Problemen met houtworm voorkomen

De houtworm komen we in veel huizen tegen en kan veel schade aanrichten. Hier leest u wat u eraan kunt doen, en hoe u problemen kunt voorkomen.

Oorzaak van problemen met houtworm

Met houtworm bedoelen we de larven van bepaalde keversoorten. Die voeden zich met hout. Een kever legt zijn eitjes in het hout. De larven vreten zich door het hout en maken zo lange gangen. Omdat de larven van sommige soorten wel vijf jaar in het hout blijven, kunnen ze grote schade aanrichten. De larfjes kunnen tot een centimeter groot zijn en dus zichtbaar voor het blote oog, maar ze steken hun kop maar zelden uit het hout. Je kan er velen in huis hebben zonder ze te zien.

Houtworm komt vaak binnen met brandhout. Haal je brandhout in huis dat is aangetast, kunnen de kevers zich snel verspreiden naar ander hout. De zogeheten drooghoutboorders hebben een voorkeur voor droog, onbehandeld hout.

Je herkent de aanwezigheid van houtworm aan kleine gaatjes in het hout en kleine beetjes zaagsel op de vloer. Zie je kevers in huis, kan je er ook tamelijk zeker van zijn dat er ergens houtworm is.

Risico’s van houtworm in hout

Hout dat langdurig en intensief door houtworm is aangetast, wordt steeds zwakker. Op den duur kan het hout het begeven. Je kan last hebben van houtworm in dragende balken, kozijnen, houten vloeren, deuren, trappen, meubels… overal waar hout zit. Omdat de houtworm niet aan de oppervlakte leeft maar zijn gangen binnenin graaft, merk je problemen vaak pas laat op. Tijdig aanpakken en voorkomen is dus de boodschap. Een houtworm is klein, maar vanwege de schade potentieel gevaarlijk!

Problemen met houtworm

Problemen met houtworm oplossen

Problemen met houtworm zijn helaas heel moeilijk op te lossen. Er zijn middelen in de handel waarmee je aangetast hout kan insmeren. Is de omvang van het probleem bescheiden, kan dit werken. Heb je echter op veel plaatsen problemen met houtworm, of weet je niet hoe erg het is, is het verstandiger een professionele ongediertebestrijder in te schakelen.

Problemen met houtworm voorkomen

Problemen met houtworm in hout kan je voorkomen met deze maatregelen:

  • Heb je een open haard of houtkachel, moet je het brandhout goed controleren op gaatjes. Aangetast hout moet je niet binnenbrengen of gebruiken.
  • Wil je iets van hout in een tweedehandszaak kopen, controleer het dan vooraf. Opnieuw: niet kopen als er gaatjes in zitten.
  • Hout impregneren met Jotun Visir Oljegrunning Klar remt houtworm. Deze primer wordt veel als basis gebruikt voor afwerking met Jotun beits.
  • Beitsen in het algemeen maakt het voor de kevers een stuk moeilijker om eitjes te leggen in het hout, zodat ze zich minder snel voortplanten, maar helemaal garanderen kunnen we dit niet.

Bel voor persoonlijk advies

Hebt u nog vragen over problemen met houtworm in uw houten huis? Of over het gebruik impregneermiddelen of beits?

Hout Coatings heeft vele jaren ervaring met hout, beits en is een van de langst actieve online beitswinkels in het Nederlands taalgebied. Profiteer van onze kennis en bel of mail voor persoonlijk advies. Elke situatie is anders! Onze adviezen zijn altijd gratis en vrijblijvend.