Wat is Houtverf op Waterbasis

Wat is houtverf op waterbasis? En is deze geschikt voor houten huizen? Hoe verschilt watergedragen verf van producten met andere oplosmiddelen dan water? Dit zijn vragen die we vaak krijgen. Hieronder vindt u een uitleg.

Waarom houtverf op waterbasis?

Houtverf bestaat uit een groot aantal componenten. Die zijn van invloed op de kleur, de dekking, de hechting, het drogen en het uitharden. In de basis van verf zit een solvent (oplosmiddel) of water. Dit zijn als het ware transportmiddelen om de houtverf te laten vloeien. Voor de hechting van de houtverf maakt het weinig verschil welk transportmiddel erin zit. Na aanbrengen en verdamping van de transportmiddelen blijft de eigenlijke verf over, met zijn specifieke eigenschappen.

Tegenwoordig zien we drie soorten verf:

  • Watergedragen verf zoals bepaalde beitsen en acrylverf,
  • Solventgedragen verf zoals alkydverf,
  • Watergedragen hybride verf met een deel alkyd of ander oplosmiddel.

Vergeleken met solventgedragen verf, is verf op waterbasis tevens... dampdoorlatend, geurarm, sneldrogend en vaak kleurvaster. Houtverf op waterbasis is vaak ook beter voor het milieu. Verf of beits blijft wel een chemisch product met bestanddelen die niet afbreekbaar zijn. Maar waterdragende houtverf is beslist minder milieubelastend.

 

Houtverf op waterbasis

Houtverf op waterbasis vs. solvent

Vooral als het om hout bescherming gaat, heeft verf op waterbasis een groot voordeel: elasticiteit.

Omdat hout van nature ‘werkt’ (uitzet en krimpt), is elasticiteit dringend gewenst voor uw houten huis. Helaas is deze verf vaak minder duurzaam. Oplosmiddelhoudende verf (verf met een solvent dus) is duurzaam, maar wordt vaak erg hard.

Houtverf op basis van solvent kan al snel scheurtjes vertonen, waardoor vocht het hout gemakkelijk binnendringt, wat het begin van houtrot kan geven. Een ander nadeel is dat solventgedragen producten sneller vergelen.

Daarom is voor houten vaak een watergedragen hybride houtverf de beste optie. Omdat:

  • Deze verf is dankzij de waterbasis voldoende elastisch om mee te bewegen met het hout.
  • Ook is deze verf zoals alle houtverf op waterbasis dampdoorlatend. Dit voorkomt houtrot. Dus: heel belangrijk voor houten huizen, en voor het schilderen van buitenmuren.
  • Tegelijk is hybride houtverf op waterbasis gemakkelijk te verwerken en heel weer- en UV-bestendig.
  • Omdat de verf bestanddelen bevat als alkyd en acrylaat bent u verzekerd van sterke impregnatie. In sommige gevallen is geen voorbehandeling nodig.

Kortom, watergedragen alkydverf (zoals hybride houtverf op waterbasis ook wordt genoemd) combineert de sterkste eigenschappen van andere verfsoorten. Het is daarmee de mooiste, gemakkelijkste en duurzaamste oplossing voor wie grote oppervlaktes houten gaat verven.

 

Onze keuze(s) voor houtverf op waterbasis

Hout Coatings adviseert de volgende hybride watergedragen houtverven en beitsen:

  • Drywood houtverf op waterbasis De Nederlandse fabrikant Drywood timmert hard aan de weg met uitstekende watergedragen houtverf zoals Drywood Verf voor Hout Master en de langdurig glanzende Verf voor Hout Nova. Ook dit zijn hybride soorten die elasticiteit koppelen aan hoge duurzaamheid. Bel ons als u meer wilt weten over Drywood.
  • Trestjerner houtverf op waterbasis Trestjerner maakt verf en beits voor binnengebruik. Gulvmaling is een houtverf op waterbasis die speciaal is ontwikkeld voor houten vloeren. Gulvlakk WB is een watergedragen, sneldrogende vernis. Hier vindt u alle Trestjerner-producten.

Bel voor houtverf en beits advies

Vrijblijvende advies

Gewone verf op waterbasis is vooral geschikt voor binnen. Solventgedragen houtverf raden we niet aan voor houten gevels. Wilt u een mooie, duurzame oplossing adviseren we hybride houtverf op waterbasis voor uw hout. Dan hebt u het beste van beide werelden. 

Hout Coatings is al meer dan tien jaar dé online verfspecialist op het gebied van houtverf en beits. U mag ons altijd bellen of mailen voor persoonlijk advies. Elke situatie is immers anders!

Vrijblijvend verfadvies? Bel 06 - 47 55 18 26.