Wat is een elastische houtverf

Wat is een elastische houtverf en waarom is het belangrijk? Er zijn veel mensen die houtverf gebruiken die erg hard wordt. Vaak gebeurt dit uit onwetendheid, soms uit zuinigheid. Zeker buiten kan dit snel ernstige gevolgen hebben. Het is daarom belangrijk stil te staan bij de elasticiteit van beits en houtverf. Maar waarom moet houtverf elastisch zijn? We leggen het hieronder uit.


Waarom elastische houtverf?

Hout reageert op invloeden van buitenaf. Iedereen weet dat wel: denk aan het gekraak van hout. Dat ontstaat door luchtverplaatsing, bijvoorbeeld als iemand erop stapt, maar ook door temperatuur en vocht. Hout zet dan uit, of krimpt. Het oppervlak waar de houtverf aan hecht wordt door die externe omstandigheden regelmatig een fractie groter of kleiner. En dit stelt eisen aan de verf of beits. Buiten is dit nog belangrijker, want houten gevels en houten gevelelementen krijgen heel direct met wisselingen in temperatuur te maken.


Gebruikt u niet-elastische verf, kan dit leiden tot bladderen (links) en houtrot (rechts). Elastische verf geeft een mooi, duurzaam resultaat (midden).

Kies elastische houtverf en beits


Voordelen elastische houtverf

Elasticiteit wordt in verf verkregen door het gebruik van bepaalde bindmiddelen. Die zijn niet voor elke verf dezelfde. In het algemeen geldt echter dat elastische verf  de volgende eigenschappen en voordelen heeft:

  • Elastische verf beweegt met de ondergrond mee. Er zit letterlijk rek in de verflaag. Zet het hout uit of krimpt de ondergrond, zet ook de verflaag uit of krimpt ze. Dit betekent dat het hout nooit onbeschermd blijft.
  • Elastische beits beschermt de ondergrond tegen indringend vocht. Hierdoor levert elastische verf een actieve bijdrage in het voorkomen van houtrot.
  • Elastische verf voor buiten blijft veel langer mooi. Dit vertaalt zich op de lange termijn in lagere kosten, omdat u minder vaak moet overschilderen.
  • Het aanbrengen van elastische beits of houtverf is geen probleem, want de producten vloeien erg goed en zorgen voor een weerbestendige film.
  • Watergedragen hybride houtverf met een hoge elasticiteit is een betere keuze voor het milieu!

 

Nadelen niet-elastische houtverf

Niet-elastische houtverf geeft een harde toplaag. Hard is op zich gunstig, maar als de elasticiteit niet toereikend is, dan is dat voor hout ongewenst.

  • Te harde verf kan zich niet voegen naar de krimp en uitzetting van hout. De verflaag gaat daardoor barsten vertonen.
  • Het geverfde oppervlak wordt door scheuren en barsten vochtdoorlatend, wat bijvoorbeeld door temperatuurschommelingen tot extra bewegingen leidt. Er kan dus sprake zijn van een kettingreactie.
  • De kans op houtrot wordt aanzienlijk vergroot. Vocht dringt gemakkelijk door. Dit kan leiden tot schade aan de ondergrond en herstellingen. Dus ook: extra kosten.
  • Zelfs al veroorzaken de scheuren en barsten geen houtrot, mooi zijn ze niet. U zult dus eerder dan gepland willen overschilderen. Bij een groot oppervlak kan dit tot hoge kosten leiden.


Onze keuze(s) voor een elastische houtverf

Belangrijk is om te kiezen voor een houtverf of beits die elastisch is, maar ook voldoende hard. Dat zorgt voor duurzaamheid. Voor al deze producten geldt dat ze in alle kleuren leverbaar zijn. 

 

Houtverf en beits adviesVrijblijvend advies 

Levendigheid is een van de dingen die we waarderen aan hout. Door elastische houtverf (of beits) te gebruiken geven we het hout de ruimte om mee te bewegen, en hebben we er langer plezier van. Wij helpen u graag bij de keuze van de juiste producten. Voor vrijblijvend advies kunt u altijd contact met ons opnemen op +31 (0)6 47 55 18 26 of mail ons via het contactformulier.