Eiken Verven / Beitsen - Dekkend

Eikenhout Dekkend BeitsenU kunt uw eiken beitsen in vele verschillende kleuren. U kunt ervoor kiezen om het eiken transparant te beitsen of dekkend te beitsen. In dit artikel gaan we meer in op het dekkend beitsen van het eiken. Er bestaan vele verschillende soorten eiken die elke weer een andere uitstraling hebben. Er is bijvoorbeeld het Europees eiken, Amerikaans wit eiken, Amerikaans rood eiken en Japans eiken. Deze houtsoorten zijn voor vele doelen geschikt en worden veel gebruikt voor bijvoorbeeld deuren en meubels. Ook wordt het veel gebruikt voor het maken van fineerlagen die weer op meubels worden verlijmd. Al deze vormen van eiken kunnen dekkend gebeitst worden met de juiste producten en de juiste procedure. In dit artikel helpen wij u met het vinden van de juiste producten en vertellen wij u hoe u het beste te werk kunt gaan.

 

Aanbevolen producten voor eiken beitsen

 

Inno Coatings Houtbeits 2 in 1 Dekkend: Met deze dekkende beits kunt u het eiken hout afwerken in de kleur die u wenst. Deze beits is te mengen in alle RAL en NCS kleuren. De houtbeits is watergedragen, dampopen en schimmelwerend. Gaat u nieuw onbehandeld hout behandelen dan hoeft u met dit product geen apart impregneermiddel te kopen. U kunt 1 laag van deze beits aanbrengen als voorbehandeling. Daarna kunt u het hout met 1 of 2 lagen afwerken.

 

Alternatieve productkeuze

Jotun Demidekk Ultimate Täckfärgis een dekkende beits en een super beschermlaag voor uw eiken. Deze beits accentueert de houtnerf waardoor er een mooi natuurlijk eindresultaat ontstaat. Deze watergedragen beits droogt snel, is zeer elastisch en beweegt dus met het hout mee als er temperatuurschommelingen zijn. Door de vochtregulerende eigenschap is het houtwerk tot wel 12 jaar beschermt. De Demidekk Ultimate is breed inzetbaar en wordt vaak gebruikt voor dakgootconstructies, dakkapellen, overstekken, rabatdelen, houtskeletbouw en houtstapelbouw. Verkrijgbaar in alle RAL en NCS kleuren.

Drywood verf voor hout nova is een alleskunner en is uitermate geschikt voor het behandelen van eiken. Deze beits is namelijk een 1-pot systeem waardoor voorbehandelen met grondverf niet nodig is. U kunt deze beits gebruiken als grondlaag en aflak voor zowel binnen als buiten. De Nova is een watergedragen, zijdeglanzende beits en is sneldrogend. Door de hoge duurzaamheid en de duurzame elasticiteit zijn lange onderhoudsintervallen mogelijk. Door het goed vullend vermogen worden kleine scheurtjes in het eiken mooi opgevuld. De beits voor hout nova wordt vaak gebruikt voor het hout beitsen van kozijnen, meubels, steigerhout en schuttingen. De beits is leverbaar in alle RAL en NCS kleuren. Bovendien is deze ook verkrijgbaar als een glanzende variant.

 

Werkwijzer voor eiken beitsen

De volgende stappen beschrijven hoe u uw eiken kunt beitsen. Deze stappen zijn gebaseerd op de bovenstaande vermelde producten. We raden echter altijd aan om het technisch datasheet van elk product door te nemen. Waarom? Omdat elk merk en product een specifieke werkwijze heeft en deze staat altijd vermeld in datasheet van het product. Ook vindt u informatie over het hout beitsen bij de juiste temperaturen en droogtijden.

 

het schoonmaken van eikenhout1. Het voorbereiden van het eiken. De eerste stap is het schoonmaken van het eiken oppervlak. Het is belangrijk dat het eiken schoon is voordat de beits aangebracht wordt, hierdoor zal de beits beter hechten en wordt het eiken beter beschermd. Eventuele scharnieren of sloten kunt u eraf halen. Hierna kun u beginnen met ontvetten, een uitstekend product hiervoor is de Jotun Kraftvask. Zorg ervoor dat u het product in de juiste verhouding mengt. U kunt hier alles over lezen in het datasheet.

 

schuren van eikenhout2. Het schuren van het eiken. Nadat het oppervlak helemaal opgedroogd is kunt u beginnen met schuren. Voor de grotere oppervlakken kunt u een schuurmachine gebruiken. Is de oppervlakte kleiner kan kunt u het beste met de hand schuren, gebruik hiervoor een schuurblokje. Schuur met de houtnerf mee. Heeft u te maken met kaal eiken dan kunt u het beste schuren met een middelgrof schuurpapier korrel 150 tot 180. Ook als er nog beits los zit op het oppervlak is het op deze manier gemakkelijk om dit eraf te schuren. Zit er een beits laag op die goed vastzit dan kunt u schuren met een fijnere korrel bijvoorbeeld 220 tot 280. Gebruik daarna een borstel om het oppervlak stofvrij te maken.

 

impregneren van eikenbhout3. Het impregneren van het eiken. Heeft u te maken met nieuw eiken dan is het belangrijk dat u eerst een impregneer aanbrengt voordat u de uiteindelijke beits aanbrengt. Bij de producten van Inno Coatings heeft u geen impregneermiddel nodig, hier kunt u de eerste laag beits aanbrengen als voorbehandeling en daarna afwerken met 1 of 2 lagen. Voor de producten van Jotun is dit de Jotun Visir. Dit is een kleurloze transparante primer die beschermt tegen houtrot en schimmels. Deze primer kan na het voorbehandelen afgewerkt worden met de jotun beits. Gebruikt u de drywood producten dan is het voorbehandelen met een primer niet nodig. Hier zit de primer namelijk al in de beits.

 

eikenhout beitsen4. Het aanbrengen van de beits op het eiken. Nu kunt u de uiteindelijke beits aan gaan brengen. Zorg voor een schone kwast en een schoon oppervlak. Als u het blik openmaakt is het zorg dat u het product nog even goed doorroert. Breng de beits aan in de lengte richting van het hout. Dekt de beits niet de eerste keer dan kunt u een tweede laag aan brengen. Voor eiken wat buiten staat is het aan te bevelen om 2 of 3 lagen aan te brengen. Let op de droogtijden van de beits, deze staan vermeld in de datasheets.

 

 

 

 

 

Voorbeelden van Eiken beitsen

Gaat u zelf beginnen met het beitsen van eiken? Wij hebben hier wat voorbeelden van projecten waar eiken is gebeitst. In dit geval is er een dekkende beits gebruikt. Laat u inspireren door de foto's en laat u adviseren over de werkwijze en de producten.

In dit project is er een eiken houten trap gebeitst met een dekkende beits van Trestjerner. Aangezien een trap vaak belast wordt is het belangrijk dat de verf slijtvast is en op de juiste manier wordt aangebracht. De productkeuze is dus erg belangrijk. Hout Coatings heeft geholpen hierbij. Een voordeel van de gekozen dekkende beits is dat het in alle RAL kleuren te mengen is. Lees hier alles over het project eiken houten trap beitsen.

 

 

Populaire kleuren voor eiken beitsen

De kleur keuze is belangrijk voor de uitstraling van het hout. Het is dus belangrijk om van te voren al het gewenste eindresultaat te bepalen. De meeste dekkende beitsen die wij in de webshop hebben kunnen in alle RAL en NCS kleuren gebeitst worden. Kiste u voor de beits van Inno Coatings dan hebben wij een speciale Inno Coatings Houtbeits kleurenkaart ontwikkeld. Wilt u hulp bij het vinden van de juiste beits kleuren kijkt u dan op onze pagina met alle beits kleuren.

 

Eiken kan in vele verschillende kleuren gebeitst worden. Hier ziet u een voorbeeld van een populaire kleur:

 

 

Bel gerust

Zoals u kunt lezen zijn er vele verschillende kleur keuzes en mogelijkheden. Heeft u hulp nodig bij het kiezen van de kleuren of het kiezen van de afwerking dan kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen. Ook bij de keuze van de juiste beits kunnen wij u helpen.  Bel direct voor deskundig productadvies:  06-47551826. U kunt ook vrijblijvend contact opnemen over uw Douglas beitsen via ons contactformulier