een van de Jotun producten, gebruik dan bijvoorbeeld Jotun Visir Oljegrunning Klar. Deze primer van hoge kwaliteit dringt diep in het hout. De kopse kanten impregneert u 3-4 keer nat in nat. Breng dun aan: Visir mag geen laag vormen. Is er toch een laag, doe dit dan af met een doek.

 

 

 

4. Het aanbrengen van de beits op het Meranti hout. Voor een evenwichtige verdeling van de beits strijkt u het best met de houtnerf mee. Breng twee lagen of 3 lagen aan. Tussendoor licht opschuren kan de hechting van de tweede laag verbeteren. Kaal nieuw hout heeft soms een derde laag nodig. Beitsen in de volle zon raden we af. Beits op meranti droogt het best bij rustig, droog weer. Meer info over de droogtijden vindt u bij de productinformatie.

 

Meranti hout beitsen

 

Populaire kleuren voor Meranti beitsen

Meranti beitsen laat reliëf zichtbaar. Dat houtgevoel blijft het puurst als u kiest voor geheel transparante beits. Veel beitsen zijn ook met kleur verkrijgbaar. Ook dan blijft de houtlook bewaard, maar wordt er wel met kleur extra sfeer aan toegevoegd. Omdat haast al onze producten in zowel RAL- als NCS-Beits kleuren leverbaar zijn, kunt u kiezen wat u maar wilt. Hoe meer lagen u aanbrengt bij beits, hoe dieper de kleurervaring.

Hieronder ziet u een aantal populaire kleuren voor het hout beitsen van Meranti hout:

       
Jotun 909 
Kastanje
  Jotun 623
Teak
  Jotun 675 
Palissander
   

 

Bel gerust

Wilt u meer weten over Meranti hout beitsen? of wilt u meer weten over andere houtsoorten, neem dan gerust contact op. Hout Coatings geeft gratis en vrijblijvend advies over alle soorten lak, beits, primers, schoonmaakmiddelen en benodigdheden. Wij kunnen u helpen met de keuze van de juiste producten en tips geven over de aanpak.