Red Cedar beits: bestaat er beits voor cederhout?

Wanneer we praten over red cedar beits, hebben we het eigenlijk over gewone beits. Red cedar is weliswaar een houtsoort met heel specifieke kenmerken, u kunt er echter dezelfde beits op aanbrengen als op ander hout.

Daarmee is de keus helaas niet simpeler, want er zijn véél soorten beits. We stellen ze aan u voor.

Beits vs. lak

Voor een goed begrip is het zaak het verschil te kennen tussen beits en lak. Beits is een houtbeschermingsmiddel dat vrij diep in het hout doordringt. Red Cedar lakken beschermt hout en heeft meestal een grondverf nodig.

Kiest u voor red cedar beits, zorgt u ervoor dat het hout beter beschermd wordt tegen vocht. Het resultaat kan overigens sterk lijken op lakverf. Er is beits in de handel met pigmenten. Die laat de nerf zichtbaar maar doet het hout wel van kleur veranderen. Hoe meer pigmenten er in de beits zit, en hoe hoger de glansgraad, hoe beter de beits beschermt tegen de schadelijke effecten van zonlicht.

Transparante beits is er met pigmenten, maar ook in geheel kleurloze vorm. Die kleurloze beits raden we af voor buitenshuis. Beits zonder pigmenten laat UV-straling door en biedt daardoor geen goede bescherming.

Solid red cedar beits: wat is dat?

Als u red cedar beits gaat aanschaffen, kunt u ook te maken krijgen met de begrippen solid en high solid. Dit wil zeggen dat het product minder oplosmiddelen bevat en tijdens het drogen minder verdampt. Dit komt het milieu ten goede.

Er zit wel een addertje onder het gras. Oplosmiddelen verbeteren de verwerking van beits. U kunt makkelijker beitsen als er oplosmiddelen in zitten. Solid en high solid beits of lak kan dus iets lastiger zijn in het aanbrengen.

Ook is er zogenaamde latexbeits in de handel en beits op oliebasis. Deze worden vaak semi-transparante beitsen genoemd. Zulke beitsen houden maar een deel van het UV-licht tegen. Ze zijn over het algemeen minder duurzaam dan andere producten.

Hoe vaak beitsen?

Natuurlijk wilt u niet te vaak beitsen. Hoe lang red cedar beits meegaat, hangt af van het product en de toepassing. Het scheelt of u beits aanbrengt op een gevel die veel wind vangt of op een beschut liggend hekwerk. Wij kunnen u hierover informeren: gewoon even bellen. Reken erop dat beits niet zo lang meegaat als dekkende beits en vaak elke vier jaar bijgewerkt moet worden.