Vurenhout Beitsen

Vurenhout beitsen is een doeltreffende manier om vuren te beschermen. De beste semi-transparante beits zorgt ervoor dat vurenhout jaren meegaat. De natuurlijke vergrijzing van dit soort dennenhout krijgt dan veel minder kans. Laat u vurenhout onbehandeld, is de levensduur beperkt tot ongeveer tien jaar. Door elke zes tot acht jaar te beitsen, kan het decennia lang mooi en in topconditie blijven.

Vurenhout beitsen: producten

Welke beitsen gebruikt u voor vurenhout? Wij adviseren Jotun Demidekk Strukturlasyr en Drywood Woodstain VV. Deze producten zijn op waterbasis en geven allebei een prachtige zijdeglans aan het hout. De beitsen zijn leverbaar in tal van kleuren.

  • Jotun Trebitt Oljebeis is dampdoorlatend en geeft tot acht jaar bescherming tegen de schadelijke gevolgen van overdadig UV-licht en vocht, en beschermt tegen schimmels.
  • Drywood Woodstain VV is een product van Nederlandse bodem en valt op door de sterk impregnerende eigenschappen. Ideaal voor wie ongeïmpregneerd vurenhout heeft. De semi-transparante versie van deze beits is ontworpen als buitenbeits. De transparante Woodstain VV kunt u alleen voor binnen gebruiken.

Geeft u het hout graag een matte uitstraling? Kies dan Jotun Demidekk Terrasslasyr. Deze matte beits vormt geen film en wordt veel toegepast op tuinhout, terrassen en balkons.

Vurenhout beitsen doet u zo:

  • Maak het hout schoon en haal eventueel hars weg met behulp van thinner.
  • Schuur nieuw hout altijd even op met korrel 160. Voor ouder hout gebruikt u korrel 100.
  • Is het hout niet geïmpregneerd, moet u dit zeker even doen.
  • Rond de klus af met twee tot drie lagen beits. Let op de droogtijden (zie datasheets).

Vurenhout beitsen - impregneren

Vurenhout impregneren is een vorm van voorbehandeling waarbij een impregneermiddel doordringt tot in de kern van het hout en zo beschermt tegen vocht en schimmel. Veel vurenhout wordt geïmpregneerd verkocht. In dat geval kan het meteen behandeld worden met een geschikte beits. Is vuren nog niet geïmpregneerd door de fabriek of leverancier, dan kunt u het hout behandelen met Drywood Woodstain VV of een speciaal impregneermiddel zoals het befaamde Jotun Visir Oljegrunnig Klar. Dit is een sterke primer die wereldwijd wordt gebruikt en tevens dient als grondverf voor Jotun Demidekk Strukturlasyr.

Als u Jotun Demidekk Terrasslasyr gebruikt, is impregneren niet nodig, aangezien deze matte beits van zichzelf een impregnerende werking heeft. Overigens kunt u een impregneermiddel ook toepassen op ouder houtwerk.

Vurenhout beitsen - onderhoud

Houtverf of beits bestellen?

Ook vurenhout heeft onderhoud nodig. Maak van een controle van het hout een vast moment. Hoe vaak u opnieuw moet beitsen ligt aan het product en de omstandigheden. Ga ervan uit dat de topbeitsen van Jotun lange onderhoudsintervallen hebben van zes tot acht jaar. Dat scheelt tijd en geld.

Meer weten over vurenhout beitsen?

Problemen voorkomen doet u door Hout Coatings te bellen. Wij adviseren u graag over de juiste producten voor vurenhout beitsen en de beste werkwijze bij het verduurzamen van vurenhout en talloze andere houtsoorten.

Ook deze artikelen kunnen u helpen bij het vurenhout beitsen:

Voor vrijblijvend advies kunt u altijd contact met ons opnemen op +31 (0)6 47 55 18 26 of mail ons via het contactformulier.