Wat is ademende houtverf?

Ademende houtverf is verf die hout in topconditie houdt onder alle weersomstandigheden. Hieronder leggen we het belang van goede vochtregulerende verf of beits uit.

Waarom ademende houtverf?

Ademende houtverf wordt ook wel vochtregulerende houtverf genoemd. Nog een ander woord is dampopen. Deze verf zorgt ervoor dat vocht in het hout kan verdampen. Dit is essentieel in een regenachtig klimaat als het onze. In hout zitten, ook als het geverfd is, fijne poriën of kleine spleetjes die vocht doorlaten. Wanneer vocht niet van binnenuit door de verflaag heen naar buiten raakt, ontstaat er houtrot en bladdert de verflaag af. Zeker voor hout in de buitenlucht is ademende houtverf of beits daarom een must.

De meeste vochtregulerende houtverf is op waterbasis. Deze heeft betere ademende eigenschappen dan verf op oliebasis. Houd er wel rekening mee dat de vochtregulerende kwaliteiten minder worden als u drie of meer lagen verf aanbrengt. Ook is het belangrijk om te weten dat ademende houtverf vaak niet in hoogglans leverbaar is. Echter meestal wel in zijdeglans, halfglans en mat, zodat u toch kan kiezen uit meerdere glansgraden.

Ademende vochtregulerende houtverf is essentieel voor hout buiten

Onze keuze voor ademende houtverf

De begrippen ademend, dampopen en vochtregulerend komen we op veel verfblikken tegen. Het gebruik van die woorden zegt echter weinig over de kwaliteit. Als het gaat om verf die qua vochtregulering maar een 2 scoort op een schaal van 10, mag de fabrikant er toch vochtregulerend op zetten.

Hout Coatings vindt kwaliteit enorm belangrijk. Daarom hebben wij ons gespecialiseerd in merken die op dit punt wél heel goed scoren, zoals:

  • Jotun verf: Noorse topkwaliteit, over de hele wereld populair en getest onder extreme omstandigheden.
  • Teknos Drywood verf: duurzame producten van Nederlandse bodem, speciaal ontwikkeld voor de bescherming van hout.

Vraag persoonlijk advies

Hout Coatings is al meer dan tien jaar dé online verfspecialist op het gebied van houtverf en beits. Onze webshop heeft een groot assortiment met vochtregulerende verf tegen scherpe prijzen. Via de site geven we tips en ondersteuning.

Nog vragen? U mag ons altijd bellen of mailen voor persoonlijk en vrijblijvend advies.