Wat is houtverf op terpentinebasis?

Grofweg bestaan er twee soorten verf: watergedragen en solventgedragen. Houtverf op terpentinebasis valt in de laatste categorie. Daarnaast is er nog een hybride variant, die meerdere oplosmiddelen combineert. Hieronder vertellen we welke verf op terpentinebasis wij aanraden en waarom.

Waarom houtverf op terpentinebasis?

Verf op terpentinebasis heeft een hoge glansgraad en kan duurzamer zijn op hardhout, maar heeft ook duidelijke nadelen:

  • Witte of witachtige verf op terpentinebasis vergeelt na verloop van tijd. Watergedragen en hybride houtverf zijn kleurvaster.
  • Houtverf op terpentinebasis heeft een sterkere geur en is slechter voor het milieu. Het product is niet geschikt voor binnengebruik.
  • De elasticiteit van terpentinegedragen verf is lager. Dit verhoogt de kans op scheuren en barsten als hout uitzet of krimpt.

In het algemeen adviseren wij het gebruik van houtverf op waterbasis. Deze is elastisch en dampopen, precies wat de meeste houtsoorten nodig hebben.

Houtverf op terpentinebasis

Wisselen van of naar houtverf op terpentinebasis

Wilt u watergedragen verf aanbrengen op een oude laag verf op terpentinebasis, dan kan dit als de terpentinehoudende verflaag ouder is dan zes maanden. Alles vooraf wel grondig ontvetten met een speciale verfreiniger (geen thinner), daarna helemaal mat schuren. Breng dan een watergedragen primer aan, vervolgens verf op waterbasis. Andersom, van verf op waterbasis naar terpentinegedragen verf, raden we af.

Onze keuze voor houtverf op terpentinebasis

Jotun Demidekk Oljetackfarg is een uitstekende, waterbestendige dekkende buitenbeits. Deze is uitermate weerbestendig en dus geschikt voor een onvoorspelbaar klimaat als het onze. Demidekk Oljetäckfärg kan ook als primer worden toegepast. Het product wordt geprezen om de rijke kleurkwaliteit en gemakkelijke verwerking.

Meer weten?

Hout Coatings is al meer dan tien jaar dé online verfspecialist op het gebied van houtverf en beits. Onze webshop heeft een groot en gevarieerd assortiment met scherpe prijzen. Via de site geven we praktische tips en ondersteuning.

Hebt u vragen over deze producten of wilt u meer weten over beits, houtverf of het behandelen van hout, neem dan gerust contact op. Hout Coatings geeft gratis, vrijblijvend en persoonlijk advies.