Hardhout Verven / Beitsen - Dekkend

hardhout beitsenHardhout beitsen maakt een sterke, weerbestendige houtsoort nog duurzamer. Hieronder gaan we in op de juiste dekkende beits voor hardhout, uitstraling en kleur, en een aantal zaken waarop u moet letten.

Tropisch hardhout komen we op veel plaatsen tegen: zo zijn veel terrassen, trappen, deuren en vlonders gemaakt van dit soort hout. Ook zien we het geregeld als houten gevelbekleding. De bekendste soorten zijn meranti en teak, maar ook padouk, afrormosia, merbau, cumaru en ipé worden veel toegepast in houtbouw. Tropisch hardhout lijdt weinig van een fikse regenbui, strenge vorst of een abnormaal hete zomer. Maar het is niet onkwetsbaar. De juiste dekkende beits beschermt tegen de kwalijke gevolgen van luchtvervuiling, algen en mossen. Ook wordt zo kromtrekken van het hout tegengegaan.


Aanbevolen producten voor het dekkend beitsen van hardhout

 

 

Inno Coatings houtbeits 2 in 1 dekkend: Deze dekkende beits is uitstekend geschikt voor het beitsen van uw hardhout. Door de unieke samenstelling is deze dekkende beits geschikt voor het voorbehandelen en afwerken van het hout. Het wordt aanbevolen om 2 tot 3 lagen aan te brengen, op deze manier kan de dekkende beits optimaal beschermen. De beits geeft een zijdeglans afwerking en heeft een verbruik van ca. 5-7m2/kg (sterk zuigende ondergronden hebben een hoger verbruik. Reken op 20% extra)

 

jotun demidekk ultimate tackfarg

 

Jotun Demidekk Ultimate Täckfärg: ideale dekkende beits voor afwerking van hardhouten gevelbekleding en ander hout buiten. Vochtregulerend, en houdt uw gevel 12 jaar onderhoudsarm. Ook geschikt voor overstekken, dakkapellen en rabatdelen. Jotun Demidekk is in meerdere varianten leverbaar en heeft al veel prijzen gewonnen voor de uitstekende verhouding tussen prijs en kwaliteit. Het is aanbevolen om hout eerst voor te behandelen met Jotun Visir Oljegrunnning Klar voordat u houten geveldelen met Demidekk beitst. Deze primer isoleert afvalstoffen en bindt losse houtvezels.

 

drywood voor hout master gl

 

Drywood Verf Voor Hout Master GL: watergedragen, glanzende en sneldrogende dekkende beits. Voor binnen en buiten, op houten geveltimmerwerken, boeidelen, windveren, gootconstructies. Elastisch en dampopen. Het resultaat van deze beits van Nederlandse makelij mag er zijn. Een groot voordeel van deze beits is dat je met één pot klaar bent: een primer is niet nodig! Kortom, vriendelijk voor het budget, en uitstekend geschikt voor het beitsen van tropisch hardhout.

 

 

Werkwijzer bij het dekkend beitsen van hardhout

De volgende stappen beschrijven hoe u uw tropisch hardhout kunt beitsen. Deze stappen zijn gebaseerd op de bovenstaande vermelde producten. We raden echter altijd aan om het technisch datasheet van elk product door te nemen. Waarom? Omdat elk merk en product een specifieke werkwijze heeft en deze staat altijd vermeld in datasheet van het product. Ook vindt u informatie over het beitsen bij de juiste temperaturen en droogtijden.

 

1. Het voorbereiden van de ondergrond. Nieuw houtwerk moet binnen zes weken behandeld worden om het te beschermen tegen houtrot en schimmels. Let erop dat het vochtgehalte bij behandeling niet meer dan 18% bedraagt. Reinig eerder gebeitst hout grondig. Een optie is Jotun Kraftvask, een krachtig schoonmaakmiddel voor hout dat blootstaat aan extreme verontreiniging. Ook hardhouten terrassen moeten worden ontvet en gereinigd. Dit kan bijvoorbeeld met Jotun Demidekk Terrassfix. Verwijder eventuele hars. Gaat met een plamuurmes. Of gebruik een thinner.

 

 

2. Schuren van hardhout. Haal oude beitslagen zoveel mogelijk weg. Dit kan door te schuren of met een föhn of afbijtmiddel. Verwijder beslag van deuren, hekjes, kozijnen en schuttingen. Daar mooi omheen beitsen lukt meestal niet. Schuur het hout altijd op (korrel 100 tot korrel 160 voor nieuw hout). Een ruw oppervlak bevordert de hechting.

 

 

3. Aanbrengen van de beits op hardhout. Het is normaal dat bij de eerste laag de houtvezels wat opzwellen. Bij meranti tropisch hardhout adviseren we een behandeling met twee lagen primer voordat u een beits gebruikt. Gebruikt u de Inno Coatings Houtbeits 2 in 1 dan kunt u hetzelfde product gebruiken voor zowel de voorbehandeling als de afwerking. Werk altijd af in minimaal twee lagen beits, waarbij u met de houtnerf mee schildert. Schilder nooit in de volle zon, of bij regenweer.

 

Hardhout Dekkend Beitsen

Populaire beits kleuren voor het dekkend beitsen van hardhout

Tropisch hardhout kan transparant, semi-transparant of dekkend worden gebeitst. Wie een tijdloze, meer discrete look wil, kiest het best voor een matte transparante beits. Er zijn van zowel Jotun als Drywood echter ook beitsen in zijdeglans of producten die een hoogglans-effect geven.

Bij hardhout dat wordt gebruikt als houten gevelbekleding zien we twee trends. Aan de ene kant kiezen veel mensen voor klassieke, warme kleuren die het goed doen op hout. Populair zijn bijvoorbeeld het zachte geel Jotun 1465 (demigul) en het bruinrode Jotun 2279 (Dodenkopf). Anderen gaan juist voor een moderne, neutrale uitstraling, waarbij grijs in zowel lichte als donkere tinten erg geliefd is. Het klassieke wit Jotun 9918 (klassisk hvit) en het grijze Jotun 1462 (Grå skifer) worden veel besteld. In veel gevallen is het mooi om deuren en kozijnen een contrasterende kleur te geven.

Alle dekkende beits van Jotun en Drywood is leverbaar in alle RAL- en NCS-kleuren. Jotun en Drywood beschikken ook over eigen kleurenkaarten. Hier vindt u alle opties voor RAL en NCS beits kleuren. Ook zijn er links naar kleurenkaarten van de diverse merken.

 

             
Jotun 1462 
Grå Skifer
  Jotun 1378 
Kontur
  Jotun 2279 
Dodenkopf
  Jotun 1001
Egghvit

 

 

 

Bel gerust

Wilt u graag beits kopen of meer weten over onze beits producten bel of mail ons dan. Hout Coatings heeft veel ervaring met het adviseren van beits producten voor verschillende toepassingen.