Douglas Verven / Beitsen - Dekkend

Douglas beitsen is gemakkelijk en verduurzaamt het hout. Natuurlijk moet u dan wel de juiste producten hebben. Wij vertellen welke dat zijn en waarop u moet letten bij het hout beitsen van Douglas.

De douglasspar herkennen de meeste mensen niet, maar het Douglas hout ervan komen we intussen op grote schaal tegen. Deze naaldboom wordt op steeds grotere schaal aangeplant, met name in Duitsland en Frankrijk. Ook in Nederland komen we hem inmiddels tegen. Douglas hout wordt gebruikt als gevelbekleding, carports, veranda’s, vlonders, schuttingen en nog veel meer toepassingen. Het is van nature heel duurzaam. Het kernhout is rijk aan hars en geelrood van kleur. Douglas gaat langer mee dan eiken, en wat korter dan vuren of grenen. Maar door hout beitsen kan het Douglas wel lang in topconditie blijven. 

 

 

Aanbevolen producten voor Douglas beitsen

 

Inno Coatings Houtbeits 2 in 1 Dekkend: De beste keuze voor het dekkend beitsen van uw Douglas hout. Deze beits is een 2 in 1 product en is geschikt voor het voorbehandelen en het afwerken van uw Douglas hout en geeft deze een uitstekende bescherming. Deze beits is te mengen in alle RAL en NCS kleuren en geeft een zijdeglans of matte afwerking. Het is aanbevolen om 2 tot 3 lagen van deze beits aan te brengen zodat deze de juiste bescherming biedt voor uw Douglas hout. De 2in1 beits is met een goede prijs / kwaliteit verhouding de beste keuze voor uw Douglas hout. 

 

 

Alternatieve productkeuze

Jotun Demidekk Ultimate Täckfärg: Dit is een duurzame, elastische, dekkende beits die de houtnerf niet vol laat lopen maar zelfs accentueert. Het Douglas hout blijft echt als hout herkenbaar. Onder de juiste omstandigheden gaat deze hybride zijdeglans beits twaalf jaar mee. Dit is een product op waterbasis en daardoor minder milieubelastend dan andere beits. Beschermt zeer goed tegen UV-licht, regen, schimmels en mossen. Vochtinslag in de beits gebeurt niet, omdat Jotun Demidekk naast water- ook een oliebasis heeft. Er bestaat tevens een matte versie van (Jotun Demidekk Ultimate Helmatt). Let op dat bij onbehandeld hout altijd eerst met een impregneermiddel voorbehandeld moet worden. Een uitstekend product hiervoor is de Jotun Visir.

Teknos Drywood beits voor Hout Master is een vaak gebruikt product. Dit is een sneldrogende zijdeglans systeembeits van Nederlandse herkomst, zeer geschikt voor Douglas hout. Verf voor Hout Master vereist geen voorbehandeling met een impregneermiddel, deze zit namelijk al in het product verwerkt. Dit scheelt natuurlijk zowel tijd, moeite en geld. De grote elasticiteit zorgt ervoor dat de beits laag mee beweegt met uitzettend of krimpend hout.

Douglas Dekkend Beitsen

Werkwijzer voor het Douglas beitsen

De volgende stappen beschrijven hoe u uw Douglas hout dekkend kunt beitsen. Deze stappen zijn gebaseerd op de bovenstaande vermelde producten. We raden echter altijd aan om het technisch datasheet van elk product door te nemen. Waarom? Omdat elk merk en product een specifieke werkwijze heeft en deze staat altijd vermeld in datasheet van het product. Ook vindt u informatie over het hout beitsen bij de juiste temperaturen en droogtijden. 

 

1. Het voorbereiden van de ondergrond. Douglas hout moet droog, stof- en vetvrij zijn voordat u gaat hout beitsen. Meestal is water en sop voldoende voor de reiniging. Gebruik anders een speciaal schoonmaakmiddel. Gebruik nooit een staalborstel bij het schoonmaken. Deze kan metaal achterlaten dat gaat roesten.

 

 

2. Het schuren van het Douglas hout. Haal eventuele oude beits lagen weg. Schuren met grove korrel is veilig en meestal voldoende. Gebruik anders een verfföhn of afbijtmiddel. Douglas hout produceert relatief veel hars. Haal dit weg voordat u het hout verder behandelt. Was ook eventuele schimmels, mossen en algen weg met een hiervoor bestemd middel. Schuur het hout altijd op voordat u gaat hout beitsen (korrel 100, of korrel 160 voor nieuw hout). Een ruw oppervlak bevordert de hechting.

 

 

3. Impregneren van het hout. Douglas moet voor het beitsen worden geïmpregneerd met houtimpregneer. Door het gebruik van de Houtbeits 2 in 1 is dit niet nodig en kunt u het product gewoon aanbrengen na het schuren. Voor eventuele droogtijden kunt u het datasheet van de houtbeits raadplegen. 

 

 

4. Het aanbrengen van beits op Douglas hout. Controleer bij eerder behandeld hout voor u gaat beitsen of alle afdichtingen nog goed zijn: met name ramen zijn erg kwetsbaar voor vocht. Voor het beste resultaat adviseren we altijd minimaal twee lagen beits. Raadpleeg hiervoor ook de productinfo. Douglas hout dekkend beitsen kan in elk seizoen, zolang de buitentemperatuur minimaal 5 graden bedraagt. Werk niet in de volle zon. Ook hout beitsen terwijl het regent is niet verstandig, omdat de natte beits dan wordt verdund met water.

 

Voorbeelden van Douglas beitsen

Omdat u zelf op het punt staat om Douglas hout te gaan beitsen kan het wellicht behulpzaam zijn om te lezen wat andere mensen voor u hebben gedaan. Hieronder staan concrete Douglas beits projecten die ook dekkend zijn gebeitst. Wilt u het volledige project lezen dan kunt u op de links klikken.

Douglas beitsen -  loghouse dekkend beitsen: In dit artikel kunt u lezen hoe een houten Douglas huis gebeitst is met een dekkende beits. Alle producten en werkwijze staat beschreven in deze project beschrijving. Hout Coatings heeft dit project van begin tot eind begeleidt. Dit houten Douglas huis is vroeger gebeitst met de verkeerde beits en heeft voor de nodige problemen gezorgd. Met de juiste beits zal het huis vele jaren beschermt zijn en is er weinig onderhout nodig.

 

 

Douglas beitsen - houten huis beitsen: Een houten huis in Breda stond in de verkoop maar er kon geen koper gevonden worden. Door het huis opnieuw in de beits te zetten kreeg het huis een hele andere uitstraling en werd het huis binnen de kortste keren verkocht. De beits die hiervoor gebruikt is, werd door Hout Coatings geadviseerd. Lees hier alles over de gebruikte beits en de gebruikte kleuren. Wilt u zelf ook advies over uw houten huis? neemt u dan vrijblijvend contact met ons op.

 

Populaire beitskleuren voor Douglas beitsen

Douglas wordt voor talloze toepassingen gebruikt. Wat een goede kleur is hangt daar van af: een compleet rood huis wilt u misschien niet, maar een witte gevel met een rode deur wellicht wel. Natuurlijk moet u de beits kleuren en uitstraling afstemmen op de omgeving. Lokale welstandseisen kunnen hierbij een rol spelen. Douglas hout laat zich in elke kleur beitsen, dus dat is alvast geen probleem. U kunt kiezen voor de uitstraling die u zelf wenst. Wilt u uw Douglas in transparante kleuren beitsen kijkt u dan hier: Douglas beitsen - transparant. Voor het beitsen van uw Douglas hout zijn veel kleuren mogelijk. Wij hebben voor de Inno Coatings Houtbeits een hele nieuwe kleurenkaart ontwikkeld die het kiezen van de kleuren misschien iets gemakkelijker maakt. Bekijk de kleurenkaart van de 2in1 Houtbeits: Inno Coatings houtbeits 2in1 kleurenkaart.

Douglas hout kan in vele kleuren gebeitst worden en er zijn vele combinaties mogelijk. Het kiezen van de kleuren kan lastig zijn. Als inspiratie ziet u hieronder een aantal populaire beitskleuren die vaak worden gebruikt voor het hout beitsen van Douglas:

 

             
RAL 3016
Koraal Rood
  RAL 3031
Orient Rood
  RAL 7015
Leisteen
  RAL 7016
Antraciet Grijs

 

 

Bel gerust voor advies

Douglas hout beitsen is gemakkelijk zelf te doen en het hout wordt op deze manier jarenlang beschermt. Douglas hout is een van de hardste Europese naaldhoutsoorten en wordt vaak gebruikt bij de bouw van houten huizen. Met de juiste beits en behandeling hoeft u zich al snel 8 jaar geen zorgen te maken over het onderhoud (product en behandeling afhankelijk). Een goed idee is om van te voren alles door te nemen en een plan te hebben, bel ons gerust voor vrijblijvend advies. Met onze jarenlange ervaring kunnen wij u vrijblijvend adviseren zodat uw Douglas hout jarenlang uitstekend beschermt is.