Meranti Verven / Beitsen - Dekkend

Meranti beitsen zorgt ervoor dat deze populaire tropische houtsoort duurzamer wordt. Hieronder vertellen we u welke producten we hiervoor aanraden, wat er mogelijk is qua kleur en waarop u verder moet letten.

Meranti komt uit Azië en wordt al vele jaren gebruikt in de bouw. Het is een tropisch hardhout met veel natuurlijke kleurnuances. Er zijn rode, gele en witte meranti varianten. Meranti is gemakkelijk machinaal of handmatig te bewerken. We komen het binnenshuis tegen als hout voor onder meer deuren, trappen, meubels en plinten. Maar ook buiten wordt Meranti hout gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan veranda's, balkons, kozijnen en deuren. Allemaal toepassingen die eisen stellen aan stevigheid, blootstaan aan weer en wind, én meteen in het oog springen. Het fineer komen we tegen in triplex.

Door Meranti hout te behandelen met een beits wordt het flink verduurzaamd. Dat is belangrijk, want meranti is van zichzelf niet zo duurzaam als veel andere houtsoorten. Meranti dekkend beitsen is een goede manier het uiterlijk perfect aan te laten sluiten bij de uitstraling van het huis. Een alternatief is meranti beitsen - Transparant. Hieronder gaat het echter over dekkende beits.

 

Aanbevolen producten voor Meranti beitsen

 

 

Inno Coatings Houtbeits 2 in 1 Dekkend: U wilt uw Meranti hout op de juiste manier beschermen? Dan is deze dekkende beits de oplossing. Door de unieke samenstelling kunt u deze beits ook gebruiken voor het voorbehandelen van het Meranti hout. Er zit namelijk al een impregneermiddel verwerkt in de beits. Er zijn vele kleuren leverbaar, zo kunt u de beits in alle RAL en NCS kleuren laten mengen. Het wordt aanbevolen om 2 tot 3 lagen van deze beits aan te brengen voor een optimale bescherming.

 

 

drywood verf voor hout nova

 

Drywood Hout Nova: dit is hybride zijdeglans, dekkende beits die zeer goed doordringt in het Meranti hout. Omdat meranti een bloedende houtsoort is, raden we wel aan een isolerende primer te gebruiken. Drywood Hout Nova is geschikt voor nieuw hout en voor onderhoud. Deze duurzame beits kan zowel binnen als buiten worden toegepast, ook bij een relatief hoge luchtvochtigheid (tot 70 procent). Leverbaar in transparante en dekkende beitskleuren.

 

 

jotun demidekk infinity details

 

Jotun Demidekk Infinity Details: Dit is de opvolger van de Jotun Demidekk Vindu. Deze zijdeglans, dekkende beits raden we met name aan voor ramen en deuren, maar kan ook voor ander timmerwerk buiten worden gebruikt. De demidekk Details blijft sterk op drukpunten zoals scherpe randen, in tegenstelling tot veel andere beits. Deze dekkende buitenbeits is op waterbasis. Geldt als bijzonder slijtvast, droogt snel en heeft een langdurig mooie glans. De houtnerf blijft prima zichtbaar en krijgt zelfs accent.

 

 

 

Werkwijzer voor Meranti beitsen

De volgende stappen beschrijven hoe u uw Meranti hout dekkend kunt beitsen. Deze stappen zijn gebaseerd op de bovenstaande vermelde producten. We raden echter altijd aan om het technisch datasheet van elk product door te nemen. Waarom? Omdat elk merk en product een specifieke werkwijze heeft en deze staat altijd vermeld in datasheet van het product. Ook vindt u informatie over het hout beitsen bij de juiste temperaturen en droogtijden.

 

1. Het voorbereiden van de ondergrond. Meranti komen we veel tegen bij toepassingen met veel hoekjes en randen. Zulke details vragen precisiewerk. Neem dus de tijd en maak een goede planning. Loop het Meranti hout goed na voordat u gaat hout beitsen. Meranti is zeker niet onkwetsbaar. Vul kleine gaten en scheuren op en vervang slechte stukken die niet meer hersteld kunnen worden. Nieuw hout mag niet langer dan 4-6 weken onbehandeld blijven om schimmelgroei tegen te gaan.

 

 

2. het schuren van de ondergrond. Verwijder oude beitslagen door het hout te schuren. We raden aan om ook nieuw meranti hout op te schuren voordat u het hout gaat beitsen. Haal eventueel beslag weg, en plaats dit terug na het drogen.

 

 

 

3. Het impregneren van het Meranti hout. Gaat het om meranti dat nog niet is geïmpregneerd, breng dan een primer aan. Wij hebben uitstekende ervaringen met Jotun Kvist og Sperregrunning. Begin met de kopse kanten en zet ze in 3-4 lagen nat-in-nat. Gebruikt u de Inno Coatings Houtbeits dan heeft u geen apart impregneermiddel nodig. U kunt deze beits gewoon aanbrengen op het geschuurde hout. Als de 1e laag droog is kunt u nog 1 of 2 lagen aanbrengen.

 

 

 

4. Het aanbrengen van de beits op het Meranti hout. Omdat meranti kozijnen en deuren kunnen uitzetten of krimpen door temperatuurwisselingen, en gevoelig zijn voor vocht, is het belangrijk dat u elastische en vochtregulerende beits gebruikt. Deze beweegt mee met het hout. Hout beitsen doet u altijd met de houtnerf mee voor een gelijkmatige spreiding van de beits. Breng twee lagen aan. Gaat het om meranti binnenshuis beitsen, zorg dan voor voldoende ventilatie. Bij buitenshuis beitsen moet u ermee rekening houden dat beitsen in de volle zon nadelig is voor het droogproces. Kies bij voorkeur een droge, maar (licht) bewolkte dag.

Meranti Dekkend Beitsen

 

Populaire kleuren voor Meranti beitsen

Omdat meranti veel voorkomt in beeldbepalende toepassingen zoals deuren, ramen, trappen en balustrades, is het verstandig goed over de kleur na te denken. Vaak worden hiervoor beits kleuren gekozen die contrasteren met de hoofdkleur van het huis. Maar ook een minder opvallende kleurkeuze kan werken. Al onze dekkende beits is in zowel RAL- als NCS-kleuren leverbaar. Daarnaast hebben merken als Teknos Drywood en Jotun voor bepaalde beitssoorten eigen kleurenkaarten.

Hieronder vind u een aantal populaire kleuren voor het hout beitsen van Meranti:

             
RAL 7005    RAL 9016    RAL 5011   RAL 6003

 

 

Bel gerust

Wilt u meer weten over Meranti beitsen? Of informatie over het beitsen van ander hout, neem dan zeker contact op. Hout Coatings geeft gratis advies over beits kopen. Wij hebben jaren ervaring en kunnen u helpen met de keuze van de juiste producten en kunnen u vertellen hoe de klus het beste aan te pakken