Red Cedar Impregneren

Red cedar impregneren: is dat nodig? Het is allereerst een kwestie van voorkeur. Wilt u voorkomen dat het cederhout vlekkerig wordt, is impregneren beslist aangeraden.

Western red cedar is een zachte houtsoort. Hoewel uitermate duurzaam is het niet zo sterk als tropisch hardhout, maar wel een stuk betaalbaarder. Tropisch hardhout kan veel hebben.

Red cedar is gevoeliger. Als het zonder afwerking wordt geplaatst, zal red cedar vrij snel verweren door weer en wind, zeker in de natte en winderige lage landen. Als alles meezit, wordt het oppervlak mooi zilvergrijs. Voor veel mensen is juist deze specifieke eigenschap een reden om deze Noord-Amerikaanse houtsoort te gebruiken. Western red cedar geeft een huis of ander bouwwerk op termijn een chique uitstraling.

Het grillige weer in de Benelux beslist echter soms anders. In plaats van egaal grijs wordt red cedar in Nederland en België vaak wat vlekkerig en kun je er soms algen op zien. Niet iedereen houdt van dit effect en er zijn mensen die het ronduit storend vinden.

Gaat u red cedar hout impregneren, stelt u het proces van vergrijzing met zo’n tien jaar uit. In plaats daarvan zal het hout een wat groenbruine tint krijgen die gaandeweg naar grijs overhelt. U bereikt dit effect met een impregneerzout, wat overigens slechts in kleine hoeveelheden hoeft te worden opgebracht. Nadien werkt u het desgewenst af met transparante beits of dekkende beits.

Voordelen red cedar impregneren

Red cedar hout impregneren zorgt ervoor dat water meer wordt afgestoten en dat schimmels minder kans krijgen. Het risico van houtrot vermindert aanzienlijk. Impregneermiddelen zijn gebruiksklaar verkrijgbaar. Ze kunnen onafhankelijk van seizoen worden opgebracht. Of u na het impregneren wilt beitsen of dekkend beitsen, is aan u; het is zeker geen voorwaarde.

Bijna alle fabrikanten van beits hebben een impregneermiddel in het assortiment dat u voor western red cedar kunt gebruiken. Komt u er niet uit, is het slim om de vakman om advies te vragen.