Wat is beits op terpentinebasis?

Grofweg bestaan er twee soorten verf: watergedragen en solventgedragen. Beits op terpentinebasis valt in de laatste categorie. Daarnaast is er nog een hybride variant, die meerdere oplosmiddelen combineert. Hieronder vertellen we welke beits op terpentinebasis wij aanraden en waarom.

Waarom beits op terpentinebasis?

Beits op terpentinebasis heeft een hoge glansgraad en kan duurzamer zijn op hardhout, maar heeft ook duidelijke nadelen:

  • Witte of witachtige beits op terpentinebasis vergeelt na verloop van tijd. Watergedragen en hybride beits zijn kleurvaster.
  • Beits op terpentinebasis heeft een sterkere geur en is slechter voor het milieu. Het product is niet geschikt voor binnengebruik.
  • De elasticiteit van terpentinegedragen beits is lager. Dit verhoogt de kans op scheuren en barsten als hout uitzet of krimpt.

In het algemeen adviseren wij het gebruik van Beits op waterbasis. Deze is elastisch en dampopen, precies wat de meeste houtsoorten nodig hebben.

Beits op terpentinebasis

Wisselen van of naar beits op terpentinebasis

Wilt u watergedragen beits aanbrengen op een oude laag beits op terpentinebasis, dan kan dit als de terpentinehoudende beits laag ouder is dan zes maanden. Alles vooraf wel grondig ontvetten met een speciale verfreiniger (geen thinner), daarna helemaal mat schuren. Breng dan een watergedragen primer aan, vervolgens beits op waterbasis. Andersom, van beits op waterbasis naar terpentinegedragen beits, raden we af.

Onze keuze voor beits op terpentinebasis

Jotun Demidekk Oljetackfarg is een uitstekende, waterbestendige dekkende buitenbeits. Deze is uitermate weerbestendig en dus geschikt voor een onvoorspelbaar klimaat als het onze. Demidekk Oljetäckfärg kan ook als primer worden toegepast. Het product wordt geprezen om de rijke kleurkwaliteit en gemakkelijke verwerking.

Meer weten?

Hout Coatings is al meer dan tien jaar dé online beits specialist op het gebied van transparante en dekkend beits. Onze webshop heeft een groot en gevarieerd assortiment met scherpe prijzen. Via de site geven we praktische tips en ondersteuning.

Hebt u vragen over deze producten of wilt u meer weten over beits of het behandelen van hout, neem dan gerust contact op. Hout Coatings geeft gratis, vrijblijvend en persoonlijk advies.