Steigerhout Behandelen

Steigerhout behandelen kan door te beitsen, dekkend te beitsen of te oliën. Op deze pagina vergelijken we de verschillende methodes met elkaar. Het doel van elke behandeling is hetzelfde: het hout verduurzamen en beschermen.

Steigerhout is een breed begrip. Vaak wordt er grof gezaagd vurenhout mee bedoeld, maar het wordt ook gebruikt als verzamelnaam voor diverse soorten naaldhout. Denk aan douglashout, vuren en grenen. Steigerhout zien we terug in meubels, hekken, pergola's, veranda's, tuinhuisjes... de mogelijkheden zijn eindeloos. 

Omdat we steigerhout vooral buiten tegenkomen, staat het bloot aan regen, zonlicht, temperatuurschommelingen, luchtvervuiling, insecten en schimmels. Allemaal factoren die de levensduur inkorten. Daarom is steigerhout behandelen zo belangrijk: u zorgt ervoor dat steigerhout veel langer meegaat.

Steigerhout oliën

Steigerhout oliën is populair, omdat hiermee de oorspronkelijke look van het hout niet verandert. Jotun Treolje V is mat en niet filmvormend, maar biedt toch optimale bescherming tegen vocht en vergrijzing van het hout. Deze houtolie is dan ook een van de beste oplossing voor steigerhout oliën. Het nadeel van bewerken met olie is dat het elke twee tot drie jaar opnieuw moet. Het is dus wat meer werk. Overigens is het ook prima mogelijk om olie te gebruiken met een kleureffect. Vooraf impregneren is bij steigerhout oliën aanbevolen, maar niet altijd nodig.

Steigerhout beitsen

Afwerken met semi-transparante beits zorgt ervoor dat de structuur en natuurlijke uitstraling van het hout bewaard blijven, maar wel een kleurtje krijgen. Dit effect kan zowel met matte beits als met zijdeglans beits worden bereikt. Als semi-transparante, matte beits voor steigerhout, adviseren we Jotun Demidekk Terrasslasyr. Wie gaat voor zijdeglans vindt een prima product in Jotun Demidekk Strukturlasyr, een van de topbeitsen voor buitengebruik. UV-blockers filteren het zonlicht filteren en geven een onderhoudsinterval van zes tot acht jaar.

Steigerhout dekkend beitsen

Steigerhout dekkend beitsen met dekkende beits lijkt een dure oplossing, maar is op de lange termijn de goedkoopste oplossing. Door de grote hoeveelheid beschermende pigmenten is overbeitsen namelijk veel minder nodig. Het is wel de oplossing die het verst gaat, omdat de oorspronkelijke kleur van het hout verdwijnt onder de kleur van de beits. De houtstructuur blijft echter mooi zichtbaar. Kies voor Jotun Demidekk Ultimate Täckfärg als u niet vaker dan elke 10-12 jaar wil beitsen. Deze beits heeft een zijdeglans afwerking. Er is ook een matte versie die we van harte aanbevelen: Jotun Demidekk Ultimate Helmatt.

Houtverf of beits bestellen?

Steigerhout impregneren

Met een impregneermiddel beschermt u het hout van binnenuit tegen houtrot en schimmelvorming. Steigerhout impregneren raden we aan als basis voor wie gaat beitsen. Veel houtsoorten worden door de leverancier geïmpregneerd geleverd. Is dit niet gebeurd, kunt u het zelf doen met Jotun Visir Oljegrunning Klar. Dit impregneermiddel bindt losse houtvezels en versterkt het steigerhout.

Meer weten over steigerhout?

Hout Coatings heeft jaren ervaring als leverancier van beits en andere producten om hout te beschermen. Wij adviseren u graag over de juiste producten voor steigerhout en de beste werkwijze.

Voor vrijblijvend advies kunt u altijd contact met ons opnemen op +31 (0)6 47 55 18 26 of mail ons via het contactformulier.