Meranti Hout Beitsen: waarop moet u letten?

Gaat u meranti hout beitsen, dan verlengt u de levensduur van dit populaire tropische hardhout. Ook komt het fraaie uiterlijk van meranti beter tot zijn recht. Hier vertellen we waarop u moet letten bij het beitsen van meranti.

Gebruik uitsluitend hoge kwaliteit beits

De populairste meranti hout beitsen zijn Jotun Demidekk Strukturlasyr en Drywood Woodstain VV. Dit zijn semi-transparante beitsen die een zijdeglans uitstraling geven. Alle kleuren zijn mogelijk.

  • Jotun Trebitt Oljebeis is speciaal voor buiten en voorzien van UV-blockers die zonlicht filteren. Hiermee houdt u het hout tot acht jaar onderhoudsvrij.
  • Drywood Woodstain VV heeft sterk impregnerende kwaliteiten, wat extra bescherming geeft. Gebruik buiten de semi-transparante versie, voor binnen alleen de transparante Woodstain VV. Deze beits droogt heel snel.

Volg altijd onze werkwijzer meranti hout beitsen voor een stapsgewijze aanpak.

Meranti hout beitsen: meer lagen, meer kleur

Gebruikt u semi-transparante beits voor meranti, dan is er een kleurtoon aan transparante beits toegevoegd. De houtnerf blijft dan zichtbaar maar alles krijgt wel een kleur. Deze wordt dieper bij elke laag beits. Gebruikt u bijvoorbeeld rood, dan is het hout na de eerste laag lichtrood, maar na drie lagen heel wat dieper rood. Drie lagen is niet verplicht, want ook twee lagen geeft extra duurzaamheid, maar geeft dus wel meer kleur aan meranti. Tussendoor wel opschuren. Dat geeft een evenwichtiger resultaat.

Drie lagen op kaal hout

Op kaal hout brengt u het best altijd drie lagen aan. Dit geeft de juiste bescherming en voorkomt dat u snel weer moet beitsen. Is het hout eerder behandeld, kunt u volstaan met een of twee laag, al naar behoefte.

Impregneren van meranti

Houtverf of beits bestellen?

Impregneren maakt meranti hout beter bestand tegen schimmels, insecten en houtrot. Vaak is dat al bij de fabrikant gebeurd. Zo niet, moet u het zelf doen, want het scheelt enorm. Impregneermiddelen dringen diep door in het hout en zorgen ervoor dat de houtvezels worden verbonden. U krijgt zo ook een betere hechtlaag voor de beits.

Een product dat wij hiervoor aanraden is Jotun Visir Oljegrunning Klar, dat heel geschikt is als grondverf voor Jotun Demidekk Strukturlasyr. Ook ouder hout kan overigens worden geïmpregneerd. Dit is vooral aangeraden als de conditie van het hout niet meer goed is. Met een nieuwe laag impregneer geeft u het bescherming voor jaren.

Meer weten over meranti hout beitsen?

Hout Coatings heeft de deskundigheid om problemen te voorkomen die u wellicht ontgaan. Wij adviseren u graag over de juiste producten en de beste werkwijze voor meranti.

Voor vrijblijvend advies kunt u altijd contact met ons opnemen op +31 (0)6 47 55 18 26 of mail ons via het contactformulier.