Red cedar vergrijzen op een natuurlijke manier

Gevels in red cedar vergrijzen vanzelf, maar niet altijd op een mooie manier. Als eigenaar van een woning met cederhouten gevelbekleding kunt u dat vergrijzingsproces beïnvloeden. Dat doet u door het Red Cedar te behandelen met red cedar beits.

Vergrijzen hoort bij de natuur. Het gebeurt met alle houtsoorten die onbehandeld blootgesteld worden aan weer en wind. Omdat niemand graag woont in een huis met houtrot, wordt voor de gevel in de regel duurzaam hout gebruikt. Western red cedar wordt veel toegepast als gevelbekleding. Dit bijzondere hout, meestal afkomstig uit Noord-Amerika, is grotendeels immuun voor schimmels en bacteriën. Het kan goed overweg met vocht. Dat maakt van red cedar een uitermate duurzame soort.

Het is ook een houtsoort die van nature erg mooi is. U kunt er allerlei tinten in herkennen: zalmroze, geel, chocoladekleur, licht, donker… En naarmate ze ouder worden ziet u gevels in red cedar vergrijzen.

Laat red cedar vergrijzen

Het is geen absolute noodzaak om cederhout te beitsen.  U kunt de natuur zijn gang laten gaan en red cedar gewoon laten vergrijzen. Zijn de omstandigheden ideaal, zal uw woning er elke dag anders uitzien en op den duur zilvergrijs worden.

Prachtig? Ja, maar helaas zijn de omstandigheden niet altijd ideaal. Zeker in de natte lage landen gaat dat vergrijzen zelden op een gelijkmatige manier. De ene gevel vangt meer regen en wind dan de andere. Dat bepaalt mede de kleurverandering.  Tevens is de aanwezigheid van veel bomen van invloed. Ook een dakoverstek komt een gelijkmatige vergrijzing niet ten goede.

De zuidelijke en westelijke gevels van red cedar vergrijzen het snelst en het mooist, zeker als er sprake is van een goed luchtcirculatie rond de gevelbekleding. Gevels die op het noorden zijn geplaatst lopen echter het risico vlekkerig te worden.

Transparante en dekkende Beits

Egaal grijs wordt het dus zelden, tenzij u ingrijpt. Dit kunt u doen door het aanbrengen van beits. Dekkende beits geeft het hout extra bescherming, maar van het vergrijzen zult u dan niet veel zien. Dat is jammer, zeker als u mede hierom voor red cedar koos.

Een goede tussenoplossing biedt  semi transparante beits. Door de gevel af te werken met semi-transparante beits verduurzaamt u het oppervlak en zullen oneffenheden in het vergrijzingsproces minder zichtbaar zijn. Vergrijzing van red cedar zal in het algemeen langzamer verlopen als u beitst. Hoewel beits de kleur verandert, blijft het karakter van red cedar voor een belangrijk deel onaangetast.

Door een grijstint te gebruiken die aansluit bij de “eindkleur” en de beitslaag te laten verweren, verloopt de vergrijzing op een ogenschijnlijk egale manier.

Er zijn tal van producten op de markt die u hierbij van dienst kunnen zijn. De vakhandelaar zal u graag van dienst zijn met persoonlijk advies.