Wat is waterbestendige houtverf?

Waterbestendige verf wordt ook wel waterafstotende verf genoemd. Het is verf die geen problemen heeft met grote hoeveelheden vocht. Hier vertellen we u waarom en welke verf u moet gebruiken.

Waarom waterbestendige verf

Het gebruik van waterafstotende houtverf (of waterbestendige beits) is essentieel als u houten gevels, tuinhout of ander houtwerk in de buitenlucht gaat verven. Alleen waterbestendige verf is bestand tegen regen en vochtige lucht. Ook is het aangeraden om zulke houtverf of beits toe te passen in ruimtes die snel vochtig worden, bijvoorbeeld badkamers, kelders, schuurtjes of sauna’s.

Waterbestendige verf beschermt tegen de schadelijke effecten van overtollig vocht. Belangrijk is wel dat de verf tegelijkertijd vocht doorlaat dat in het hout zit. Het hout moet altijd kunnen ademen. Anders bestaat toch het risico op houtrot. Hout mag nooit helemaal afgesloten worden.

Niet alle verf is waterbestendig. Zo is latexverf, die we als muurverf veel tegenkomen, niet bestand tegen vocht. Nog iets om op te letten: waterbestendige beits of houtverf is niet hetzelfde als houtverf op waterbasis. Onder waterbasis verstaan we verf die water als oplosmiddel heeft. Dit heeft op zich niets te maken met waterbestendigheid.

Waterbestendige houtverf

Onze keuzes voor waterbestendige houtverf en beits

  • Zoekt u (semi-)dekkende, waterafstotende houtverf voor buitengebruik adviseren we de producten van de veelvuldig bekroonde Jotun Demidekk-lijn.
  • Voor hardhoutsoorten binnen en buiten adviseren we Jotun Benar, een dampdoorlatende, waterbestendige transparante lak die in drie verschillende versies te koop is.
  • Zoekt u een compleet, waterbestendig beitssysteem kunt u kiezen voor de transparante Jotun Trebitt Oljebeis. Deze is zeer waterafstotend en leverbaar in diverse, transparante kleuren.
  • Drywood heeft een breed assortiment waterbestendige houtverf en beits. Veel producten van Drywood verf zijn 1-potssystemen, waarbij voor- en aflak worden gecombineerd. Dit is gemakkelijk en kostenbesparend.
  • Zoekt u waterbestendige vloerverf voor houten vloeren, raden we Trestjerner Gulvmaling aan.

Meer weten?

Hout Coatings is al meer dan tien jaar succesvol op het gebied van houtverf en beits. Onze webshop kenmerkt zich door een groot en divers assortiment. Via de site geven we praktische tips en ondersteuning.

Hebt u vragen over deze producten of wilt u meer weten over waterbestendige beits, houtverf of het behandelen van hout, neem dan gerust contact op. Hout Coatings geeft gratis en vrijblijvend advies.