Wat is een impregneermiddel?

Een impregneermiddel is een product dat hout of ander poreus materiaal waterbestendig maakt. Impregneermiddelen hebben ook schimmelwerende eigenschappen. Hier leest u wanneer u hout moet impregneren.

Waarom een impregneermiddel?

Hout impregneren is essentieel om er lang plezier van te hebben. Impregneren (ook hydrofoberen genoemd) beschermt tegen de schadelijke effecten van vocht. Geen overbodige luxe in een nat klimaat! Hebt u een houten huis en wilt u houtrot voorkomen, dan moet u het hout impregneren. Ook insecten, schimmels, mossen en algen hebben geen of weinig vat op hout dat is geïmpregneerd.

Er zijn drie soorten hydroberende producten:

  • Impregneermiddelen op waterbasis: veel gebruikt en gemakkelijk aan te brengen.
  • Oplosmiddelhoudende impregneermiddelen: ook heel effectief, maar minder milieuvriendelijk.
  • Impregneercrèmes: geschikt voor kleine oppervlakken en aan te brengen met kwast of roller.

Impregneren kan op meerdere manieren:

  • Onder druk: het hout wordt vacuüm getrokken in een ketel waarna er impregneer in het hout wordt geperst. Dit geeft een zeer lange levensduur. Drukgeïmpregneerd hout moet acht weken drogen voor het kan worden geschilderd met houtverf of beits.
  • In een bad: het hout wordt ondergedompeld in een bad met impregneermiddel. Werkt het best als het hout goed droog is. Versgezaagd, vochtig hout neemt minder impregneer op.
  • Met roller, kwast of spuit: doe het zelf. Dit kan met speciale houtimpregneer of met beits met impregnerende eigenschappen. Als de laag met impregneer niet meer plakkerig aanvoelt, kan het hout worden geverfd.

Veel hout wordt geïmpregneerd geleverd. Vraag het na als u er niet zeker van bent. Geïmpregneerd hout kan direct worden geverfd of gebeitst.

Impregneermiddel voor hout impregneren

Onze keuzes voor impregneermiddelen

Jotun Visir Oljegrunning Klar: waterbestendige transparante primer voor buiten met speciale toevoegingen om bescherming te bieden tegen houtrot, UV-straling en schimmels. Combineert prima met andere Jotun-producten.

Jotun Trebitt Oljebeis: stabiliserende beits op basis van alkydhars, talolie en Chinese houtolie. Dit middel dringt diep door in het hout, werkt vochtegulerend en hecht zeer goed. Transparant en in mengkleuren verkrijgbaar.

Drywood Woodstain VV: watergedragen beits met sterke impregnerende eigenschappen. Zeer geschikt voor kozijnen, meubilair, steigerhout en betimmeringen. Transparant leverbaar en in diverse kleuren.

Bel voor deskundig advies

Hout Coatings is al meer dan tien jaar dé online verfspecialist op het gebied van impregneermiddelen, houtverf en beits. Onze webshop heeft een groot en gevarieerd assortiment met scherpe prijzen. Via de site geven we 24/7 praktische tips en ondersteuning.

Hebt u vragen over het gebruik van de juiste producten, mag u ons altijd bellen of mailen voor gericht, persoonlijk en vrijblijvend advies. Hout kan verschillen en elke situatie is anders!