Eiken Beitsen - Transparant

Eiken beitsen is iets wat vaak gedaan wordt. Zeker als het eiken buiten heeft gestaan en niet meer de uitstraling heeft die het ooit had is het beitsen een goede oplossing. In dit artikel gaan we in op het beitsen van het Eiken. Er zijn vele soorten Eiken die allemaal weer een verschillende uitstraling hebben. Het traditionele Eiken komt uit Europa en wordt vaak gebruikt voor deuren, parket, kozijnen en trappen. Sommige oppervlakken worden meer belast dan andere en kunnen en vaak versleten uitzien. Met de juiste beits producten kunt u het hout weer een mooie uitstraling geven. In dit artikel vertellen wij u welke producten u het beste kunt gebruiken en hoe u het beste te werk kunt gaan.

 

Aanbevolen producten voor het Eiken beitsen

 

Inno Coatings Houtbeits 2 in 1 Transparant: Met deze beits geeft u kleur aan het eiken hout maar blijft de ondergrond zichtbaar. De beits is watergedragen, schimmelwerend en dampopen. Met de houtbeits kunt u zowel voorbehandelen als afwerken. Een groot voordeel is dat deze beits in alle RAL en NCS beits kleuren gemengd kan worden. U kunt bovendien kiezen of u een matte of een zijdeglans afwerking wilt.

 

Alternatieve productkeuze

Jotun Trebitt Oljebeis is een beits die diep in het hout dringt en hierdoor een goede hechting heeft. De trebitt kan gebruikt worden op nieuw Eiken, maar ook op voorheen gebeitst of geïmpregneerd Eiken. Deze buitenbeits is zeer waterafstotend en geeft een goede bescherming tegen houtrot, schimmels en zwam. Bovendien is de Trebitt door de speciale samenstelling van alkydhars, talolie en Chinese houtolie uitstekend geschikt voor poreuze of verweerde ondergronden. Op de kleurkaart van de Trebitt kunt u alle transparante kleuren vinden die te mengen zijn.

Drywood Woodstain VV is een watergedragen beits voor het beitsen van Eiken. De beits is sneldrogend en dringt diep door in het eiken en heeft hierdoor een goede hechting. De Woodstain is geschikt voor binnen en buiten, Heeft een zijdeglans afwerking en accentueert de houtnerf. Dit Jotun product is speciaal geschikt voor het beitsen van kozijnen, schuttingen en steigerhouten betimmeringen. Let op dat er vele mogelijkheden zijn met de Woodstain. Zo kan het product kleurloos geleverd worden, of in kleur gemengd worden. Kiest u de kleurloze variant dan is deze alleen geschikt voor binnen gebruik door het ontbreken van de kleurpigmenten.

 

Werkwijzer voor het Eiken beitsen

De volgende stappen beschrijven hoe u uw Eiken kunt beitsen. Deze stappen zijn gebaseerd op de bovenstaande vermelde producten. We raden echter altijd aan om het technisch datasheet van elk product door te nemen. Waarom? Omdat elk merk en product een specifieke werkwijze heeft en deze staat altijd vermeld in datasheet van het product. Ook vindt u informatie over het beitsen bij de juiste temperaturen en droogtijden.

 

het schoonmaken van eikenhout1. Het voorbereiden van het Eiken. Een goed voorbereiding kan de klus een stuk gemakkelijker maken. Zorg dat u alle materialen in huis heeft en als u buiten gaat verven zorg er dan voor dat het weer geschikt is om te verven. U kunt beginnen met het beschermen van de omgeving rondom het te schilderen object. Misschien moeten er dingen afgeplakt of afgedekt worden. Verwijder eventuele handvaten of scharnieren, of plak deze af met tape. Is het Eiken erg vervuild dan moet u de ondergrond goed schoonmaken. Gebruik hiervoor de Jotun kraftvask. Zijn er eventueel nog plekken die gerepareerd moeten worden dan kunt u dit doen met een houtvuller.

 

schuren van eikenhout2. Het schuren van het Eiken. Het is een goed idee om het eiken licht te schuren voordat u gaat impregneren of beitsen. Hierdoor hecht de beits beter en zijn de eventueel gerepareerde oppervlakken helemaal vlak. Voor het heel licht schuren kunt u een korrel 220 tot 280 gebruiken, wilt u meer hout afschuren dan kunt u een grovere korrel gebruiken. Let op dat als er bijvoorbeeld een waslaag op het hout zit je deze eerst moet verwijderen, doet u dit niet dan zal de waslaag zich ophopen in het schuurpapier. Bij zowel het schuren met de hand als het schuren met een schuurmachine moet u met de houtnerf mee schuren. Na het schuren zouden er geen oneffenheden meer moeten zijn.

 

impregneren van eikenbhout3. Het impregneren van het Eiken. Bent u opzoek naar een duurzame bescherming van uw eiken dan kun u ervoor kiezen het hout eerst te impregneren. Bij de producten van Inno Coatings hoeft u geen impregneermiddel aan te schaffen en kunt u het product gebruiken als voorbehandeling en afwerking. Voor de Jotun producten kunt u dan kiezen voor de Jotun Visir. Hierover kunt u dan de uiteindelijke beits aanbrengen. Kiest u voor de Drywood Woodstain dan is het niet nodig om eerst te impregneren. Hier zit er namelijk al impregneermiddel in verwerkt.

 

 

eikenhout beitsen4. Het Eiken beitsen. Het Eiken heeft nu de juiste voorbehandeling gehad en is klaar om gebeitst te worden. Zorg ervoor dat u voor het beitsen het datasheet van de producten goed gelezen heeft. Hier staan namelijk de droogtijden in en kunnen verschillend zijn per product. Breng hier ook weer de beits aan met de houtnerf mee. Het wordt aangeraden om 2 lagen beits aan te brengen, let hier ook weer op de droogtijden. Let op hoe meer lagen u aanbrengt hoe dieper de kleur zal zijn. U kunt de beits zowel met een roller als een kwast aanbrengen.

 

eiken beitsen

 

Voorbeelden van Eiken beitsen

Gaat u zelf aan een project beginnen met eiken en heeft u wat inspiratie nodig? Bekijkt u dan eens de volgende projecten van eiken beitsen. 

Eiken beitsen - Houten huis: Bekijk hier een project waar een huis met een eiken gevelbekleding opnieuw gebeitst moest worden. De gevelbekleding is gebeitst met een semi-transparante beits. Er zijn natuurlijk vele mogelijkheden als het gaat om kleur en afwerking. Zo moet ook de keuze gemaakt worden of er dekkend of transparant gebeitst moet worden en hoe de glansgraad moet zijn. Dit zijn allemaal keuzes waarbij Hout Coatings kan helpen. Lees welke producten er gebruikt zijn en hoe het project is aangepakt.

 

Populaire kleuren voor eiken beitsen

Zoals u misschien al weet zijn er vele kleuren mogelijk bij het beitsen van eiken. Er zijn vele kleuren mogelijk maar buiten de kleuren om kunt u ook kiezen of u een matte afwerking wilt of bijvoorbeeld een zijdeglans afwerking. Gebruikt u de Inno Coatings houtbeits dan hebben wij een speciale kleurenkaart voor dit product ontwikkeld en deze kunt u hier vinden: Inno Coatings houtbeits kleurenkaart. De meeste beitsen die wij verkopen zijn te mengen in alle RAL kleuren. Wilt u een overzicht van alle kleurenkaarten en mogelijkheden? kijkt u dan op onze kleuren pagina. Deze kunt u hier vinden: Beits kleuren overzicht

eiken beits tinten

Bel gerust voor persoonlijk advies

Eiken beitsen hoeft niet moeilijk te zijn maar een goede voorbereiding is het halve werk. Wij geven u vrijblijvend advies over de keuze van de producten of over de samenstelling van de kleuren. Met onze jarenlange ervaring kunnen wij u helpen met het optimaal beschermen van uw eiken hout. Wilt u meer weten over beits kopen of hebt u vragen over Eiken beitsen, bel ons dan.