Red Cedar Voorbehandeling

De voorbehandeling van red cedar en ander hout voor een verfbeurt vergt de nodige aandacht. Het is belangrijk dat u cederhout zo snel mogelijk een beschermlaag geeft.

Dat wist u waarschijnlijk al. Die tint maakt een woning met cederhouten gevels extra aantrekkelijk. Deze kleurverandering is een natuurlijk proces. Omdat red cedar erg duurzaam is, kunt u ervoor kiezen om het hout niet te behandelen.

Echter, zoals elke houtsoort gaat de kwaliteit van red cedar op termijn achteruit, ondanks de fraaie kleur die het krijgt. Dit kunt u afremmen door het houten op tijd van een beschermende laag te voorzien. Hiervoor gebruikt u beits.

U moet hiermee zo vroeg mogelijk beginnen. Zelfs al wacht u er maar enkele weken mee, zult u zien dat het hout moeite heeft om de afwerklaag goed vast te houden. Dit kan leiden tot scheuren, schilfers en afbladderende verflagen. Hout dat langdurig is verweerd, is heel moeilijk mooi af te werken. Het kan zelfs geheel ongeschikt worden om van een beitslaag te voorzien.

Voorbehandeling red cedar voor beitsen

Zorg er daarom voor dat u vers red cedar binnen twee weken voor het eerst behandeld. De voorbereidingen van Red Cedar lakken bestaan eruit dat u eerst het hout goed schoonmaakt. Verwijder dus vuil, vegen en olie. Is het hout gladgeschaafd, kunt u het oppervlak het best licht te schuren met korrel 50-60. Dan zal de afwerking beter hechten. Hierna kunt u beitsen.

De voorbereiding van red cedar dat er al wat jaartjes op heeft zitten, verloopt iets anders. Oude beitsresten kunnen de opname van nieuwe beits sterk verminderen. Bij al verweerd hout moet u de oude beitslaag eerst verwijderen, zeker als de laag er slecht uitziet. Dit kan door schuren, of door het gebruik van een verfföhn. Hogedrukreiniging wordt niet aangeraden.

Uiteraard bereidt u het hout verder voor door het goed schoon te maken. Gebruik een mild reinigingsmiddel en zeker geen staalwol of ijzerhoudende borstel. Anders richt u mogelijk schade aan. Is de ondergrond schoon, vrij van hinderlijke oude beits en ruw genoeg om nieuwe beits te laten hechten, kunt u aan de slag.