Red cedar beitsen

red cedar beitsen

Hieronder vindt u veelgestelde vragen over red cedar beitsen. Mocht u nog vragen hebben, bel ons dan gerust voor persoonlijk advies.

Waarom red cedar beitsen?

Red cedar beitsen kan ook met een dekkende beits gebruikt. Hiermee voorkomt u dat tijdens het vergrijzingsproces een bont geheel ontstaat, met plekken in diverse grijstinten. Dekkende beits is te koop in diverse kleuren. Dit betekent dat u een gelijkmatige kleur aan uw red cedar gevel kunt geven, en zelf bepaalt hoe het hout eruitziet. Een egale kleur verkrijgt u door twee of drie lagen beits aan te brengen. Dekkende beits geeft exact de bescherming die red cedar nodig heeft.

Gaat u red cedar beitsen volgt u natuurlijk alle gebruikelijke stappen. Haal dus slechte stukken weg en repareer waar nodig. Schuur het hout licht op, maak het schoon en breng dan de eerste laag aan. Deze wordt snel opgenomen. Daarom is een tweede laag nodig voor een egale dekkende laag op uw red cedar gevel.

Hoe moet ik vlekken in Red Cedar verwijderen?

Vlekken in red cedar hout maken uw woning er niet mooier op. Ze kunnen diverse oorzaken hebben. Vaak gaat het gewoon om vuil. Als u periodiek schoonmaakt en een mild reinigingsmiddel gebruikt, ziet het hout er snel weer goed uit. Daarnaast kunnen extractieresiduen in het hout voor een afscheiding zorgen die vlekken geeft in de beitslaag. Schoonmaken kan ook dan de oplossing zijn, maar soms volstaat een gewoon middel niet en hebt u iets sterkers nodig. Wees wel voorzichtig met het potentieel schadelijke oxaalzuur.

Een andere oorzaak ijzervlekken red cedar. Ook komt “inkrijten” voor: een soort fijn poeder verschijnt dan op het oppervlak. Dit is een teken dat de beits zijn beste tijd heeft gehad. Overweeg dan opnieuw te beitsen. Ook schimmel kan voor vlekken zorgen, al zien we dat weinig bij de van nature schimmelwerende red cedar. Is er toch sprake van schimmel, gebruik dan een schimmeldodend middel.

Is red cedar beitsen gemakkelijk of kost het grote moeite?

Het ligt er natuurlijk aan wat u precies wilt doen. Wilt u het echter glad schaven of schuren, dan kunt u zich nauwelijks een betere houtsoort wensen. Cederhout is rechtdradig en heeft een gelijkmatige structuur. De dichtheid is laag. Door al die factoren vraagt bewerking van het hout weinig energie.
Ook als u het hout wilt verlijmen, zult u nauwelijks grote problemen tegenkomen. Als het gaat om beitsen, hoeft u slechts de aanwijzingen van de beits leverancier te volgen. Schuren gaat doorgaans gemakkelijk en daarna hecht de beits goed.

Is het lakken van red cedar echt nodig?

Red cedar is van nature duurzaam. Het gaat dus lang mee en verkleurt vanzelf naar zilvergrijs als u het niet behandelt. Toch raden wij vaak om red cedar wél te behandelen, omdat u hiermee de duurzaamheid verder vergroot en het verkleuringsproces zelf in de hand houdt. Behoudt u graag de oorspronkelijke kleur en tekening, dan raden we een transparante beits aan.

Drie lagen zijn aanbevolen voor het beste resultaat. Voor en na de eerste twee lagen schuurt u het best even op met de hand. Beitsen dient elke twee tot vijf jaar te worden herhaald. U kunt er ook voor kiezen om red cedar lakken. Elke kleur is mogelijk. Breng dan altijd minimaal twee lagen aan. Tussendoor even opschuren. Dekkende beits gaat langer mee dan beits, dus hebt u er minder onderhoud aan. Let er wel op dat lakken niet het zelfde is als dekkend beitsen. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Kan ik red cedar beitsen met tuinbeits of buitenbeits?

Er is een duidelijk verschil tussen tuinbeits en buitenbeits. Met tuinbeits wordt meestal sterk vochtregulerende beits bedoeld. Deze wordt toegepast op houten schuurtjes, schuttingen, tuinmeubels en ander specifiek tuinhout.

Buitenbeits heeft minder vochtregulerende eigenschappen, maar heeft andere kwaliteiten die het hout goed beschermen tegen extreme weersinvloeden. U gebruikt buitenbeits voor raamkozijnen, buitendeuren en houten gevelbekleding. Voor red cedar onderhoud, doet u er goed om buitenbeits te gebruiken. Maar als uw tuinhuisje van red cedar is, raden we tuinbeits aan. Het verschil tussen tuinbeits en buitenbeits kan vooral een verschil maken in de duurzaamheid. Iets om tijdig over na te denken!

Welke afwerking voor Red Cedar beitsen?

Bij de afwerking van red cedar zijn er veel mogelijkheden. Red Ceder hout hecht uitstekend, wat betekent dat u er tal van soorten red cedar beits voor kunt gebruiken. Deskundigen zijn van mening dat red cedar van alle soorten zachthout de beste afwerkingseigenschappen heeft. U hebt dus alle keus. Het geheim van die veelzijdigheid schuilt in het feit dat harsen ontbreken.

Daarnaast spelen de lage krimp- en zwelfactoren mee, de geringe hoeveelheid spinthout en de verfijnde structuur van cederhout. Al deze elementen maken western red cedar uniek. Het gaat te ver om te zeggen dat u er werkelijk alles op kunt smeren, maar u loopt weinig kans dat u iets koopt dat volstrekt ongeschikt is. Een geruststellende gedachte!