Hardhout Beitsen - Transparant

Hardhout Transparant BeitsenHardhout beitsen is een effectieve manier om het hout te verduurzamen. Op deze pagina vertellen we welke beits u het best gebruikt, welke uitstraling en kleur mogelijk is en hoe u de beitsklus aanpakt.

Hardhout is een ander naam voor loofhout, kortom: hout afkomstig van loofbomen. De meeste hardhoutsoorten in de bouw komen van tropische loofbomen, maar niet al het hardhout is tropisch. Grote verschillen zijn er op zich niet. We komen hardhout tegen in veranda's, deuren, terrasvloeren, schuttingen, tuinmeubels, gevelbekleding en nog veel meer. Allemaal buitentoepassingen, want hardhout is heel weerbestendig. Toch heeft ook hardhout baat bij bescherming met beits. Zo worden de effecten van vuile lucht, schimmels, algen en mossen met beits voorkomen of verminderd. Hout trekt ook minder snel krom na behandeling. Daarnaast wordt veel hardhout gebeitst puur omdat het mooier is. Op deze pagina gaat het over hardhout beitsen. Kijk hier al u meer wilt weten over tropisch hardhout dekkend beitsen.

 

Aanbevolen producten voor het beitsen van hardhout

 

 

Inno Coatings Houtbeits 2 in 1 Transparant: Met deze beits kunt u uw hout optimaal beschermen en nog steeds de ondergrond blijven zien. Door de unieke samenstelling is deze transparante beits in alle RAL en NCS kleuren te mengen. Bovendien heeft u geen apart impregneermiddel nodig voor het voorbehandelen van het hout, deze zit namelijk al in het product verwerkt. Met deze beits geeft u uw hout een zijdeglans afwerking, op aanvraag is de beits ook verkrijgbaar in een matte afwerking.

 

jotun trebitt oljebeis

 

Jotun Trebitt Oljebeis: UV-bestendige buitenbeits die zeer goed water afstoot. Transparant, op basis van hoogwaardige oliën. Sterk impregnerende eigenschappen: dringt dus diep door in de ondergrond. Kan ook op nieuw hout worden toegepast. Trebittt weert schimmels en mossen, en voorkomt houtrot. Trebitt Oljebeis wordt gebruikt voor schuttingen, maar ook terrassen, steigerhout, tuinmeubels, trappen, vlonders, dakgoten, overstekken en nog veel meer. Breng 2 tot 3 lagen voor een beschermende, slijtvaste filmlaag. Uitstekend geschikt voor het beitsen van hardhout. Uw schutting kan er na behandeling tot zes jaar tegen!

 

drywood woodstain vv

 

Drywood Woodstain VV: watergedragen beits van hoge kwaliteit. Het alternatief als u een zijdeglans uitstraling wilt. Wordt vanwege het diep indringen in het hout ook als impregneermiddel gebruikt (alles-in-1!) en is zeer goed in het afstoten van water. Is verkrijgbaar is zowel transparante als semi-transparante versie, maar let op: de transparante versie is niet geschikt voor buitengebruik.

 

 

Werkwijzer voor het beitsen van hardhout

De volgende stappen beschrijven hoe u uw hardhout kunt beitsen. Deze stappen zijn gebaseerd op de bovenstaande vermelde producten. We raden echter altijd aan om het technisch datasheet van elk product door te nemen. Waarom? Omdat elk merk en product een specifieke werkwijze heeft en deze staat altijd vermeld in datasheet van het product. Ook vindt u informatie over het beitsen bij de juiste temperaturen en droogtijden.

 

1. Het voorbereiden van de ondergrond. Nieuw hardhout moet binnen zes weken behandeld worden om het te beschermen tegen houtrot en schimmels. Maak het hout grondig schoon. Wij adviseren Jotun Kraftvask voor het ontvetten. Na het reinigen goed naspoelen en laten drogen. Voor hardhouten terrasvloeren adviseren we Jotun Demidekk Terrassfix. Sporen van algen verwijdert u met water en een borstel, of een hiervoor bedoeld schoonmaakmiddel.

 

 

2. Schuren van het hardhout. Hardhout moet altijd geschuurd worden. Gebruik korrel 160 voor nieuw hout, korrel 100 voor oudere en eerder behandelde oppervlakken. Bij oude transparante beitslagen die sterk aangetast zijn, bevelen we aan deze te verwijderen door middel van afbranden, föhnen of afbijten. Hoewel u overmatig hars vooraf moet verwijderen, is het goed te weten dat hars in bepaalde houtsoorten een natuurlijk proces is, en nagenoeg niet te bestrijden. Jotun Trebitt heeft het voordeel dat het hars de gelegenheid geeft uit te zweten zonder dat de film wordt aangetast.

 

 

3. Het aanbrengen van de beits op hardhout. Het is niet ongewoon dat bij de eerste laag de houtvezels wat opzwellen. Het vochtgehalte bij behandeling mag niet meer dan 18% bedragen. Breng voor het beste resultaat altijd minimaal twee lagen aan. Breng een extra laag aan op nieuw, kaal of geïmpregneerd houtwerk. Kopse kanten van hardhouten deuren, kozijnen, planken en geveldelen behandelt u bij voorkeur met 3-4 lagen nat-in-nat. Schilder altijd in de lengterichting van de houtnerf. Ga geen hardhout beitsen bij kans op regen, of in de volle zon. Kies rustig, droog en niet te warm weer. Bij meranti tropisch hardhout adviseren we een behandeling met twee lagen primer voordat u een beits gebruikt.

 

hardhout beitsen

 

Populaire beitskleuren voor het beitsen van hardhout

Transparante beits laat de houtnerf zichtbaar. Daarom houden veel mensen van beits. Maar zowel Trebitt als Woodstain VV kunnen ook in transparante beits kleuren worden geleverd. Ook die laten het hout herkenbaar als hout, maar voegen wel een kleur toe. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor iets wat goed past bij de rest van de gevel of de begroeiing van de tuin, of juist iets wat afwijkt en zo de aandacht trekt. Jotun en Drywood hebben eigen kleuren, maar u kunt ook kiezen voor RAL- en NCS-beitskleuren.

 

       
Jotun 909 
Kastanje
  Jotun 623
Teak
  Jotun 675 
Palissander
   

 

 

Bel gerust

Wilt u meer weten of hebt u vragen over het beitsen van hardhout, bel of mail ons dan. Ook bij het kopen van beits kan Hout Coatings u voorzien van advies op maat. Onze adviezen zijn gratis en verplichten tot niets.