Grenen Beitsen - Transparant

grenen huis beitsenGrenen beitsen is iets wat vaak gedaan wordt en grenen hout is een houtsoort die we vaak tegenkomen. Het wordt gebruikt voor verschillende toepassingen binnen of als tuinhout maar het wordt ook vaak gebruikt voor vloeren. Het Grenen hout is te herkennen aan de typische "vlammen" op het hout en de geelachtige kleur. Wordt het Grenen buiten gebruikt dan is het een goed idee om het te beschermen tegen de weersinvloeden als UV straling en vocht. Door het grenen hout te beitsen kunt u het hout beschermen maar blijft de ondergrond zichtbaar. In dit artikel gaan we meer in op het hout beitsen van grenen, de kleuren die u kunt kiezen en de stappen die u moet volgen.

 

Aanbevolen producten voor het Grenen beitsen

 

Inno Coatings Houtbeits 2 in 1 Transparant: U kunt uw grenen hout uitstekend beschermen met deze 2 in 1 houtbeits van Inno Coatings. Deze transparante en schimmelwerende beits geeft uw hout een zijdeglans of matte afwerking. Door de unieke samenstelling is het niet nodig om een aparte impregneer aan te schaffen. Deze zit namelijk al in het hout verwerkt. Een groot voordeel van deze beits is dat deze in alle RAL en NCS  beits kleuren te mengen is. Bovendien is dit product voor zowel binnen of buiten geschikt. U kunt deze beits op vele verschillende soorten hout gebruiken. Wilt u meer informatie over deze beits of over het gebruik ervan, neemt u dan contact met ons op. 

 

Alternatieve productkeuze 

Jotun Trebitt Oljebeis is een met terpentine verdunbare beits die diep in het hout indringt en hierdoor een goede hechting heeft. De Trebitt is weer en UV bestendig en kan bijvoorbeeld worden toegepast op kozijnen, meubels, schuttingen en steigerhout. U kunt met dit product zowel nieuw Grenen als eerder behandeld Grenen beitsen. U kunt de kleuren kiezen volgens de Jotun kleurenkaart. Let erop dat de kleurloze variant alleen binnen gebruikt kan worden omdat deze niet beschermt tegen UV. Door de samenstelling van de Trebitt is deze zeer waterafstotend en geeft deze een effectieve bescherming tegen schimmels, zwam maar ook tegen houtrot 

 

Drywood Woodstain VV is een transparante hout beits met een zijdeglans afwerking die uitstekend gebruikt kan worden voor het hout beitsen van grenen. De watergedragen beits kan voor zowel binnen als buiten gebruikt worden en wordt vaak gebruikt voor het beitsen van kozijnen, meubels en schuttingen. Met de speciale kleurenkaart van Drywood kunt u de kleur kiezen die u wilt om het Grenen houtde juiste uitstraling te geven. Laat u de Woodstain kleurloos dan is deze alleen geschikt voor het Grenen hout beitsen binnen. Deze Drywood beits is watergedragen en droogt snel.

 

Werkwijzer voor het Grenen beitsen

De volgende stappen beschrijven hoe u uw Grenen kunt beitsen. Deze stappen zijn gebaseerd op de bovenstaande vermelde producten. We raden echter altijd aan om het technisch datasheet van elk product door te nemen. Waarom? Omdat elk merk en product een specifieke werkwijze heeft en deze staat altijd vermeld in datasheet van het product. Ook vindt u informatie over het hout beitsen bij de juiste temperaturen en droogtijden.


schoonmaken van grenenhout1. Grenen beitsen - Het schoonmaken. Bij eigenlijk alle ondergronden is het belangrijk dat de ondergrond eerst goed ontvet wordt. Het is heel verleidelijk om meteen te gaan schuren maar doet u dit niet dan zal u het vet of vuil in het hout schuren en zal de beits minder goed hechten. Het ontvetten kunt u doen met een reiniger zoals Jotun Kraftvask. Dit middel is speciaal ontwikkeld voor dit soort klussen. Andere middelen kunnen een laagje achterlaten waardoor de beits minder goed zal hechten. Lees het datasheet voor meer informatie over de Kraftvask en hoe u moet verdunnen.

 

grenenhout schuren2. Grenen beitsen - Het Schuren. Is de ondergrond goed voorbereid dan kunt u beginnen met schuren. Een goede vraag o. u zelf te stellen is: wat wil bereiken met het schuren? Wilt u de oude beitslaag helemaal verwijderen of wilt het Grenen houtvoorbereiden op de eerste beitslaag? Gaat u een oude beitslaag verwijderen dan kunt u het beste een korrel gebruiken die iets grover is bijvoorbeeld een korrel 180. Wilt u een oude beitslaag schuren die nog intact is gebruik dan een korrelgrote van 240 tot 320. U kunt ervoor kiezen om met de hand te schuren of met de machine. Zorg dat u met de houtnerf mee schuurt. Gebruikt u de schuurmachine dan moet u ervoor zorgen dat u deze in hetzelfde tempo beweegt en niet stilhoudt op 1 plek.

 

grenenhout impregneren3. Grenen beitsen - Het impregneren. Als u de beste bescherming voor uw hout wilt dan moet u het hout impregneren. Hierdoor beschermt u het Grenen hout tegen houtrot en schimmels en versterkt u het oppervlak doordat de vezels zich binden. Een uitstekend product hiervoor is de Jotun Visir. Dit product kan overgeschilderd worden met de jotun producten. Gebruikt u de drywood woodstain dan zit hier al een impregneer middel in en hoeft u dus niet eerst te impregneren.

 

grenen hout verven4. Grenen beitsen - Het aanbrengen van de beits. Nu kunt u beginnen met het aanbrengen van de beits. Zorg ervoor dat u 2 of 3 lagen beits aanbrengt. Kopse kanten kunt u het beste nat in nat behandelen in 2 tot 3 lagen. Het is belangrijk dat u de beits in de lengte richting van het hout aanbrengt en dat u de beits gelijk verdeeld over het hout. Let goed op de droogtijden, deze staan vermeld in de datasheets van de producten. Wilt u dat der kleur meer kracht krijgt dan kunt u ervoor kiezen een extra laag beits aan te brengen. Wilt u advies over kleur, oppervlakte of prijs dan kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen met ons.

 

 

 

Voorbeelden van Grenen beitsen

U wilt misschien zelf uw Grenen transparant gaan beitsen? Dan is het een goed idee om even wat inspiratie op te doen. Wij hebben daarom voor u een aantal projecten verzameld voor het transparant beitsen van Grenen. In de project beschrijvingen kunt u alles lezen over de gebruikte producten, de werkwijze en de gebruikte kleuren.

Grenen beitsen

Grenen beitsen - Houten logbouw - Lees hier meer over een project waar grenen hout is gebeitst met een transparante beits. Het huis is voordat het gebeitst werd eerst goed schoongemaakt. Deels is voor dit project een verfspuit gebruikt welke prima mogelijkheid is. Voor de kleinere oppervlakken werd een kwast en roller gebruikt. Lees hier meer over dit spannende project.

 

 

 

Populaire kleuren voor grenen beitsen

Voor het beitsen van grenen hout zijn er vele mogelijkheden. U kunt kiezen uit een dekkende afwerking of een semi-transparante afwerking en bovendien kunt u ook nog kiezen uit de verschillende glansgraden bijvoorbeeld zijdeglans of mat. Dat staat los van alle kleuren die u kunt kiezen, de keuze is oneindig. Op onze pagina over beits kleuren kunt u onze kleurenkaarten zien per product. Wilt u meer weten over de mogelijkheden qua afwerking of kleur? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, wij zullen u helpen.

 

Bel gerust

Het beitsen van grenen is goed te doen met de juiste voorbereiding en de juiste producten. Zorg ervoor dat het hout goed voorbereid is zodat de beits goed kan hechten. Laat u van te voren goed informeren over de mogelijkheden. Wij zullen u helpen met het kiezen van de juiste producten en kleuren.